12 jul Tuintegels schoonmaken

Het is elk jaar weer fijn als de temperaturen oplopen. Ook de langere dagen zijn voor veel mensen een bron van vreugde. Het zomerseizoen breekt bijna weer aan. We kunnen genieten van heerlijke barbecues, boeiende gesprekken, fluitende vogels, lange zomeravonden en uitgebreid ontspannen in onze achtertuin. Maar, voordat we echt op onze lauweren kunnen rusten, moet er vaak eerst het een en ander gebeuren. Een van de minder leuke klusjes in de tuin is het tuintegels schoonmaken. Toch moet het wel gebeuren. Je zit tenslotte niet lekker met je vrienden als de tegels een vieze, groene kleur hebben. Hoe maak je deze tegels het handigste schoon?
Oorzaken van vieze tuintegels
De aanslag die je op de tuintegels ziet, zijn veroorzaakt door mossen en algen. De tegels verkleuren dan groen. Je kunt ook andere manieren van aanslag hebben. Daarover lees je straks nog meer.
Hoe kun je de tuintegels schoonmaken?
Groene zeep
Heel veel mensen reinigen hun tuintegels met groene zeep. Dit is een handige en bovendien hele goedkope manier. Meestal heb je wel groene zeep in je keukenkastje staan, dus je hoeft er niet eens voor naar de winkel. Ook is het een heel effectief middel. Een niet te vergeten voordeel is daarnaast ook dat het niet schadelijk is voor je bloemen en planten. Naast de tuintegels, reinig je op deze manier meteen ook de voegen. Hoe werkt tuintegels schoonmaken met groene zeep?
- Je maakt een sopje van heet water en groene zeep
- Je brengt dit mengsel aan op je tuintegels met het liefst een harde bezem
- Laat dit een tijdje intrekken
- Spoel de tegels schoon met alleen water
Het voordeel van een harde bezem is dat je de groene aanslag daarmee het gemakkelijkst wegveegt. De aanslag is niet altijd na een behandeling helemaal verdwenen. Als je deze zelfde werkwijze echter een aantal keren herhaalt, dan kun je er zeker vanuit gaan dat de oorspronkelijke kleur van de tuintegels steeds beter tevoorschijn komt.
Azijn om je tuintegels schoon te maken?
Ook azijn of schoonmaakazijn is een beproefd middel bij het cleanen van tuintegels. Dit ouderwetse schoonmaakmiddel blijkt voor allerlei doeleinden in het huishouden geschikt te zijn. Ook groene aanslag op tuintegels is hiermee uitstekend te verwijderen. Hoe werkt het schoonmaken van je terrastegels met azijn?
Wil je professioneel onkruid verwijderen lees dan ook eens onze blog over onkruid verwijderen tussen tegels en bestrating.
- Je mengt een liter water met een liter azijn of schoonmaakazijn in een redelijk grote emmer
- Je schrobt dit mengsel over de tuintegels
- Je laat het een poosje intrekken
- Na een tijdje kun je de tegels afspoelen met schoon water
Na verloop van tijd verdwijnt op deze manier de groene aanslag. Zijn er hardnekkige plekken? Vul dan een plantenspuit met azijn. Je bewerkt deze tuintegels dan met pure azijn. Lijkt het je ideaal als je nooit meer te maken hebt met vieze tuintegels? Dat tuintegels schoonmaken kan je wel gestolen worden? Wil je de alg en mos nooit geen kans meer geven? Schrob de tegels dan na een normale veegbeurt elke keer met azijnwater. Groene aanslag krijgt dan zeker weten geen kans. Het tuintegels schoonmaken kun je dan tot een minimum beperken.
Stoomreiniger
Reinigen door middel van stoom is een goed idee. Algen en mossen sterven hierdoor af en na de behandeling kun je ze zo wegvegen.
Tielburger veegmachine inzetten bij tuintegels schoonmaken
De veegmachines van Tielburger zijn ideaal voor particulier gebruik. In de lente gebruik je ze om de tuintegels te vegen en te reinigen en in de andere jaargetijden zijn er weer andere nuttige toepassingen.
Onkruidmachine
De onkruidmachine heeft een krachtige motor en is ook uitstekend in staat om de tuintegels weer schoon te krijgen. Dit middel is ook volkomen veilig voor mensen en voor de natuur.
Hoe reinig je keramische tuintegels?
Keramische tegels vragen om een andere aanpak dan betontegels. Het voordeel van keramische tegels is dat je veel minder kans hebt op het krijgen van groene aanslag. Wellicht wil je ze aan het begin van het tuinseizoen toch even opfrissen en schoonmaken. Dweil de tegels dan het liefst met warm water met daarin een scheutje natuurzeep. Je reinigt hiermee de tegels, maar er blijft geen vette laag achter. Verder zal de kleur en de glans van de keramische tegels er alleen maar beter op worden. Tenslotte maak je het op deze manier voor groene aanslag nog lastiger om zich te hechten aan deze tegels.
Wat doe je met witte of bruine aanslag op de tegels?
Jij hebt helemaal een raar verschijnsel waargenomen in je tuin? Er is geen groene aanslag, maar veel meer wit of bruin? Dan heb je niet te maken met aanslag door mos of algen. Witte aanslag heeft alles te maken met de zogenaamde kalkuitbloei.Ook hierbij kun je de andere tips voor tuintegels schoonmaken toepassen.
