Professioneel onkruid verwijderen tussen tegels en bestrating

onkruid bestrijden

Professioneel onkruid verwijderen tussen tegels en bestrating

Het is een bron van ergernis: onkruid tussen bestrating en tegels op uw oprit, op de parkeerplaatsen rond uw bedrijf, op terrassen of bijvoorbeeld bestrating rond winkelcentra en ziekenhuizen. Onkruid bestrijden tussen tegels is een tijdrovende en energie slurpende klus die u van maart tot oktober bezig kan houden.
Er worden talloze onkruidbestrijdingsmiddelen aangeboden die uw probleem kunnen oplossen. Sommigen zijn giftig, de meesten zijn zelfs verboden, en anderen zijn weliswaar milieuvriendelijk, maar enorm tijdrovend. In dit artikel leggen we alle vormen van onkruidbestrijding uit en kijken we naar de meest rendabele manier om voorgoed af te rekenen met hinderlijke plantjes tussen uw mooie bestrating. We waarschuwen u alvast, want het beste resultaat staat al vast: een onkruidborstelmachine is de meest veilige, comfortabele en snelle onkruidverdelger. Uniek aan deze machine is bovendien dat u direct verlost bent van het onkruid en dat geeft extra eer van uw werk!

De verspreiding van onkruid

Allereerst is het natuurlijk belangrijk de groei van onkruid tegen te gaan. De beste manier is worteldoek te gebruiken voordat de bestrating wordt aangelegd. Dit advies is voor velen helaas als mosterd na de maaltijd. Hetzelfde geldt voor de grond die er gebruikt wordt onder de tegels. Veel aarde bevat worteldelen van onkruid dat opnieuw kan gaan groeien. Gebruik dus zoveel mogelijk aarde die vrij van worteldelen is.
Is de bestrating al aangelegd, dan is onkruid tussen de tegels vermijden als vechten tegen de bierkaai. Zaadjes verspreiden zich via de wind en vallen op de tegels. Zit er weinig zand in de voegen, dan zullen ze hier sneller inwaaien om vervolgens te ontkiemen. Zaadonkruid is makkelijker te verwijderen dan wortelonkruid. Deze laatste heeft sterke wortels die alsmaar opnieuw uitlopen.
Staat er veel beplanting naast de bestrating, dan gaat de verspreiding sneller. Ook bij grote, bestraatte oppervlakten is de kans op onkruid groter. Bij wateroverlast kan het water hier minder snel weglopen, waardoor onkruid sneller ontkiemt.
Tot slot; veeg regelmatig uw bestrating. Zand en aarde dat op tegels blijft liggen is een voedingsbodem voor onkruid en mos.

onkruid tussen tegels

Verbod op chemische bestrijdingsmiddelen

Op 31 maart 2016 is er een Europees verbod ingegaan op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Dit houdt in dat gebruik van glyfosaat voor zowel particuliere als professionele doeleinden sinds dat moment verboden is. RoundUp is zo’n chemische onkruidverdelger die glyfosaat bevat. Dit middel is zeer schadelijk voor onze gezondheid. Dat het niet met uw huid of ogen in aanraking mag komen, zegt al genoeg. RoundUp kent niet het verschil tussen onkruid en uw mooie beplanting. Het is dus ook schadelijk wanneer de stof zich (ondergronds) verspreidt naar perken en bloemborders.
Men wijt de massale bijen- en insectensterfte de laatste jaren aan glyfosaat. Daarnaast is het middel waarschijnlijk kankerverwekkend bij mens en dier en breekt het slecht af.
Als alternatief zijn er biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen op de markt gekomen. Het effect van deze middelen varieert van nauwelijks tot middelmatig.

Voor meer informatie over de risico’s bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag lees ook het rapport van de parlementaire Monitor.

bestrijdingsmiddelen

Milieuvriendelijk onkruid verwijderen

Als we geen chemische middelen mogen gebruiken om van dat hinderlijke onkruid af te komen, wat blijven er dan van ‘milieuvriendelijke’ oplossingen over? We zetten ze even voor u op een rij.

Onkruid bestrijden met azijn.

Het is inderdaad zo dat azijn onkruid en mossen snel doodt. Althans zo ziet het er boven de grond uit. De begroeiing tussen de tegels verdort als het ware en het resultaat is bruin, verdort onkruid dat u niet maar zo met de bezem opveegt. Is het storend (en wie zegt van niet?), dan zal het alsnog handmatig moeten worden verwijderd. Onder de grond zijn de wortels nog steeds niet dood, waardoor het onkruid binnen de kortste tijd weer de kop zal opsteken. Bepaalde onkruiden, zoals brandnetels en paardenbloemen, zijn bestand tegen zuur en hebben dusdanig sterke wortels dat ze überhaupt nauwelijks te verdelgen zijn.

Met de nodige volharding zal, na vele malen de bestrating met azijn te hebben besprenkeld, het onkruid wel dood gaan. De grond is dan dusdanig verontreinigd dat er niets meer kan groeien. De azijn gaat zich via het grondwater verder verspreiden en richt zijn schade ook aan in borders en aan gazons.
Daarnaast heeft zowel schoonmaakazijn (chemisch vervaardigd) als natuurazijn (natuurlijk vervaardigd) zo’n hoge zuursterkte dat waterzuiveringsbedrijven veel moeite hebben deze zuren uit ons drinkwater te filteren.
Gebruik van azijn in tuinen en op buitenbestrating

natuurlijk onkruid bestrijden

Onkruid bestrijden met chloor.

Hiervoor geldt hetzelfde als wat wij schreven over het gebruik van azijn. Het zijn huis-tuin-en-keuken middelen die absoluut niet milieuvriendelijk zijn. Chloor verspreidt zich niet alleen in het grondwater, maar kan zich ook via de tegels zelf verspreiden. Een flinke dosis chloor spoelt na een flinke stortbui gewoon uw mooie perken of gazon in en doet daar hetzelfde werk: het vernietigt de plant en niet direct de wortel.

Ook het gebruik van chloor in tuinen en op bestrating is bij wet verboden.

Onkruid bestrijden met zout.

In tegenstelling tot azijn en chloor zorgt zout er wél voor dat bepaald onkruid met wortel en al wordt gedood. Een voorbeeld is de paardenbloem. Dit onkruidsoort heeft een sterke penwortel die wel 1 meter lang kan worden. Probeer je een paardenbloem uit de grond te trekken, dan zal de wortel halverwege snel breken. Het restant van de wortel groeit weer aan en voordat je het weet staat er weer een nieuwe paardenbloem tussen je mooie bestrating.
Zout is een natuurlijk middel. Met slechts een theelepeltje zout in het hart van de paardenbloem sterft de plant inclusief wortel en is hij makkelijk te verwijderen.

Maar… het klonk al te mooi om waar te zijn. Zout is dus niet geschikt om alle soorten onkruid mee te verdelgen. Bovendien tast zout betonoppervlaktes aan. Bij overmatig gebruik kan het alle planten op een groter oppervlak voor langere periode doden en de aarde onbruikbaar maken.
Ook hier geldt, dat het zout in ons drinkwater terecht komt. Maar ook in de regenplassen, waardoor het bijvoorbeeld ook voor vogels schadelijk is. Ook het gebruik van zout als bestrijdingsmiddel is daarom ook door de Rijksoverheid verboden.

onkruid bestrijden zout

Onkruid bestrijden met soda.

Soda zorgt, net als zout, voor verzilting van onze grond. Het hoopt zich op in de bodem en komt in het grondwater terecht. Het heeft exact hetzelfde schadelijke effect als het gebruik van zout.

Onkruid bestrijden met kokend water.

