Waarom zou je de tuin ophogen?

Hoorde je onlangs dat mensen het hadden over verzakte tuinen? Had je weleens van een verzakking gehoord, maar nog nooit van een verzakte tuin? Veel mensen weten niet dat een verzakking mogelijk is in de tuin. Is jouw tuin verzakt, dan is de tuin ophogen noodzakelijk.

Vaak heb je het zelf helemaal niet door dat ophogen nodig is. De tuin zakt namelijk meestal, maar heel langzaam, waardoor je nauwelijks verschil ziet. Na verloop van tijd komt echter toch het moment dat de tuin zo erg verzakt is, dan ophogen onontkoombaar is.

Oorzaak verzakte tuin

De verzakking wordt soms veroorzaakt door het grondwater dat er onderdoor stroomt. Ook de grondsoort kan een bepalende factor zijn. Heb je bijvoorbeeld te maken met veen, dan is ophogen eerder nodig dan bij andere grondsoorten. Over het algemeen kan een tuin in een paar jaar wel een paar centimeter zakken. Tegenhouden lukt je niet, dit proces gebeurt gewoon en is niet te stoppen. Ophogen is gelukkig een goede oplossing. Na het ophogen van je tuin kun je er prima weer een poosje van genieten voordat ophogen opnieuw nodig kan zijn. En je hoeft deze klus natuurlijk niet zelf te klaren. Misschien huur je er iemand voor in.

Goede afwatering is cruciaal

Goede afwatering

Het is vervelend als je tuin na een regenbui overmatig nat is. Blijven de tegels soms wel langer dan een dag nat? Heb je te maken met kale plekken in het gazon van je achtertuin? Je wilt de tuin ophogen en ook deze problemen aanpakken? Is je tuin opgehoogd, dan wil je gewoon niet meer te maken hebben met water dat lang in de tuin blijft staan. Vergeet daarom bij het ophogen niet om aan de afwatering te denken. Het gebeurt regelmatig dat mensen wel zorgen voor het ophogen van de tuin, maar dat ze de afwatering vergeten. Toch is dit belangrijk, zodat het overtollige water goed weg kan lopen.

Verkeerde afwatering

Soms is er in een tuin wel een afwatering, maar functioneert deze niet goed. Als je kiest voor het ophogen van je tuin, kun je dit probleem meteen definitief oplossen. Het kan zijn dat het afwateringssysteem verkeerd is geplaatst. Soms zijn de kieren tussen het terras en de goten niet goed gedicht. Gelukkig zijn deze problemen zeker op te lossen. Kies je voor ophogen, pak dan meteen de afwatering aan.

Roostergoten aan de rand van het terras

Jij gaat de tuin ophogen of laten ophogen? Er moet ook nodig iets aan de afwatering gedaan worden? Je kunt dan roostergoten aan de rand van het terras plaatsen. Zo kan het water uitstekend weglopen.

Opnieuw bestraten

tuin bestraten

Opnieuw bestraten is ook een goede optie. Laat hierbij het terras schuin aflopen in de richting waar het water heen moet. Nooit richting je huis natuurlijk. Zorg vervolgens voor een goede aansluiting op de hemelafvoer. Plaats de goten en stabiliseer de ondergrond. Tenslotte dicht je de kieren tussen de goten en het terras.

Hoogteverschillen in je tuin die je wel wilt

Verschillen in hoogte die ontstaan doordat je tuin ging verzakken, wil je wegwerken. Het kan natuurlijk ook dat je verschil in hoogte wilt omdat dit mooi is. Denk bijvoorbeeld aan het ophogen van een gedeelte van je tuin voor de aanleg van een terras. Wellicht wil je een verlaagde zitkuil. Dit kan erg gezellig zijn in een tuin. Zeker met mooie tegels op het terras.

Welk materiaal gebruiken voor tuin ophogen?

Het is in jouw achtertuin of voortuin helemaal duidelijk? Er blijven vaak plassen staan? Of heb je nu een verlaagde zitkuil en wil je graag het terras ophogen? Dan is er werk aan de winkel. Welk materiaal gebruik je voor het ophogen? Dit is voor een gedeelte afhankelijk van het doel dat je precies hebt met het ophogen. Wil je een grasveld aanleggen of een tuinborder realiseren? Ga je helemaal voor tegels? Het is van belang om dit eerst helder te hebben, voordat je het materiaal voor het tuin ophogen aanschaft. Dus wat is de functie van de ondergrond? Die is bepalend voor de tegels of het andere materiaal dat je kiest

zitkuil in de tuin

Ophogen met tuinaarde

Veel mensen kiezen voor ophogen met tuinaarde. Dat is een uitstekende keus. Tuinaarde is goed voor de bloemen en voor het gazon. Wil je een iets goedkopere optie als tuinaarde, dan zou je zand kunnen nemen.

Ophogen met zand

De meeste mensen kiezen voor ophogen met zand. Dat is dan ook meteen de goedkoopste oplossing. Hebben de buren misschien ook zand gebruikt en kies jij daarom ook voor dit materiaal? Ook dit is een prima keus bij het ophogen van je tuin.

