Paddenstoelen horen in het bos

Maak je in de herfst een mooie wandeling door het bos, dan is het een verrassing als je paddenstoelen tegenkomt. Je kunt er dan van genieten en misschien maak je er zelfs een foto van. Zie je ze echter in je eigen gazon verschijnen, dan wordt het een ander verhaal. Dat is uiteraard niet wat je wilt. Ze ontsieren je gras.

Op zich zijn de meeste paddenstoelen niet schadelijk, maar toch wil je ze ongetwijfeld zo snel mogelijk verwijderen en voortaan het liefst voorkomen.

Paddenstoelen in het najaar

Ook in je gazon is de herfst het seizoen waarin je de grootste kans hebt op zwammen in je gras. Maar er zijn meer perioden in het jaar waarin ze in het gras kunnen verschijnen.

Paddenstoelen in het gazon meestal niet schadelijk

De meeste soorten zijn niet schadelijk. Maar het is natuurlijk absoluut geen fraai gezicht in je grasveld. En veel mensen associëren ze met schimmels. Meestal heeft dat alles te maken met ongezondheid. Is het gazon dus wel zo gezond als er paddenstoelen ontstaan?

Verder zijn er bepaalde schimmels die wel schadelijk kunnen zijn. Deze uiten zich echter in de meeste gevallen niet als paddenstoel. Zijn er schadelijke schimmels actief, dan moet je zo snel mogelijk actie ondernemen. Welke schimmels zijn zoal schadelijk voor grassen?

  • Rooddraad
  • Sneeuwschimmel
  • Marasmius oreades
  • Dollar spot

Alleen de Marasmius oreades (Weidekringzwam) uit zich als paddenstoel. Deze is dus echt schadelijk, maar andere paddenstoelen in de meeste gevallen niet. De reden dat je ze gaat verwijderen is dus voornamelijk dat ze ontsierend zijn. En uiteindelijk wordt je gras er natuurlijk zeker niet beter van. Laat ze dus liever niet staan, maar verwijder ze zo snel mogelijk.

Hoedschimmels en schimmelziekten

gazonschimmel

Het is nog even goed om een verschil aan te geven tussen hoedschimmels en schimmelziekten in het gazon. Hoedenzwammen hebben een sterke voorkeur voor een warm en vochtig klimaat. Ze groeien daarom vooral in de herfst. Dan kun je ze uit de grond tevoorschijn zien komen. Het is heel apart met deze zwammen. Ze kunnen zomaar de volgende ochtend zichtbaar zijn. Ze groeien namelijk vaak ’s nachts en dat heel abrupt. Op zich vormen ze geen groot risico voor het gras.

Schimmelziekten zijn wel vervelend en kunnen een groot stuk van het gras vernietigen. Schimmelziekten verdwijnen na verloop van tijd meestal wel vanzelf. Hoedenzwammen richten voornamelijk schade aan als er een heksenkring ontstaat. Dit zijn cirkelvormige groeperingen van hoedpaddenstoelen. Behandel je deze niet, dan zet de heksenkring na verloop van tijd uit en dat leidt tot verkleuring of uitdroging van het gazon.

Wat zijn de oorzaken van schimmels?

Paddenstoelen groeien heel graag tussen oude grasresten, plantenresten en dood hout. Het is dus belangrijk om het gazon goed schoon te houden. Verder houden ze natuurlijk van vochtig, niet al te warm weer. Je begrijpt dat het risico daarom in de herfst het grootst is. Even de mogelijke oorzaken van paddenstoelen in het gazon op een rijtje:

Verkeerde bemesting

Het is belangrijk om de grond van het gazon regelmatig te bemesten. Hierdoor kan het gras namelijk beter groeien. Een gezond gazon dat goed groeit, ziet er mooi uit en heeft bovendien genoeg weerstand tegen paddenstoelen en allerlei schimmelziekten. Bemest echter niet te veel en te vaak. Twee keer per jaar is voldoende. Een keer in het voorjaar en een keer in het najaar.

Te hoge luchtvochtigheid

Paddenstoelen houden van veel vochtigheid. Is de grond permanent te nat, dan trekt dat zeker schimmels aan. Laat in de zomer moet het dus niet te nat zijn op het gras. Regelmatig water geven hoort bij een normaal gazononderhoud. Het gras moet echter wel genoeg gelegenheid krijgen om te drogen. Wil je dus beregenen of besproeien, doe dat dan aan het begin van de dag. Dan is er de hele dag tijd om op te drogen.

Verzuring van de bodem

Misschien zorg je altijd goed voor het gazon en je bemest twee keer per jaar. Toch kan er een slechte pH-waarde in de bodem aanwezig zijn. Dat bevordert de ontwikkeling van paddenstoelen. Een goede pH ligt tussen de 5,5 en de 7,5. Is de grond te zuur, dan is het nodig om het gazon te verkalken. Hoeveel kalk je dan moet geven, is afhankelijk van de zuurgraad van de grond.

Aanwezigheid van organisch materiaal in de grond

Zoals je weet, groeien paddenstoelen voort uit schimmels. Deze zijn op zich van nature altijd al in de grond aanwezig. Dat is op zichzelf genomen geen enkel probleem. De oorzaak van het ontstaan van paddenstoelen uit schimmels ligt in de aanwezigheid van organisch materiaal in de grond. Dit kan bestaan uit dood hout, bladeren en allerlei plantenresten.

