Tuin renoveren hoe pak je dit nu aan?

Tuin renoveren hoe pak je dit nu aan?

< Alle onderwerpen
tuin renoveren zelf doen of niet

Wat is een tuinrenovatie?

Jouw tuin is aan een renovatie toe? Wat verstaan we eigenlijk precies onder een tuin renoveren? Verander je de beplanting of leg je een nieuw terras aan, dan valt dat misschien niet helemaal onder de noemer tuinrenovatie.

Misschien kun je het een halve tuinrenovatie noemen. Gaan mensen hun tuinen renoveren, dan betekent dit meestal dat de complete tuin op de schop gaat. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Misschien is er beplanting die kan blijven staan.

Over het algemeen verstaan we onder een tuinrenovatie de volgende zaken: onkruid verwijderen, snoeien, planten en bomen plaatsen of verwijderen, grond aan- en afvoeren, tuin ophogen en bestrating en/of schuttingen plaatsen.

Waarom kiezen voor een tuinrenovatie?

Geniet jij ook zo van je tuin? Voor veel mensen is de tuin ontzettend belangrijk. We merken met zijn allen steeds meer hoe belangrijk de natuur voor ons is. Zit je een tijdje in je tuin, dan voel je al snel dat dit ontspant. Wat kun je ook genieten van vogels en insecten in je tuin. En niet te vergeten van het zonnetje dat schijnt.

Maar nu kan het zo zijn dat je niet tevreden bent over je tuin. De beplanting staat je niet aan. Het tuinontwerp was vroeger misschien trendy, maar kan nu echt niet meer. Renoveren is dan de oplossing. Je kiest een hovenier of je maakt, als je daar kennis van hebt, zelf een tuinontwerp. Vervolgens neem je de beplanting die jij mooi vindt.

Door middel van het renoveren van je tuin krijg je een totaal nieuwe tuin en kun je weer optimaal genieten van het buitenleven.

Stappenplan tuin renoveren

Bij het renoveren van een tuin komt heel wat kijken. Stap 1 is misschien wel het belangrijkst. Hoe komt jouw tuin er straks uit te zien? Voordat de tuinrenovatie van start gaat, wordt er eerst heel wat denkwerk van je gevraagd. Natuurlijk kun je op het terrein van renoveren andere mensen om advies vragen, maar het gaat vooral om wat jij mooi vindt.

Veel mogelijk bij tuinrenovatie

Eigenlijk zijn er maar weinig zaken die niet mogelijk zijn bij een tuinrenovatie. Laat je gedachten maar eens goed de vrije loop gaan. Doe je ogen dicht en stel je voor hoe je droomtuin eruit ziet. Dat wordt hopelijk ook jouw tuin na de tuinrenovatie.

Hoeveel zitjes wil je? Een groot terras of meerdere kleine zitjes? Zit je graag in de zon of absoluut in de schaduw? Of misschien verkies jij de halfschaduw. Wat wil je nog qua decoratie in je tuin? Lijkt het je een mooi idee om tijdens het renoveren een vijver aan te leggen?

Houd bij tuinrenovatie rekening met je huishouden

Je wilt je tuin compleet renoveren? Wie gaan er allemaal gebruikmaken van deze tuin? Heb je huisdieren en/of kinderen? Dan stel je andere eisen aan je tuin als wanneer je deze niet regelmatig in je tuin hebt rondlopen. Of misschien zijn de kinderen al de deur uit, maar komen de kleinkinderen regelmatig op bezoek. Dan vind je het bij de tuinrenovatie misschien toch niet zo handig om een vijver aan te leggen. Of je kiest hier wel voor, maar dan wel zo veilig mogelijk.

Zijn je kinderen al iets groter, dan is het leuk om ze bij de tuinrenovatie te betrekken. Vaak zijn jongens en meisjes heel creatief. Misschien hebben ze ook bepaalde dromen voor de tuin. Willen ze graag een boomhut? Of is het een idee om tijdens de tuinrenovatie te zorgen voor een boom waar ze echt in kunnen en mogen klimmen? En vergeet natuurlijk je eigen wensen niet. Zet deze allemaal op een rijtje voordat je begint aan het tuinontwerp.

Een tuinontwerp voor je tuin

Ben je uitgedroomd en uitgedacht over de tuinrenovatie? Je weet hoe je tuin er uit gaat zien? Dan is het nu tijd voor het ontwerp. Dat is absoluut een onmisbaar onderdeel van de tuinrenovatie. Van al die plannen die je hebt bedacht, maak je nu een ontwerp.

tuinontwerp en kleuren

Je kunt dit zelf doen, maar als dat niet echt een vaardigheid is die je beheerst, dan kun je natuurlijk een hovenier, een familielid of een lieve vriend inschakelen. In het ontwerp mag de ligging van je tuin niet ontbreken. Waar is schaduw en waar wil je schaduw? Teken ook alles wat je in de tuin wilt hebben in het tuinontwerp. Dat is cruciaal bij de tuinaanleg.

Kun je elementen uit je oude tuin hergebruiken?

Het aanleggen van een tuin vraagt natuurlijk wel om een bepaald budget. Het kan helpen als je bepaalde materialen uit je oude tuin hergebruikt. Dat is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar je bent op die manier ook duurzaam bezig.

Kijk eens kritisch rond in je tuin voordat je hem leeghaalt. Heb je een mooie boom die misschien kan blijven staan? Hoe staat het met de bestrating en met de stenen van het terras? Zijn die nog mooi genoeg om te gebruiken tijdens de tuinrenovatie? Wil je de tuin laten leeghalen, zorg er dan voor dat de materialen die je hergebruikt, apart worden gelegd.

