10 jan Wanneer gras inzaaien?
Wanneer en hoe kun je het beste je gras inzaaien? Wil je een mooi gazon in je tuin gaan aanleggen? Dan kan je ervoor kiezen om gras te gaan inzaaien. Dit is helemaal niet zo moeilijk om te doen. Er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten als je gras wil gaan inzaaien. Maar als je deze in acht neemt kan je later genieten van een mooie frisgroene grasmat in je tuin.

Wanneer kun je het beste gras inzaaien?
Het is eigenlijk heel eenvoudig om te bepalen wat de juiste tijd is voor gras inzaaien. Het graszaad heeft een bepaalde temperatuur nodig om te ontkiemen. Het mag beslist niet kouder zijn dan tien graden. Daarnaast mag het ook zeker niet te warm en te droog zijn. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is. Gras gaan inzaaien als het in de zomer 30 graden warm is en heel droog is geen goede optie. De beste momenten in het jaar zijn het voor en het najaar.
Rond deze tijd is de grondtemperatuur precies goed en de kans is ook groot dat de bodem voldoende vochtig is doordat er in deze periode wat meer regen kan vallen. In het voorjaar bedoelen we de maanden april en mei en in het najaar zijn de beste maanden om gras te zaaien augustus en september.
Wat moet je eerst doen ter voorbereiding en wat erna?
Wil je gras inzaaien? Dan moet je het werk ervoor en erna echt even serieus nemen. Misschien is het voorbereiden en wat je erna moet doen minstens zo belangrijk dan het echt inzaaien van het gras. Dit is om ervoor te zorgen dat je later kan genieten van een grasmat die er mooi, frisgroen en strak bij ligt
Grond of bodem voorbereiden
Het eerste wat je moet doen is de bodem of de grond gaan voorbereiden. Je kan niet zomaar op een stuk kale grond gaan zaaien. Je begint met het weghalen van al het onkruid en wortels uit de grond. Maak de bodem op deze manier zo veel mogelijk schoon en onkruidvrij. De volgende stap is het omspitten van de grond. Je mag deze zo ongeveer tussen de 20-30 cm diep omspitten. Dit kan best een pittige klus zijn bijvoorbeeld bij zware kleigrond. Je kan hier eventueel ook een tuinfrees voor gebruiken.
Na het spitten is het de bedoeling dat je afhankelijk van de grondsoort nog iets van meststoffen of iets anders toevoegt om de grond te verbeteren. Heb je een behoorlijk zware kleigrond in je tuin dan vraagt dat om een andere aanpak dan zandgrond. Bij zandgrond gebruik je het liefst organische meststoffen (compost) terwijl je bij een kleigrond bijvoorbeeld alleen wat turf en zand nodig is.
Heb je grond verbeteraar toegevoegd? Dan ga je de grond licht aanstampen door eroverheen te lopen. Een andere optie is met een tuinwals erover te gaan die rolt de grond mooi vlak. Daarna neem je een rechte hark en hark je het bovenste laagje van de grond mooi vlak en een beetje los.
Dit doe je om ervoor te zorgen dat het graszaad goed in de grond kan doordringen. Neem hier uitgebreid de tijd voor. Zorg dat de grond zo vlak mogelijk erbij ligt. Dit zorgt ervoor dat je straks een mooi strak gazon krijgt zonder veel oneffenheden erin. Zie je ergens nog een kuiltje zitten na het harken? Vul deze op en maak het met de hark weer mooi vlak.
Gras zaaien
De bodem is goed voorbereid en helemaal klaar om te gaan zaaien. Mocht de grond nog een beetje te droog zijn? Sproei er dan even met de tuinslang overheen. Wil je gaan zaaien? Kijk of het niet teveel waait. Anders is de kans vrij groot dat je graszaad alle kanten opwaait. Het is beter om een dag uit te kiezen waarop het nagenoeg windstil is.

Gras inzaaien kan je op twee manieren doen met behulp van een strooiwagentje of met de hand. Het is net waar je zelf de voorkeur aangeeft. Je kan het zaaien het beste op de volgende manier doen. Kijk even op de verpakking van het graszaad. Hier staat op aangegeven hoeveel zaad er nodig is per vierkante meter.
