Mos in gazon: Hoe pakken we dit aan?

Mos in gazon: Hoe pakken we dit aan?

mos in het gazon

Een gezond gazon is voor veel mensen een mooi groen gazon zonder onkruid en mos. Mos in het gazon kan ervoor zorgen dat je gras compleet wordt overwoekerd en voordat je er erg in hebt is het mos overal in het gras te vinden. Omdat het mos bovendien veel water opneemt zal dit de groei van het gras belemmeren en uiteindelijk zelfs het gras verstikken en doden.

Het permanent verwijderen van mos is toch wel lastiger dan het incidenteel en snel verwijderen. Voor het permanent verwijderen zullen er meer oorzaken van de groei van mos moeten worden aangepakt. Wilt u weten op welke manier u het beste het mos kunt bestrijden in het gazon? In dit artikel geven we u alle informatie.

Hoe ontstaat Mos in het Gazon?

Mos voelt zich in zijn element in een zure bodem. Bovendien kan mos in droge periodes prima overleven omdat het in staat is vocht op te slaan die het weer kan benutten in tijden van droogte. Mos groeit uitstekend in de schaduw en zal na de winter direct veel vocht opslaan vanwege de vochtige periode. Wanneer de strijd moet worden aangegaan met het gras in het voorjaar dan is het mos eigenlijk al in het voordeel omdat deze nu veel meer reserves heeft. Het is dus belangrijk bij het bestrijden van het mos om dit voordeel te verstoren. Vooral het gras moet goed worden verzorgd om de strijd te kunnen winnen van de mossen. Maar ook zal het mos effectief moeten worden verwijderd.

Mos in het gazon bestrijden

Wanneer we het mos willen bestrijden dan is het verwijderen van het mos de eerste maatregel die moet worden getroffen. Maar gelijk hiermee natuurlijk het gras zo veel mogelijk goed verzorgen. Goed groeiend gras zal uiteindelijk het mos overwoekeren en de strijd winnen. Het is dus echt heel belangrijk om goed gazon onderhoud uit te voeren. Naast het verticuteren van het gras waardoor het mos kan worden verwijderd is een mosdoder noodzakelijk. Wanneer vervolgens het gras goed wordt gemaaid, bemest, gekalkt en belucht zal het gazon mooi groen en gezond worden.

Laten we deze bovenstaande stappen om het gras weer goed gezond te krijgen eens stap voor stap toelichten.

Verticuteren van het gras

gazon verticuteren

Het verticuteren van het gras is noodzakelijk aangezien door het hele jaar heen een dunne viltlaag ontstaat. Deze viltlaag ontstaat door afstervend gras en of andere plantaardige afvalresten die het gras op den duur zal verstikken. Omdat deze organische viltlaag een goede voedselbodem voor het mos is zal dit de groei hiervan stimuleren. Het is dus belangrijk om het gras op tijd te verticuteren en indien het gras zelf te veel is aangedaan zal er bovendien na het verticuteren ook gras moeten worden ingezaaid om kale plekken weer op te knappen. Meestal kun je het beste in het vroege voorjaar het gras verticuteren om het gras mooi gezond te houden en het mos geen kans te geven.

Met kalken maak je de grond minder zuur

Kalken is een belangrijke activiteit om mos te verwijderen uit je gazon. Mos groeit het beste op een zure grond en hierdoor moet je eigenlijk de pH-waarde van de grond verhogen om dit te voorkomen. Het beste kun je direct na de winter beginnen met het strooien van kalk en je hoeft niet bang te zijn dat je te veel kalk strooit.

gazon kalken

Overigens ontstaat het verzuren van de rond bijna in iedere grasmat aangezien dit enerzijds komt door de zure regen en anderzijds door de compostering van blad en gemaaid gras.