Tuin laten leeghalen

Het tuinontwerp is klaar en misschien heb je de benodigde materialen al klaar liggen. Dan is het nu tijd voor de volgende stap van je tuinrenovatie. De tuin moet leeggehaald worden. Alles wat weg mag, haal je uit de grond.

Heb je oude bomen die je kwijt wilt, vergeet dan niet om ook de stronk en de wortels te verwijderen. Laat je de wortels onder de grond zitten en komen er straks op die plek nieuwe planten, dan heb je een probleem. De wortels zullen namelijk de nieuwe plantjes verstikken. Laat je een stronk staan omdat je het misschien nog zo mooi vindt staan, dan heb je kans dat deze gaat rotten en schimmelen. Ook dat is funest voor je nieuwe planten.

Tuin afgraven

Is alles verwijderd wat je kwijt wilt uit je tuin? Dan kun je verder gaan met de volgende stap van de tuinrenovatie. Dat is het afgraven van je tuin. Dit doe je tot ongeveer 50 centimeter diep. Je haalt de zwarte grond weg uit je tuin. Die grond is niet geschikt om je tuin op aan te leggen.

Afgraven van je tuin

Heb jij ook nog bouwpuin in je tuin, dan moet je dat ook zeker verwijderen. Het zou tenslotte vervelend zijn als je bij het aanleggen van je tuin nare stenen of zoiets dergelijks tegenkomt. Afgraven kan op verschillende manieren. Het gemakkelijkst werkt dit met een kleine graver. Is het afgraven afgerond, dan kan de tuin weer opgevuld worden. Dit kun je het beste doen met tuinaarde en bouwzand.

Vergeet de waterafvoer niet

Denk tijdens je tuinrenovatie aan de drainage. De kans is groot dat we de komende jaren steeds vaker te maken krijgen met hevige regenbuien. Hoe verdwijnt al dat water uit jouw tuin?

Nu je toch met de tuinrenovatie bezig bent, is het een perfect moment om de afwatering goed te regelen. Door te zorgen voor een goede drainage, kan het water sneller wegzakken na een enorme plensbui.

Houd tijdens tuinrenovatie rekening met leidingen onder de grond

Weet jij waar de rioleringen en de leidingen onder de grond lopen? Het is wel van belang om daar rekening mee te houden tijdens de tuinrenovatie.

Benodigdheden tijdens tuinrenovatie

Een goed begin is en blijft het halve werk. Ga je de tuin renoveren, zorg er dan voor dat je de nodige machines en materialen in huis hebt. Welk gereedschap ga je gebruiken? Waarschijnlijk zul je veel plezier hebben van een stoffer en blik, een hark, een rubberen hamer, een schep, een schoffel en een bezem. Heb je dit zelf of huur je het van een kennis of wellicht bij de bouwmarkt?

tuinmaterialen te gebruiken bij de renovatie

Welke machines heb je nodig? Denk je ook aan een afvalcontainer om al het afval uit de oude tuin op te kunnen ruimen? Ga je zelf renoveren, dan heb je goede werkkleding nodig. Denk hierbij aan handschoenen, werkschoenen, kniebeschermers en werkkleding. Heb je zand gekocht? Voor de bestrating moet je tegels of grind klaar hebben liggen. Een minigraafmachine zal je tijdens de tuinrenovatie ook goed van pas komen. Laat je de tuin renoveren, dan zorgt de hovenier hier waarschijnlijk wel voor.

Qua machines kun je ook nog denken aan een tegelsnijmachine. Handig zijn verder nog een waterpas, kantopsluiting, metseldraad en piketpalen.

Wat heb je nodig aan groen en struiken?

Wat machines en gereedschap betreft, zijn we al aardig volledig geweest. De kans is groot dat je in je volgende tuin ook beplanting wilt. Deze bestel je dus van tevoren. Kies je ook voor bomen en struiken? Wil je een gazon in je tuin? Zorg verder voor potgrond, mest en tuinaarde. Als het gaat over de beplanting, denk dan van tevoren goed na over de plaats waar de planten komen.

Welke planten komen er in de tuin?

groen in de tuin

Zorg voor een goed beplantingsschema. Niet alle planten doen het goed als je ze in de zon zet. En welke planten kunnen wel of niet goed bij elkaar staan? Hier is op internet veel informatie over te vinden. En anders vraag je natuurlijk advies aan een hovenier.

Kosten van een tuin renoveren

Wat kost het renoveren van de tuin? Hoeveel betaal je voor de tuinaanleg? Een tuin aanleggen kun je net zo duur maken als je zelf wilt. Jouw keuzes bepalen de prijs. Gras is bijvoorbeeld goedkoper dan straatwerk. Reken voor een nieuwe tuin op ongeveer 50 tot 100 euro per m².

Tuin opnieuw aanleggen en tuinarchitect inschakelen

Ga je zelf aan het werk met de tuin of schakel je een expert in voor de tuin opnieuw aanleggen? Heb je zelf groene vingers en veel tijd over, dan zou je deze klus zelf kunnen aanpakken. Ontbreekt het je aan tijd en heb je geen idee hoe je zo’n renovatie aanpakt, dan is het slimmer om een specialist in te huren. Een tuinaanleg is tenslotte zijn dagelijks werk. Het lijkt allemaal veel werk en veel geregel, maar over niet al te lange tijd zul je op-en-top genieten wanneer je de keukendeur uitloopt en binnenstapt in je eigen groene paradijsje.

Gerelateerde artikelen:

Vorige Tuin ophogen met ons stappenplan en tips
Inhoudsopgave
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

HEEFT U VRAGEN OF SPECIFIEKE WENSEN? NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP.

Pin It on Pinterest