Haal deze hoeveelheid zaad uit de verpakking en verdeel zit in twee gelijke delen. Begin in de lengte richting het zaad uit te strooien over mooi vlak gemaakte bodem. Probeer het zaad zo goed mogelijk te verdelen. Niet dat er ergens veel meer ligt dan op een ander stuk. Daarna pak je het andere deel van het zaad en strooi je hiermee in de breedte richting. Als je dit op deze manier doet weet je zeker dat het graszaad mooi en goed verdeeld is over de grond.
Pak de rechte hark en hark hiermee voorzichtig de graszaadjes in de bodem. Maar let wel op dat je niet te diep gaat met je hark. Loop er vervolgens in de lengte en daarna in de breedte overheen om de grond aan te drukken. Je kan het ook voorzichtig aanrollen met een tuinwals. Maak het daarna nog even goed vochtig. Sproei even met de tuinslang. Gebruik hiervoor een zachte straal en maak de net ingezaaide grond op alle plaatsen goed vochtig.
Wat doe je na het zaaien?
Na het gras inzaaien mag je er toch zeker de eerste twee weken niet overheen lopen. Daarnaast is het belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Het is dus van belang dat je iedere dag goed kijkt of het nog vochtig genoeg is en of je eventueel nog even moet sproeien. Het regelmatig water geven bevorderd de groei van het gras. Houd er rekening mee dat het graszaad echt wel een paar weken nodig heeft om te ontkiemen. Dit heeft uiteraard ook alles te maken met de grond temperatuur.
Als het gras echt begint met groeien en je grassprieten ziet van ongeveer 10 centimeter. Dan mag je het voor de eerste keer gaan maaien. Let wel op dat je het de eerste paar keer niet te kort maait. Ga niet korter dan 5 cm. En blijf ook in deze periode het gras water geven. Sproei regelmatig het gras en je zal zien je krijgt na al deze stappen een prachtig eindresultaat. In de vorm van een mooi strak en frisgroen gazon.
Kun je vaker gras inzaaien?
Uiteraard kun je vaker gras bijzaaien. Het is heel goed mogelijk dat er na een tijdje wat kale plekken in het gras ontstaan. Daar wil je natuurlijk iets aan doen. Ook in deze situatie kan je op de kale plek wat gras inzaaien. Dit is heel eenvoudig. Maak het bovenlaagje van de grond in de kale plek een beetje los met een hark en haal als het nodig is ook eventueel mos en onkruid weg.
Maak het stukje grond een beetje vochtig. Verdeel wat graszaad over de kale plek. Hark dit voorzichtig in even over de plak heenlopen. Daarna nog even met de gieter of tuinslang vochtig maken en dan zie je na een paar weken niets meer van die kale plek.
Gras inzaaien of graszoden leggen
Gras inzaaien of toch maar graszoden leggen? Aan allebei de opties zitten uiteraard zowel voor als nadelen. De keuze is ook afhankelijk van waar je persoonlijke voorkeur uitgaat maar ook bijvoorbeeld het budget.
Gras inzaaien
Gras zaaien is verhoudingsgewijs goedkoper en kost minder dan de aanschaf en het leggen van graszoden. Daar staat tegenover dat je met gras inzaaien best wel even moet wachten voor je resultaat ziet.
Graszoden leggen
Het voordeel van graszoden leggen is dat je direct al kan genieten van een mooie groene grasmat. Daarnaast is het voor sommige tuinen de beste optie om een gazon aan te leggen. Heb je bijvoorbeeld een tuin waar altijd heel veel onkruid instaat. Het ondanks dat je zoveel mogelijk weghaalt soms echt een beetje door overwoekert raakt. In dit geval is het beter om graszoden te nemen. Daarmee geef je het onkruid minder kans en houd je het gazon iets makkelijker onkruidvrij.Graszoden zijn wel duurder in aanschaf als je dit vergelijkt met het kopen van graszaad.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.