Bruine vlekken door afgevallen blad
Naast groene aanslag kun je ook last hebben van vlekken die ontstaan zijn door afgevallen blad. En dan voornamelijk doordat het blad op de tegels is blijven liggen. Afgevallen blad bevat looizuur. Dit komt vrij tijdens het rottingsproces. Het is heel agressief en trekt in bijna alle soorten tuintegels. Preventie is het beste. Snoei bomen en struiken op tijd en ruim het afgevallen blad op. Het tuintegels schoonmaken zal dan minder van je vragen.
Gele/bruine vlekken door zand
Deze vervuiling tref je niet vaak aan in je tuin, maar het kan wel. Heb je geel/bruine vlekken op de tuintegels, dan wordt dat vrijwel altijd veroorzaakt door zand. Het zand waarin de bestrating gelegd wordt, bevat organische vervuiling of leem. Houd je de tegels niet schoon van dit zand, dan komen er vlekken. Veeg de tegels dus goed nadat de voegen gevuld zijn. Is het kwaad toch al geschied, gebruik dan een zuurvrije reiniger.
Hoe moet je je tuintegels niet schoonmaken?
Er zijn allerlei manieren om je tuintegels schoon te maken. Er zijn echter ook een aantal manieren die je beslist niet moet toepassen. Welke zijn dat?
Chloor en zout
Als je chloor en/of zout gebruikt bij het tuintegels schoonmaken, dan kan dat onherstelbare schade aanrichten. Deze bijtende middelen kunnen de tegels aantasten en ze zullen dan verkleuren. Dit kun je naderhand niet meer herstellen.
Hogedrukreiniger
Waarschijnlijk herken jij het geluid van de hogedrukspuit ook uit duizenden. Dit middel wordt nogal eens ingezet voor het reinigen van tuintegels. Helaas kan er soms onherstelbare schade worden aangericht. De waterstraal is bijzonder krachtig en hierdoor beschadigen de tegels soms. Het gevolg hiervan is dat mos en algen zich alleen maar beter aan de tegels kunnen hechten. Met een hogedrukreiniger maak je het probleem dus alleen maar groter.
Soda
Soda is een chemisch schoonmaakmiddel. Het gebruik hiervan is daarom niet bevorderlijk voor de natuur. Verder is soda ook niet heel effectief als je groene aanslag wilt verwijderen, er zijn betere alternatieven.
Biotex
Het voordeel van biotex is, dan het niet al te belastend is voor de natuur. Wil je de groene aanslag hiermee echt grondig verwijderen, dan moet het wel de hele dag inwerken. Breng het wel altijd verdund aan op de tegels.
HG terrastegel reiniger
Dit middel is speciaal ontwikkeld om tuintegels schoon te maken. Hoe ga je te werk?
- Maak eerst de tegels goed nat. Ook in de voegen. De plassen vervolgens even wegvegen
- Vermeng de HG reiniger met water. Kies een bak die groot genoeg is zodat er een harde bezem inpast
- Doop de bezem in de bak en schrob de tegels met deze reiniger
- Laat het een paar minuten inwerken
- Nog even schrobben en dan, nog voordat het middel is opgedroogd, de tegels goed afspoelen met schoon water
Wanneer maak je de tuintegels schoon?
Een hele belangrijke tip op dit gebied is dat je de tegels het beste zo snel mogelijk schoon kunt maken. Ben je er op tijd bij, dan is het reinigen veel eenvoudiger. Zie je dus dat er iets van groene aanslag ontstaat, grijp dan meteen in. Je hebt in deze beginfase namelijk genoeg aan een emmer met warm water. De algen, de veroorzakers van de groene aanslag, overleven het niet bij een temperatuur van 65 graden of hoger. Je hebt dan dus geen schoonmaakmiddelen of grover geschut nodig. Helaas zijn de meeste tuinbezitters te laat en moet er meer aan te pas komen. Gelukkig zijn ook de meest vieze tuintegels absoluut nog weer schoon te krijgen.
Kun je groene aanslag ook voorkomen?
Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Het is best een werk om elk jaar weer al die aanslag te verwijderen. Kun je die aanslag niet voorkomen op de een of andere manier? Helaas is het een feit dat alles wat buiten staat groen wordt. Het maakt hierbij niet uit om welk materiaal het gaat. Kijk maar eens naar je tuinmeubilair, je glaswerk of je containers. Algen worden veroorzaakt door kou en vocht. Heb je een terras dat heel snel nat en vochtig is, dan krijg je veel last van aanslag. Valt er op jouw terras heel veel zonlicht, dan drogen de tegels sneller en verdwijnt de aanslag. Als je dus een terras aan moet leggen, is dit wel een belangrijk punt van overweging. Liggen de tegels altijd in de schaduw, dan moet je ze vaker en grondiger reinigen. Ook de toplaag van de tegel speelt een rol bij de mate van vervuiling. En de ene tegel is ook veel makkelijker schoon te maken dan de andere. Vooral een grove oppervlaktestructuur is minder snel te reinigen.
Gebruik het kookvocht van aardappels
Het voorkomen van aanslag is dus haast niet te doen. Een goede afwatering is trouwens ook wel een optie. Er moet zo min mogelijk en zo kort mogelijk vocht aanwezig blijven op de tegels. Een ander huis,-tuin,- en keukenmiddeltje kan het kookvocht van de aardappelen zijn. Als je aardappels kookt, kun je af en toe het vocht op de tegels gooien. Dit kan het ontstaan van groene aanslag voorkomen. Doe dit alleen nooit als het hard vriest, want dan worden de tegels spekglad.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.