Gazon verticuteren: Hoe doet u dat het beste?

Het gazon verticuteren is het proces van het harken van een gazon met de bedoeling om de viltlaag te verwijderen. Als het op de juiste manier wordt uitgevoerd, kan het leiden tot een gezonder en groener gazon.

Om efficiënt te verticuteren heeft u een verticuteermachine nodig met messen die door de grond dringen om de viltlaag te verwijderen.

Hoewel u zich wellicht meer op uw gemak voelt bij het inhuren van een tuinman om dit werk uit te voeren, schetsen we in dit artikel hoe verticuteren werkt. Hoe belangrijk het is, hoeveel keer per jaar en hoe u dit precies moet uitvoeren.

Het volgen van de onderstaande stappen voor het verticuteren zal resulteren in een weelderiger en gezonder gazon.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag uit het gazon. Deze viltlaag ontstaat door dode grassen en mossen die het grasveld verstikken. Verticuteren kan zowel handmatig als machinaal worden uitgevoerd.

Wat is vilt?

Vilt zijn in wezen zijscheuten van gras, die normaal gesproken een weelderig dik gazon vormen, maar dan afsterven om plaats te maken voor nieuwe uitlopers. Als deze grasscheuten vergaan, produceren ze een chemische stof die lignine wordt genoemd, waardoor het resterende materiaal langzaam verder afbreekt. Dit dode gras raakt dan verstrengeld met nieuwere grasscheuten, en dit composiet staat bekend als vilt.

viltlaag gazon

Waarom is het gazon verticuteren noodzakelijk?

Sommige vormen van vilt zijn goed voor gazons. Een paar milimeter is prima, omdat het de wortels van het gras beschermt en tegelijkertijd voedingsstoffen doorlaat naar de bodem van de graswortels. Het werkt ook als een buffer tegen extreme temperaturen en helpt bodemverdichting te voorkomen. Het probleem met te veel vilt is echter dat het de lucht, de voedingsstoffen en het water tegenhoudt om de wortels van het goed gras te bereiken, en dus een gezonde groei en voeding tegenhoudt. Het zorgt ook voor een oneffen gazon en het roosterwerk van gedeeltelijk ontbonden materiaal werkt ziektes in de hand. Het gazon te verticuteren is dus geen overbodige luxe en zou je een paar maal per jaar, en anders minimaal één keer,  moeten uitvoeren voor een goede conditie van je grasmat.

Hoe kunt u de ontwikkeling van vilt voorkomen?

Vilt wordt vaak veroorzaakt door de gevolgen voor het milieu, maar het kan zich overmatig ophopen als het gazon wordt verwaarloosd. Natuurlijke factoren die vilt veroorzaken zijn onder andere bodems met een lage pH-waarde of een hoog zandgehalte, omdat deze minder micro-organismen hebben om vilt af te breken. Het bemesten van een grasveld met te veel stikstof veroorzaakt een snelle groei van de scheuten in het vilt, en overbevloeiing voorkomt de afbraak omdat het de gezondheid van de micro-organismen belemmert. Ook kan de zuurstoftoevoer worden voorkomen door overbewatering of bodemverdichting, waardoor de omstandigheden voor micro-organismen slecht zijn.

Wat gebeurt er bij te veel vilt in uw gazon?

Te veel vilt, alles meer dan een halve centimeter, moet worden geverticuteerd. Te veel viltvorming heeft namelijk vier belangrijke gevolgen. Ten eerste voorkomt het drainage, waardoor lucht en voedingsstoffen niet bij de wortels kunnen komen. Ten tweede kan viltvorming het risico op schade door droogte vergroten, omdat de graswortels zich niet in de bodem kunnen inbedden. Ten derde zijn grassoorten met kortere wortels die vatbaar zijn voor ziekten, voorstander van langer geworteld gras zoals dat op bijvoorbeeld golfbanen. Tot slot kan vilt ook leiden tot verdere problemen zoals onkruid, schimmelvorming en mos. Door het verwijderen van deze viltlaag kunnen de wortels meer voedingsstoffen krijgen en daardoor wordt het gras gezonder en groener. Kortom verticuteren wanneer de viltlaag van uw gazon te dik is geworden.