Ophogen met compost op houtsnippers

Ook houtsnippers en compost worden regelmatig toegepast als mensen hun tuin ophogen. Een nadeel van houtsnippers kan zijn dat je voor het ophogen wel heel veel snippers nodig hebt. Ook zul je telkens opnieuw houtsnippers nodig hebben. Dus je blijft aan het aanvullen.

Eerst gebroken puin aanbrengen voor het ophogen

Heb jij bij het ophogen te maken met vrij zwaarbelaste stukken grond? Breng dan eerst een laag gebroken puin aan. Daarmee verstevig je de ondergrond en is de kans op een snelle verzakking kleiner. Op de laag gebroken puin komt het opvulzand als bovenste laag om de ondergrond te egaliseren. Gebroken puin gebruik je alleen bij zware belasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oprit voor de auto of aan een tuinhuis. Zoals je ziet, zijn er verschillende materialen mogelijk bij het ophogen.

Kosten van het ophogen

Op welk bedrag kun je ongeveer rekenen bij het tuin ophogen? Het maakt hierbij natuurlijk een groot verschil of je zelf gaat ophogen of dat je kiest voor laten ophogen. Bij het ophogen van de tuin kun je gemiddeld genomen rekenen op een bedrag dat uitkomt tussen de 400 en de 600 euro. Natuurlijk is de prijs voor een groot deel ook afhankelijk van de grootte van de tuin en van het gedeelte dat je gaat ophogen. Reken op ongeveer 10 euro per 1 m². Dan kun je zelf uitrekenen wat jouw opgehoogde tuin gaat kosten. Natuurlijk tel je daar nog de prijs van de nieuwe tegels bij op. Gebruik je bijvoorbeeld tuinaarde voor het ophogen, dan weet je dat dit een vrij goedkope optie is.

Besparen op de kosten

Je bent van plan de tuin op te hogen, maar eigenlijk vind je de kosten veel te hoog? Maak dan handig gebruik van onderstaande bespaartips bij de renovatie van je tuin. Zo maak je het ophogen gegarandeerd een heel stuk aantrekkelijker en voordeliger.

Ga voor kwaliteit

In heel veel gevallen is goedkoop uiteindelijk duurkoop. Dat is ook zo bij het ophogen van tuinen. Je wilt wellicht een hovenier inschakelen om deze klus uit te laten voeren. Dan kun je uitgebreid zoeken naar de goedkoopste. Check echter van tevoren of deze hovenier goede kwaliteit levert. Er zijn diverse keurmerken waaraan je dit kunt zien. Of je vraagt kennissen, vrienden of familieleden of zij misschien ervaring hebben met iemand die deze klus op een professionele manier uitvoert.

Doe het tegelijk met de buren

Is bij jou in de tuin ophogen noodzakelijk, wellicht is dat dan bij de buren ook wel het geval. Het is zeker de moeite waard om dit even te vragen. Willen zij ook een verzakte tuin aanpakken of waren ze eigenlijk al van plan om een verhoogd terras aan te leggen, dan kun je dat beter maar weten als buren. Schakelen jullie samen een hovenier in, dan profiteren jullie vast en zeker van een lagere prijs.

Wat kun je zelf doen?

Als je zelf al wat voorbereidend werk doet, is de hovenier minder lang bezig en betaal je hem logischerwijs een stuk minder. Haal alvast de oude tegels weg. Misschien moeten er een aantal planten uit de tuin gehaald worden. Zo ontlast je de hovenier en kan hij meteen beginnen met het ophogen.

Oude tegels of nieuwe tegels

Kun je de oude tegels nog gebruiken of is dat geen optie? Uiteraard ben je dan veel minder geld kwijt dan wanneer je kiest voor nieuwe tegels.

Stappenplan voor tuin ophogen

Het ophogen van de tuin is echt noodzakelijk? Of je schat in dat dit binnenkort nodig is en je wilt de klus nu aanpakken? Dan heb je hieronder een handig stappenplan, zodat je precies weet wat er komt kijken bij het ophogen van je tuin.

  1. Hoeveel centimeter van de tuin ga je ophogen?
  2. Heb je een afwateringssysteem in je tuin of wil je dat graag?
  3. Wat wil je voor materiaal op het deel dat opgehoogd moet worden?
  4. Wat is je budget voor het ophogen?
  5. Welk materiaal gebruik je voor het ophogen zelf?
  6. Ga je zelf ophogen of wil je laten ophogen?

Handige tips bij tuin ophogen

Als laatste dan nog een aantal algemene tips die wellicht van pas kunnen komen bij het ophogen van de tuin.

  1. Let op de hoogteverschillen die er zijn
  2. Oriënteer je van tevoren goed op de verschillende tegels die mogelijk zijn
  3. Welke nieuwe bestrating past goed bij de rest van je tuin en bij je woning?
  4. Wat doe je met de oude tegels?
  5. Bereken hoeveel m² je tuin is
  6. Zorg voor een goede afwatering
  7. Kies je voor tuinaarde of zand, neem dan alleen goed zand of goede tuinaarde die je in de winkel kunt kopen
  8. Ga je na het ophogen nog bloemen of struiken planten op het stuk dat je gaat ophogen, neem dan zeker tuinaarde
  9. Voordat je tuin opgehoogd is, wordt er eerst wat denkwerk van je gevraagd
  10. Kies je voor laten ophogen, neem dan een echte expert op dit gebied

Gerelateerde artikelen: