12 jul Tuin bestraten hoe pak je dit nu aan?

Hoe kun je je tuin bestraten?
Jullie hebben het plan opgevat om de tuin aan te pakken. En dan gaat het voornamelijk om bestraten? Wellicht wil je de tuin opnieuw bestraten of het gaat om een hele nieuwe tuin. Dit kan zijn bij een verhuizing, maar natuurlijk is het ook mogelijk dat je al lang in je huidige woning woont en dat je de tuin gaat opknappen.
Je wilt graag iets meer weten over bestraten? Hoe werkt dat eigenlijk? Kun je het zelf doen of is het slimmer om hiervoor een expert in te schakelen? Zo kunnen er allerlei vragen zijn. Doe je winst met onderstaande handige informatie.
De kosten tuin bestraten zijn afhankelijk van veel factoren
Je wilt je tuin betegelen, maar allereerst ben je benieuwd naar de kosten. Wat betaal je ongeveer voor een tuin laten bestraten of zelf bestraten? Natuurlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Er spelen veel factoren een rol. Globaal moet je rekenen op gemiddeld 30 euro per m2. De tegels en de stratenmaker zitten hier dan bij in. Natuurlijk betaal je meer als je voor een dure tegel kiest. Ook de moeilijkheidsgraad van het legmotief bepaalt een gedeelte van de prijs. Hieronder zie je een overzichtje:
Kosten tuin bestraten
Stenen: 15-55 euro per m2
Grind: 10-12 euro per m2
Stratenmaker: 30-55 euro per uur
Opsluitbanden: 2-5 euro per meter
Voeg- en ophoogzand: 45-70 euro per m3
Goedkoop tuin laten bestraten
Wil je heel goedkoop uit zijn, dan laat je wellicht niet bestraten, maar leg je de tegels zelf. Of misschien heb je een handige kennis of vriend die je hierbij wil helpen. Op die manier bezuinig je al op een groot deel van de kosten. Verder is grind een veel goedkopere optie dan steen. En natuurlijk is het in dat geval helemaal niet nodig om een stratenmaker in te huren.
Gemiddelde prijs bij bestraten tuin
Je hebt geen heel groot budget beschikbaar, maar grind vind je maar niets? Je wilt echt tegels in de tuin? Overweeg dan een tuin met koppelstones. Goedkopere tegels kun je niet vinden.
Kiezen voor de meest luxe opties
Speelt bij jou de prijs geen rol en wil je graag op een hele luxe manier betegelen? Misschien kom je dan wel uit bij natuursteen. Dat is de allerduurste steensoort, maar dan heb je ook wat. Natuursteen is uniek in structuur en kleur. Het wordt dan ook gevormd door de natuur zoals de naam al zegt.
Zelf doen of uitbesteden
Wat kun je nu het beste doen? Zelf de tegels leggen of hier toch een vakman voor inschakelen? Heb je hier ervaring mee, dan weet je wat het inhoudt en kun je een goede beslissing nemen. Overweeg je het zelf voor de eerste keer te gaan doen? Bedenk dan dat betegelen lichamelijk een vrij zware klus is. Reken op spierpijn. Pas ook op voor blessures, want stenen sjouwen is best heftig voor de rug. Verder is het echt wel van belang om je goed voor te bereiden. Het bestraten gaat niet zomaar vanzelf goed. Weet je bijvoorbeeld dat de bestrating 1 cm per meter moet aflopen zonder dat je dit merkt? Dit heeft te maken met het weglopen van regenwater. Let er ook op dat tegels soms gaan werken. Ze krimpen of ze zetten uit. Ga je dus zelf de bestrating leggen, bereid je dan goed voor op deze klus.
Weten hoe je jouw tuintegels moet schoonmaken? Lees ons artikel over tuintegels schoonmaken.
Voor een gedeelte uitbesteden
Je kunt de stratenmaker natuurlijk wel helpen. Alles wat jij doet, hoeft hij niet te doen. Des te eerder is hij klaar en des te lager is de rekening uiteindelijk. Moeten er bijvoorbeeld bomen, planten of struiken verwijderd worden, dan kun je dat misschien van te voren zelf al regelen. Liggen er oude tegels, dan kun je die misschien zelf alvast weghalen. Hoe meer voorwerk jij doet, hoe sneller de stratenmaker klaar is.
Professioneel werk
Als je wel een stratenmaker inschakelt, dan weet je zeker dat het werk op een professionele manier gebeurt. De straat ligt er dan netje bij en de bestrating is gegarandeerd zo strak als het maar kan.
Hoe wil je de voortuin bestraten?
Een voortuin bestraten is weer een heel ander verhaal dan een achtertuin bestraten. Meestal komt er in een voortuin geen terras. Wellicht vind je het wel mooi om de voortuin niet helemaal kaal te hebben met alleen stenen. Je kunt dan een gedeelte overhouden voor planten en struikjes, maar het is ook mogelijk om de tuin helemaal te betegelen en er dan wat potten met bloemen of planten op te zetten.
Overigens zullen veel mensen hun oprit bestraten met tegels of grind en ook hier is een goede fundering belangrijk gezien het gewicht van de auto’s.
Er is veel keus bij de tuin betegelen
Welke tegels wil je het liefst voor de bestrating? Kijk vooral ook naar wat je mooi vindt. Je wilt tenslotte lang plezier hebben van deze tegels in de tuin. Natuurlijk houd je ook rekening met de praktijk. Wil je wel of geen onderhoud aan de tegels hebben? En wat is het budget dat je wilt of kunt besteden? Tegels waar je zoal uit kunt kiezen zijn de volgende:
1. Gebakken tegels
Gebakken tegels zijn op het moment heel populair. Deze klinkers worden gebakken van klei. Je hebt de keus uit verschillende kleuren. Het soort klei, de toegevoegde stoffen en de temperatuur tijdens het bakken bepalen de kleur. Hoe heter, hoe donkerder. Het leuke aan deze tegels is dat ze na verloop van tijd alleen maar mooier en dieper van kleur worden. Je hoeft niet bang te zijn dat de kleuren na een aantal jaren flets worden. De uitstraling blijft dus mooi. Verder zijn gebakken klinkers zo hard dat mos of alg zich niet goed kunnen hechten. Dat is ideaal als je zo min mogelijk onderhoud wilt aan de bestrating.
2. Betontegels
Ga je voor een vrij goedkope oplossing maar wil je wel dat je tuin er strak bij ligt? Dan zijn betontegels een uitstekende optie. Beton gaat lang mee en wordt goedkoop geproduceerd. Qua vormen kun je kiezen uit vierkant of rechthoekig. Verder is het mogelijk om zelf een keuze te maken in het formaat van de tegels. Je moet wel rekening houden met een verkleuring van de klinkers na een aantal jaren.
3. Natuursteen
Natuursteen komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit de natuur zelf. Ook deze steen is heel geschikt om te gebruiken als tuintegel. Je verkrijgt hiermee een luxe uitstraling. Of je nu grote of kleine tegels wilt, het is allebei mogelijk. Een ander voordeel is dat de kwaliteit gegarandeerd uitstekend is. Je hoeft niet bang te zijn voor verkleuring of krassen. Wil je natuursteen in je voortuin of in je achtertuin, dan is de meest logische keus gneis, kwartsiet of graniet. Wil je liever een andere variant, vraag dan advies aan een expert. Niet alle soorten natuursteen zijn namelijk even goed bestand tegen ons Hollandse klimaat.
De tuin opnieuw bestraten vraagt om een handig stappenplan
Je hebt besloten om de klus zelf uit te voeren? Profiteer dan van onderstaand handige stappenplan:
1. Meet eerst de tuin op. Wil je een terras of een tuinpad betegelen, teken dit dan uit op schaal. Het is natuurlijk nodig om rekening te houden met de grootte van de tegels.
2. Je graaft de grond af tot ongeveer 20 cm diep.
3. Breng een laag ophoogzand aan van ongeveer 10 cm dik. Dit strijk je glad met een lange lat. Het is belangrijk om een lichte helling van ongeveer 1 cm per meter aan te brengen. Zo kan het regenwater goed weglopen.
4. Nu zet je de kantopsluiting neer op de grenzen van het tuinpad of terras. Dit is het kader waarbinnen je gaat betegelen. Ook zorgt dit voor minder bewegingsvrijheid van de tegels.
5. Nu leg je de bestrating op het bed van zand. Tik de tegels in het gele zand met een rubberen hamer. Zorg voor een afstand van circa 3 mm tussen de tegels. Ze gaan namelijk uitzetten en ook weer krimpen bij de verschillende weersomstandigheden. Check regelmatig even met een waterpas.
6. Liggen alle stenen er mooi in, dek dit dan af met een paar flinke scheppen voegzand. Dit verdeel je met een bezem. Het zand dat overblijft, verdwijnt binnen een paar dagen vanzelf tussen de tegels.
Bestraat je de hele tuin of alleen het terras?
Als jij wilt bestraten, dan zegt dat natuurlijk niet automatisch dat je hele tuin vol met stenen komt. Wellicht houd je van een groene tuin met een groot bordes en ga je alleen het terras betegelen. Of je maakt een handig tuinpad. Dit is bijna onmisbaar als je op een handige manier achter in je tuin wilt komen. Ook als je alleen een terras gaat betegelen, is bovenstaand stappenplan handig. Houd bij het maken van een terras rekening met je tuinmeubels. Zorg dat het terras groot genoeg is. Je wilt misschien ook nog wat bloembakken of potten plaatsen?
Hoe houd je de bestrating netjes?
Heb je net de tegels gelet, dan ziet alles er spic en span uit. Helaas blijft dat niet altijd zo. Onkruid probeert altijd weer een plekje te veroveren. Overweeg dan de aanschaf van een veegmachine. Je hoeft dan niet elke maand met je knietjes op de grond, maar deze machine houdt je bestrating zeer eenvoudig vrij van vuil en onkruid. Deze machines zijn ook ideaal bij bestrating op paden en oprijlanen.
Gerelateerde artikelen:
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.