Wanneer er mos in het gras aanwezig is dan weet je dat de zuurtegraad te hoog is. Gras groeit het beste in een licht zure grond en dus is de noodzaak van het strooien van kalk vaak 1 keer per jaar noodzakelijk bij ieder gazon. Wanneer je dit wilt meten kan dit natuurlijk ook en let op dat als de pH waarde < 6.0 is de grond echt te zuur is. De beste waarde ligt tussen de 6.0 en 6.5.

Bemesten van het gazon

Het gazon bemesten is enorm belangrijk bij de bestrijding van mos. Wanneer het gras namelijk beter groeit zal het de mossen verstikken en dus op een natuurlijke manier doden. Om dit proces een handje te helpen is het noodzakelijk om 2x per jaar het gazon goed te bemesten. Dit bemesten zal in maart – april na het verticuteren mogen plaatsvinden als ook in juni – juli als eventueel nog in september – oktober voor een 3e keer.

gazon bemesten

Er zijn twee verschillende soorten gazonmest te weten organische mest en kunstmest. Voor het gazon gebruik je bij voorkeur de organische meststof. Deze meststof is veilig en zal voor een betere bodemstructuur de beste keuze zijn. Omdat de organische meststof langzaam wordt opgenomen door het gazon heeft het een langere werkingsduur. Het enige voordeel van kunstmest is dat het minder snel zal leiden tot viltvorming en of schimmels. Maar omdat het minder lang doorwerkt zul je het vaak ook vaker moeten strooien.

Wanneer je minimaal 2x per jaar het gazon met organische meststof zal verwennen dan zul je merken dat de mossen vanzelf zullen verwijderen.

Beluchten van het gazon

beluchten gras

Het beluchten van het gazon is belangrijk voor een gazon waar veel over gelopen wordt. Er kunnen plekken ontstaan waar de grond niet meer goed het water kan afvoeren naar de wortels van het gras en hierdoor is het belangrijk om deze plekken goed te beluchten. Het beluchten kun je doen door met een riek of speciaal schoeisel gaatjes te prikken in de bodem. Hierdoor zal het gazon op een eenvoudige manier belucht worden en kan er weer zuurstof en voedingsstoffen naar de wortels van het gras komen. Omdat het gras nu weer optimaal kan groeien zal het eventueel mos in gazon verstikken.

Is een mosdoder nu wel verstandig om te gebruiken?

Wanneer je een mosdoder voor gazon wilt gebruiken om het mos uit je gras te verwijderen zul je snel merken dat dit niet het gewenste resultaat oplevert. Vaak is het een tijdelijke maatregel omdat de basis van de groei van de mossen niet wordt aangepakt. De mossen zullen dan snel weer terugkomen en bovendien is het vaak geen fraai gezicht wanneer de mos doder zijn werk heeft gedaan. Het gazon heeft er echt wel onder te leiden. Ons advies is dus om de eerdere stappen te volgen en hierdoor naar een gezond gazon zonder mos te werken. Het uiteindelijke resultaat is een sterke grasmat die tegen een stootje kan en bovendien geen mossen of onkruid zal bevatten.

Extra tips voor een mosvrij gazon

  • Zorg ervoor dat wanneer u de organische meststoffen over het gazon verspreidt dit met een strooiwagen gebeurd. Hierdoor weet u zeker dat er een gelijkmatige verdeling van de meststoffen heeft plaatsgevonden.
  • Gebruik voor het verticuteren een professionele machine i.p.v. een hark of riek. Het mos zal op deze manier het beste worden verwijderd.
  • Heb je een gazon dat gedeeltelijk in de schaduw ligt en waar mos graag groeit. Kies dan een grassoort voor het inzaaien of bijzaaien dat beter tegen schaduwrijke plekken bestand is en geef het mos hier geen kans.
  • Snoei de bomen en struiken goed die zorgen voor te veel schaduw op uw groene gazon.
  • Maai het gras regelmatig maar niet te kort aangezien dit de groei van mos zal bevorderen.
Geen reactie's

Geef een reactie

veertien + 14 =

HEEFT U VRAGEN OF SPECIFIEKE WENSEN? NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP.

Pin It on Pinterest