Het gebruik van kokend water om met onkruid en mos af te rekenen is een milieuvriendelijke oplossing. Het is bovendien een goedkope remedie. Het kokend hete water zorgt ervoor dat de cellen van de plant afsterven. Door de hitte van het water knappen de cellen als het ware. Helaas is het eenmalig begieten van de bestrating met kokend water niet afdoende. Voordat de wortel afsterft, zal deze zeker 3 tot 6 keer begoten moeten worden met kokend heet water. Een tijdrovende klus dus. En daarna komt natuurlijk nog het verwijderen van de dode plantjes.

onkruid bestrijden kokend water

Onkruid bestrijden met ammoniak.

Ammoniak is ontzettend schadelijk voor het milieu. Maar zeker ook voor de mens.

Het is giftig bij inademing, het irriteert onze ogen en onze slijmvliezen. De stof kan zelfs brandwonden veroorzaken.
Ammoniak is voor meer dan de helft van de verzuring in Nederland verantwoordelijk. Het is een gas met een penetrante geur die bestaat uit een verbinding van stikstof en waterstof. Grassen en brandnetels gedijen goed op stikstofrijke gronden, terwijl beplanting die groeit op schrale grond, verdwijnt.

Het gebruik van ammoniak is dus om vele redenen af te raden. Gewoon niet gebruiken in onze natuur!

Onkruid bestrijden met een elektrische onkruidbrander

Door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen is de elektrische onkruidbrander in opkomst gekomen. Het is weliswaar een milieuvriendelijke oplossing, maar ook een tijdrovende. Een onkruidbrander is een lang apparaat met aan het uiteinde een brander. Door de brander 3 centimeter boven het onkruid te houden, wordt de plant verbrand. De meeste branders hebben een hittestraal van 600 graden. Voordeel is dat de plant direct in as verandert, wat wel een brandlucht veroorzaakt. De brander is met zijn lage gewicht van gemiddeld 1,5 kilo voor iedereen hanteerbaar. Nadeel is wederom dat de wortel in eerste instantie niet wordt aangetast. Hiervoor moet het onkruidplantje diverse malen worden verbrand. Nog een nadeel is dat het verlengsnoer je behoorlijk kan belemmeren in je bewegingsvrijheid.

… of een onkruidbrander op gas.

Er zijn ook onkruidbranders die werken op gas. Deze zijn aangesloten op een gasfles aan het apparaat, waardoor ze wel zwaarder wegen. Er zijn zelfs onkruidbranders die uitgerust kunnen worden met een gasfles van 12 kilo. Maar je bent een stuk flexibeler omdat je geen rekening hoeft te houden met een elektrisch snoer.
Bij een onkruidbrander op gas kan de hittestraal tot maar liefst 1100 graden worden ingesteld. Helaas is ook deze temperatuur niet hoog genoeg om het onkruid met wortel en al te verbranden. Een ander nadeel is dat elk afzonderlijk onkruidplantje moet worden verhit. Afhankelijk van de hoeveelheid kan onkruid verwijderen met een brander dus behoorlijk veel tijd kosten.

onkruid bestrijden gasbrander

Onkruid bestrijden door de bestrating te voegen met voegmiddel

Een radicale oplossing is de voegen in de bestrating op te vullen met zand, cement, epoxymiddel of polymeerzand.
We gaan hier even heel kort op in, omdat deze voegmiddelen specifieke eigenschappen, en voor- en nadelen kennen.
Voegen met zand is alleen geschikt voor smalle voegen. Hoe breder de voeg, hoe eerder het zand wegspoelt en ruimte maakt voor onkruid.
Cementvoegen is handwerk en neemt daardoor veel tijd in beslag. Cement heeft de eigenschap om bij temperaturen onder het vriespunt te barsten.
Epoxyvoegen zijn waterdicht, waardoor uw terras of terrein bij een flinke regenbui snel onder water komt te staan.
Polymeerzand is het meest bestand tegen onkruid, maar heeft een pittig prijskaartje.

Handmatig onkruid verwijderen: de beste oplossing… of toch niet?