Hebben alle gazons verticutering nodig?

Het eenvoudige antwoord hierop is nee. In feite produceren verschillende soorten gras verschillende niveaus van vilt. Grassoorten zoals zietzwenk produceren zeer weinig vilt, omdat het duurzaam en dus onderhoudsarm is. Als een rietzwenk grasveld echter al een aantal jaren niet meer is geverticuteerd, zal het waarschijnlijk wel onderhoud nodig hebben om de opbouw van het gras te verbeteren. Het hangt ook af van het uiterlijk dat u probeert te bereiken voor uw specifieke gazon, want rietzwenk is donker en zal daarom een uniek uiterlijk hebben.

Hoe weet ik of mijn gazon geverticuteerd moet worden?

Eerst moet u het juiste niveau van het gazon controleren. Het is zeker het beste om niet direct te beginnen met te verticuteren, want dat kan meer schade aanrichten dan goed doen. Om dit dus eerst te controleren kunt u het beste een bodemmonsters nemen met behulp van een grondboor. Als u vanaf variabele plaatsen over uw grasveld naar beneden boort, kunt u zien hoeveel vilt er in het gazon zit.

viltlaag gazon opmeten

Wat is de beste manier om een gazon te verticuteren?

Het is uiterst belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel te verticuteren (maximaal 2 keer per jaar). Volg de onderstaande stappen voor succesvol verticuteren:

1.    Bereid het gazon voor op het verticuteren.

Dit houdt in dat het onkruid minstens drie weken van tevoren moet worden gedood en dat het gras geleidelijk moet worden gemaaid. Ongeveer twee weken voordat u de grasmat gaat verticuteren, maait u de bovenkant van het gras en verlaagt u de maaihoogte langzaam om de paar dagen of zo, totdat het gras ongeveer 5 cm lang is. Een week van tevoren moet een mosdoder worden aangebracht als er mos aanwezig is, en eventueel mos moet de dag voor uw verticutering worden opgeharkt.

2.    Gazon verticuteren.

Verticuteren moet worden uitgevoerd met één belangrijk doel voor ogen: het gazon zo min mogelijk beschadigen. De hoeveelheid dekking moet worden bepaald door de hoeveelheid vilt die aanwezig is. Het is aan te raden om het in verschillende fasen uit te voeren. .

 • Eerste fase: probeer langs de rand van het grasveld te gaan en bewerk het in rechte lijnen als u een gazon zou maaien. Hark en verzamel het gemaaide gras en het afval.
 • Tweede fase: bewerk het gazon met de verticuteermachine in een diagonale hoek, dat is 45 graden ten opzichte van de eerste fase. Dit zal helpen om overmatige schade aan het gazon te voorkomen. Vang ook hier het afval op.
 • Derde fase: beoordeel de situatie om te zien hoeveel vilt er nog over is. Als het nog zichtbaar is, ga dan voor een derde of vierde keer verder, elk onder een hoek van 45 graden ten opzichte van de laatste fase.
 • Laatste fase: snijd voor de laatste fase een kwart inch in de grond met behulp van de messen van de verticuteermachine om een perfecte plek te creëren voor nieuw te zaaien graszaad.

Wanneer verticuteren?

Het verticuteren van het gazon kan een moeizaam proces zijn dat waarschijnlijk enige initiële schade zal veroorzaken. De voordelen van verticuteren op lange termijn wegen echter wel op tegen de aanvankelijke onooglijkheid. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vilt die aanwezig is.

Als u geen zware viltlaag heeft, moet u eerst overwegen om het te beluchten, terwijl beide technieken goed zijn voor de gezondheid van het gazon op de lange termijn, ze belasten het grasveld behoorlijk. U moet dus proberen om beide technieken niet in hetzelfde seizoen uit te voeren. Voor het onderhoud van het gazon raden wij u ten zeerste aan om het gazon weer te beluchten, omdat het minder belastend is dan het verticuteren van het gazon.

Het kiezen van de juiste tijd van het jaar waarin u verticuteert kan helpen om de groei en een snel herstel te bevorderen. Dit betekent meestal dat het proces wordt uitgevoerd bij warm, nat en zonnig weer, maar het verticuteren zelf moet altijd op een droge dag op een droog gazon worden uitgevoerd. Anders kan het zijn dat de verticuteermachine veel sneller verstopt raakt door nat vilt dat moeilijker op te ruimen is.

Licht verticuteren

handmatig verticuteren

Voor gazons met een beetje mos of een dunne viltlaag is licht verticuteren of zelfs harken is voldoende om uw grasveld in het voorjaar te repareren en een mooi groen gazon te krijgen. Het voorjaar is hiervoor het perfecte moment, want het weer moet warmer zijn, maar nog steeds nat voor herstel en groei. Goed gereedschap voor het uitvoeren van dit proces is een elektrische hark of een verticuteermachine.

Zwaar verticuteren

Dit is een riskant proces, maar kan nodig zijn voor gazons met zwaar vilt, veel mos of gewoon een droge plek. Zware verticutering zou kunnen worden gevolgd door een wijd gespreide beluchting van het gazon, het inzaaien van graszaad, en een milde bemesting voor een optimaal resultaat… in wezen het vervangen van de helft van het gazon. Probeer het niet als het grasveld veel loopverkeer heeft in de maand erna. De herfst is de beste tijd voor zware verticutering, het uitvoeren van dit proces in het voorjaar zou kunnen resulteren in veel onkruid.

Wanneer is harken een alternatief voor verticuteren?

Terwijl verticuteren de beste procedure is voor het verwijderen van vilt onder het oppervlak, is harken het beste voor het verwijderen van mos. Mos ligt niet zo diep in het gazon, dus kan het eenvoudigweg met een verticuteer hark of elektrisch model worden geharkt om het mos uit het gras te krijgen. Als er zowel mos als vilt in uw gazon ligt, kunt u het beste het mos er eerst uitharken voordat u begint met gras verticuteren.

Wat is de beste uitrusting voor het verticuteren?

De volgende hulpmiddelen helpen bij het gazon te verticuteren:

 • Grasmaaier – gras maaien om het verticuteren te vereenvoudigen, en om vilt te verzamelen in plaats van het op te harken.
 • Mosdoder – als er een ophoping van mos is, gebruik een mosdoder ten minste een week voor het gazon verticuteren. Het mos zal gemakkelijker te verwijderen zijn. Lees ook meer over mos in het gazon.
 • Onkruidverdelger – als er veel onkruid is, bereidt u het gazon voor door ongeveer drie weken voor de geplande datum van verticuteren te sproeien. Zorg ervoor dat het gras niet ook wordt gedood.
 • Verticuteermachine – nodig voor het verwijderen van het vilt uit het gazon, dit kan een handmatige, elektrische of benzine model zijn.
 • Hark – dit is nuttig bij het verzamelen van mos en vilt dat naar het oppervlak wordt gebracht.
 • Graszaad – dit is om de kale plekken van het gazon te compenseren.
 • Meststof – de voedingsstoffen zijn waarschijnlijk laag en zijn niet in de bodem terechtgekomen, dus een gerenommeerde meststof zal helpen om deze te herstellen.
 • Graszaad- en kunstmeststrooier – als het gazon bijzonder groot is, helpt dit bij een gelijkmatige, nauwkeurige en snelle verdeling.

Wat is de beste manier om een verticuteermachine te gebruiken?