Aanwezigheid van stikstof

Ook de aanwezigheid van stikstof kan een oorzaak zijn van het verschijnen van paddenstoelen. Schimmels zijn namelijk opgebouwd uit stikstof. Zijn de groeiomstandigheden ideaal, is het vochtig en warm weer, dan is de kans groot dat er op plaatsen met veel organisch materiaal of stikstof paddenstoelen tevoorschijn komen. In dit geval zullen ze ook weer vanzelf verdwijnen op het moment dat het weer verandert. Hier hoef je dus zelf niets aan te doen.

Aanleg van graszoden

Misschien is dit bij jou ook wel het geval: er ontstaan allemaal kleine paddenstoelen kort na de aanleg van nieuwe graszoden. Dit heeft te maken met de bemesting. Deze is belangrijk om de graszoden snel te laten wortelen. Niet alle meststoffen worden echter meteen opgenomen door het gras.

Is er een hoge concentratie aan stikstof en zijn de weersomstandigheden ideaal, dan kunnen er paddenstoeltjes verschijnen. Deze zijn echter volstrekt onschuldig en zullen vanzelf weer verdwijnen als de meststoffen verbruikt zijn. Als je gewoon regelmatig maait, neem je de paddenstoelen vanzelf mee en na een aantal keren maaien, zijn de paddenstoeltjes helemaal verdwenen. Let er wel op om het maaisel en de paddenstoelen op te vangen na het maaien.

Hoe kun je paddenstoelen voorkomen?

paddenstoelen in gazon voorkomen

Het is altijd lastig om een bepaald probleem in het gazon voor 100% uit te sluiten of te voorkomen. Toch is er van alles te doen om ervoor te zorgen dat de kans op het ontstaan van paddenstoelen uiterst klein is:

Goede bemesting kiezen

Kies in het najaar voor een speciale najaarsbemesting. Dan heb je minder kans op paddenstoelen. In deze speciale najaarsbemesting zit namelijk minder stikstof. Een ander voordeel is dat het gras hierdoor rustiger gaat groeien. Dat is veel beter voor de winterperiode die er aan komt.

Gazon beluchten

Het is heel belangrijk dat het vocht goed verdwijnt. Een combinatie van organisch afval, vocht en de juiste weersomstandigheden vergroten namelijk de kans op paddenstoelen. Door het gazon te beluchten, zorg je ervoor dat het vocht goed kan verdwijnen in de ondergrond. Doe dit vooral als je merkt dat het grasveld voor een langere periode vochtig blijft.

Verticuteermachine inzetten als preventie

De verticuteermachine is ideaal om te gebruiken bij het beluchten van het gazon. Een dichtgeslagen bodem is heel nadelig voor het gras. En door te verticuteren verklein je ook de kans op het ontstaan van paddenstoelen. De grond wordt hierdoor namelijk lekker luchtig. En paddenstoelen houden daar nu juist weer niet van.

Regelmatig maaien

Maai je regelmatig, dan blijft het gazon op de juiste lengte. Dit zorgt er dan ook weer voor dat het minder vochtig kan worden.

Verwijder organisch afval

Laat geen organisch afval op het gras liggen. Paddenstoelen zijn namelijk dol op organisch afval in de bodem. Houd maaisel, bladeren en plantenresten zo goed mogelijk van het gazon af. Zo verklein je de kans op het ontstaan van paddenstoelen. Wanneer je dus wilt mulchen, pas dit dan alleen toein de borders.

Hoe kun je paddenstoelen verwijderen?

Of ze nu schadelijk zijn of niet, je wilt gewoon geen paddenstoelen in je gras. Verwijderen hoeft niet al te ingewikkeld te zijn. Je kunt ze eenvoudig uitsteken en dan zaai je op de kale plekken nieuw graszaad.

Je kunt ze op zich ook wel afmaaien, maar dan loop je wel een grote kans dat ze op dezelfde plek terugkomen. Heel soms komen ze zelfs na het uitsteken nog terug. Dan is het het beste om een stuk van het gazon af te steken, de grond eronder tot wel zo’n 30 cm afgraven en dit dan vervangen door verse tuinaarde. Vervolgens leg je de oude zoden er weer overheen.

Bestrijden met ijzersulfaat?

Vroeger werden paddenstoelen nogal eens bestreden door middel van ijzersulfaat. Overweeg je dat, dan is het toch beter om hier eerst eens een nachtje over te slapen. IJzersulfaat doodt namelijk alle schimmels in het gazon. Zo verdwijnen dus ook de goede schimmels. Deze zijn juist zo belangrijk voor het omzetten van meststoffen naar opneembare voeding. Liever niet doen dus, er zijn betere manieren om paddenstoelen te bestrijden en verwijderen.

Hele grond vervangen

Is de schimmelinfectie te erg en blijven de paddenstoelen continue terugkomen? Is het gazon onherstelbaar beschadigd? Dan zit er soms niet anders op dan toch maar de hele grond te vervangen. Op zich zit het mycelium nooit heel diep in de aarde, dus het vervangen van de bovenste 30 cm is voldoende. Kies daarna voor inzaaien met gras van hoge kwaliteit.