Waarschijnlijk heeft u de conclusie zelf al getrokken: de beste oplossing om onkruid te verwijderen tussen tegels is dit met de hand te doen. Een krukje en een mesje is alles wat u nodig heeft. Of een onkruidborstel met een lange steel. En verder veel tijd en geduld. Maar u spaart wel het milieu en het is goedkoop.
Maar dit is geen optie natuurlijk als u te maken heeft met grote oppervlakten. Hoe pakt u het milieuvriendelijk, comfortabel én snel aan als u de strijdt aan wilt binden met onkruid tussen uitgestrekte oppervlakten aan bestrating?

Dé oplossing voor professionele onkruidbestrijding: de onkruidborstelmachine van Tielbürger

Onkruid verwijderen op grote oppervlakten, zonder u nauwelijks te hoeven inspannen én met respect voor de natuur kan alleen met een sterke onkruidborstelmachine van Tielbürger. Dankzij robuuste motoren is het onkruidvrij maken op hellingen, bulten, langs muren en op schuine wegen een makkelijke klus. De borstels bestaan uit staaldraden die ook worden toegepast in de liftbranche. De machines zijn bijzonder gebruiksvriendelijk, mede dankzij de in hoogte verstelbare stuurboom, voorzien van een ergonomische veiligheids- en bedieningshendel. De wendbaarheid van deze onkruidborstelmachine is opmerkelijk. Met een werkbreedte van 50 cm verwijdert u onkruid eenvoudig en snel.

Onkruidmachine

De voordelen van Tielbürger onkruidborstelmachines op een rij:

  • Verwijdert onkruid tussen bestrating razendsnel en efficiënt met minimale inspanning
  • Doet op geen enkele manier afbreuk aan ons kostbare ecosysteem
  • Is volkomen veilig voor mens en dier
  • Direct resultaat: de voegen zijn meteen onkruidvrij
  • Gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen
  • Maakt geen gebruik van gif, kinderen en dieren kunnen veilig op de bestrating rondkruipen
  • Maakt geen gebruik van hete lucht, dus geen stank of brandgevaar
  • Uiterst flexibel en wendbaar, zonder belemmering van snoeren
  • Uitgevoerd met ijzersterke motoren als Briggs & Stratton en Honda
  • De ijzersterke staaldraadborstels zijn eenvoudig te vervangen zonder gereedschap
  • Voor kwetsbare ondergrond zijn er borstels van kunststof
  • Anti-lek banden van polyurethaan zorgen voor optimale wendbaarheid van de 55 kilo zware machines
  • Uitermate veilig door de stalen beschermkap
  • Stuurboom inklapbaar na gebruik
  • Verschillende modellen voor zowel particulier als bedrijfsmatig gebruik.
onkruidborstelmachine

Veilig en eenvoudig een strak onderhouden bestrating

Nadat het onkruid tussen de voegen is verwijderd, dient u alleen nog de losliggende plantjes weg te vegen. Bent u in het bezit van een Tielbürger veegmachine, dan is ook dit een fluitje van een cent. De restanten worden keurig opgevangen in de opvangbak.
Tip: veegt u een keer per week uw bestrating, dan krijgt onkruid tussen de tegels absoluut geen kans om te gaan woekeren!

Lees ook eens ons artikel over het verticuteren van het gazon.

De robuuste machines van Tielbürger gaan vaak een leven lang mee. Onderdelen blijven dan ook decennialang op voorraad.
Bent u geïnteresseerd in een onkruidborstelmachine van topkwaliteit? Of wilt u meer weten over onze veegmachines of andere tuin- en parkmachines? Neem contact op met D.B. van der Horst B.V., Tielbürger distributeur Benelux en Frankrijk: www.donatvanderhorst.nl of bel naar +31 (0)316 26 16 73.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

HEEFT U VRAGEN OF SPECIFIEKE WENSEN? NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP.

Pin It on Pinterest