10 jan Wanneer ga je het gras verticuteren?

Wanneer en hoe moet je het gras of gazon verticuteren? Een andere belangrijke vraag is wat is verticuteren precies en welke voorbereiding is ervoor nodig. Heel simpel gezegd is verticuteren nodig als je het gazon in goede conditie en mooi wil houden. Dit doe je minimaal een keer per jaar maar er kunnen omstandigheden voorkomen waardoor je het gras een aantal keer per jaar moet verticuteren.
Wat bedoelen ze met het gazon verticuteren?
Met verticuteren haal je het dode gras en het mos uit het gazon. Mos in het gras kan ontstaan door dat je bijvoorbeeld het gras te kort maait maar ook door een tekort aan voedingsstoffen of dat het gras te veel in de schaduw ligt. Door het mos en dode gras ontstaat er een soort vilt laag.
Door te verticuteren haal je deze vilt laag weg. Nu kan je ook met de hand ieder stukje mos en dood gras uit je gazon gaan steken. Maar dat is echt onbegonnen werk en kost je ook ontzettend veel tijd. Je kan het beter met een verticuteerhark of een verticuteermachine doen.
Die zijn voorzien van een aantal messen. Deze messen gaan ongeveer tot een centimeter in de grond en daarmee worden dan de wortels van de mossen door gesneden. Waarmee de mossen afsterven en je kan ze daarna met de hark verder uit je gras harken. Daarmee haal je vrij gemakkelijk alle mos en dood gras uit je gazon. Verticuteren wil is eigenlijk niets anders dan de vilt laag uit je gazon verwijderen.
Waar helpt verticuteren tegen?
Door de viltvorming in je gazon sijpelt het water niet zo goed meer in de bodem. Ook licht en lucht weet zo maar moeilijk tot de bodem door te dringen. De viltlaag lijkt alles hermetisch af te sluiten. Natuurlijk is een klein beetje mos in je gras niet erg maar het wordt een ander verhaal als het mos zich echt gigantisch verspreid in je gazon en dan is je grasveld ineens een stuk minder mooi. Bovendien is mos ook instaat om het gras te verdringen. Dit is de reden waarom verticuteren belangrijk is. Het helpt om je gras zoveel mogelijk te ontdoen van alle mossen en dood gras. Met als eindresultaat in het voorjaar weer een prachtig groen gazon.
Hoe vaak moet je verticuteren?
Verticuteren hoeft eigenlijk maar een paar keer per jaar. Maar er zijn ook uitzonderingen. Mocht je gras of een gazon hebben waar veel mos groeit. Dan is het heel goed mogelijk dat je een keer extra moet verticuteren. Wil je dit een keer extra doen. Dan is het najaar daar de beste tijd voor.
Over het algemeen genomen verticuteer je het gras een keer in begin van het voorjaar (april of mei) en een keer in het najaar. Door in de herfst het mos en dood gras weg te halen heeft het gras tijdens de winterperiode tijd om zich te herstellen. Het najaar is ook de tijd om na het verticuteren het gras waar nodig bij te zaaien en te bemesten. De beste tijd hiervoor is oktober. Dan heb je gegarandeerd in het voorjaar weer een prachtig frisgroen gazon.
Wanneer kun je het beste verticuteren?
Met verticuteren krijg je weer een mooie grasmat. Maar het is daarnaast ook wel belastend voor het gazon. De beste tijd om met de verticuteerhark of machine aan de slag te gaan is in het voorjaar (maart tot en met mei) of in het najaar (vanaf ongeveer het einde van augustus tot medio oktober). Dit is de periode dat het gras uitermate goed groeit. Dit komt onder andere door dat de grond of bodem in deze maanden warmer is en dat heeft een heel positief effect op het herstel en de groei van het gras.
Wat moet je eerst doen als voorbereiding en wat erna?
Het eerste wat je moet doen is voor jezelf bepalen of je het met de hand gaat doen met een verticuteerhark of dat je een machine voor dit klusje gaat gebruiken. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de afmeting en grootte van je gazon.
Bovendien moet je er wel rekening mee houden is het met de hand een behoorlijke pittige zware klus is die handmatig niet alleen veel energie maar ook veel tijd kost. Een verticuteermachine is misschien een beter oplossing. Je kan er zelf een aanschaffen maar het is ook mogelijk om een verticuteermachine voor een dagdeel of dag te huren.
Wat moet je voor voorbereiding doen en welke stappen moet je volgen bij het verticuteren van het gras.
– Begin met het maaien van het gras. Het is de bedoeling dat het gras dat je er af maait ook gelijk opruim. Uiteraard kan het afgesneden gras ook direct in de opvangzak of bak van je grasmaaier opgevangen worden. Door ervoor te zorgen dat je al het afgemaaide gras ook direct verwijderd. Kan je later met de verticuteermachine of hark veel beter en gemakkelijker bij het mos komen.
– Maak het gras een beetje vochtig met de tuinslang. Dit is ter bevordering van het groeiproces en zorgt ook voor een beter en vlugger herstel van het gras.
– Het stellen van de messen. Als je een verticuteermachine gebruikt dan moet je de messen zo stellen dat ze circa 1 centimeter diep in de grond of bodem kunnen. Mocht de viltlaag wat minder dik zijn. Dan kan je de messen stellen op 0,5 centimeter.
– Het is de bedoeling dat je in een richting over het gazon gaat met de hark of machine. Je gaat eerst in de lengte in banen over het gazon.
– De volgende stap is dat je nu in de breedte richting in banen over het gazon gaat. Op die manier weet je zeker dat je overal stukken gras bent gegaan met de verticuteermachine.
– Je moet niet schrikken hoeveel dood gras en mos er nu uit het gras is gekomen met het verticuteren.Dit is echt een behoorlijke berg. Het is ook de bedoeling om al deze dode grasresten en mos te verwijderen. Hark het bij elkaar en haal het weg.
– Als je nu naar het gras kijkt denk je misschien dat ziet er ook niet zo florissant uit. Maak je geen zorgen het klopt inderdaad dat verticuteren belastend is voor je gazon. Maar het komt goed in het voorjaar heb je weer een prachtig groen gazon met gezond gras.
– Mocht je wat kale plekken ontdekken in je grasmat. Dan is het nu de tijd om eventueel bij te zaaien met graszaad of een stukje nieuwe graszoden neer te leggen.
– De volgende stap is het bemesten van het gazon met speciale gazonmest Dit doe je voornamelijk om ervoor te zorgen dat het gras weer goed kan gaan groeien. Je stimuleert hier het groeiproces mee.
– Het is ook een geschikt moment om te kijken waardoor er kale plekken in je gazon ontstaan. Is er bijvoorbeeld een tak van struik die zorgt dat er schaduw valt op een stukje van je gazon. Je kan deze tak dan weghalen zodat op dat stukje gazon meer zonlicht kan komen.
– Wat je eventueel ook nog kan doen is een bodemmonster nemen. Om te kijken hoe het met PH-waarde of zuurgraad van je grond of bodem is gesteld. Mocht je daaruit constateren dat de zuurgraad van de bodem toch niet helemaal optimaal is dan kan je hier direct iets aandoen. Misschien moet je wat kalk of ijzersulfaat over je gazon uitstrooien. Eventueel kan je hierna weer een bodemmonster nemen of test doen.
– Daarna is het belangrijk om even niets meer aan je gazon te doen. Geef het de tijd en rust om weer even bij te komen en weer opnieuw te laten groeien. Dan ga je vanzelf zien dat je gazon hier echt behoorlijk van opgeknapt is en er weer mooi strak en frisgroen bij ligt.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.