Er zijn tegenwoordig twee soorten verticuteermachines. Een handmatige verticuteermachine is ideaal voor kleine gazons en vereenvoudigt het proces. Een elektrische of mechanische verticuteermachine is ideaal voor grotere oppervlakten en zorgt voor een sneller verticuteerproces.

https://youtube.com/watch?v=xkXtWKyd1C8%3Ffeature%3Doembed

Handmatig

De beste manier om deze te gebruiken is het toepassen van een heen-en-weer-beweging, terwijl de diepte van de penetratie die het blad in de grond maakt, wordt aangepast. Dit kan gedaan worden door het handvat te kantelen, en zal daardoor meer vilt bereiken. Diep graven is vooral effectief voor het beluchten van de grond voor het inzaaien van graszaden als onderdeel van de laatste stap. Houd er wel rekening mee dat dit proces tijdrovend kan zijn.

Elektrisch of mechanisch

Aangedreven verticuteermachines versnellen het proces echt zoals u zich wel kunt voorstellen. Het is eenvoudig genoeg om de hoogte te verstellen en eenvoudigweg over het grasveld te bewegen zoals u dat met een grasmaaier zou doen.

Het is echter het beste om eerst het gazon voorzichtig te bewerken om schade te minimaliseren, en de hoogte van de verticuteermachine zeer geleidelijk aan te passen. Als u het gazon voorbereidt op het inzaaien van graszaad, graaft u ongeveer een halve centimeter in de grond voor voldoende penetratie.

Wat doe je na het verticuteren?

Herstel is hier belangrijk. U kunt helpen om het proces te versnellen door middel van de volgende twee processen:

1.    Doorzaaien: om een gezond gazon met een goede dekking mogelijk te maken en kale plekken te bestrijden, en om onkruid te vermijden, is gras bijzaaien echt belangrijk.

2.    Bemesting: doorzaaien gebeurt vaak als gevolg van ondervoeding van het grasveld. De belangrijkste voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond gazon zijn stikstof (om gras te laten groeien en groen te maken); fosfor (om wortels te laten groeien en zaden te laten groeien); en kalium (om gras duurzamer te maken en om ziekte en droogte af te weren). Het bemesten van uw gazon na het verticuteren zal helpen om nieuw gras veel sneller te laten groeien. Deze stap is essentieel na het zaaien.

Hoe kun je het gazon nu gezond houden?

Zoals u ziet, kost overmatig vilt veel tijd en moeite om te herstellen. Dus het voorkomen van het vilt is in de eerste plaats de beste methode. Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen:

 • Gazonbeluchting. Frequente beluchting van het gazon stimuleert micro-organismen die afgebroken gras kunnen afbreken, om zo te voorkomen dat er vilt in het gras terechtkomt. Dit is de beste manier om vilt te voorkomen op de lange termijn, het zal uw grond verbeteren zodat het belucht wordt en bioactief genoeg is om het vilt te laten afbreken. Streef ernaar om gebieden met veel verkeer en grasvelden met zware kleigrond elk jaar te beluchten. Is het gazon minder belast dan kan het profiteren van een beluchting van ongeveer iedere vijf jaar.
 • Verticuteren. Minimaal 2x per jaar harken en licht verticuteren indien nodig kan ervoor zorgen dat het vilt wordt verwijderd voordat er grotere problemen ontstaan en zware verticutering nodig is.
 • Gemeten gebruik van bemesting. Het leveren van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond gazon en het vermijden van meststoffen met een overmaat aan stikstof. Merk op dat overmatig gebruik van meststoffen ervoor zorgt dat vilt door de instroom van voedingsstoffen uw gras in eerste instantie zeer snel groeit. Hierdoor zal de structuur van de grassprieten veel sneller groeien dan het wortelgestel zelf. Dit kan leiden tot problemen met de hydratatie en de toevoer van toekomstige voedingsstoffen naar het gras, omdat een plant slechts zoveel water en mineralen kan opnemen als zijn wortels toelaten.
 • Niet te vaak water geven. Gazons kunnen korte perioden van droogte aan, dus zorg ervoor dat u niet te vaak water geeft om lang geworteld gras te laten groeien, als u uw grasveld water geeft, geef het dan diep en langer water.

Gerelateerde artikelen