07 jun Paardenbloemen verwijderen

Paardenbloemen verwijderen
Ze kunnen zo leuk zijn die paardenbloemen. Prachtig een heel weiland vol stralende gele kopjes. En wat houden kinderen van de zaadjes die je zo heerlijk van het steeltje af kunt blazen. Ook als volwassenen plukken we er nog weleens stiekem een en blazen we de pluisjes zo ver als we kunnen.
Maar helaas, paardenbloemen kunnen ook een plaag vormen. Zeker als je ze in je eigen gazon hebt. Hoe kun je ze het beste verwijderen en bestrijden?
Een paardebloem verspreidt zich snel
Probeer zo snel mogelijk in te grijpen als je paardenbloemen ontdekt. En nog liever: ga preventief aan het werk. Zie je een paardebloem in het gras, dan kun je er helemaal vanuit gaan dat er snel vele zullen volgen.
Deze bloemen vermeerderen zich in een razendsnel tempo en zijn helaas lastig te verwijderen. Als je ze niet snel verwijdert, heb je ze binnen no time overal in je tuin. En je haalt ze helaas niet zomaar even weg.
Paardenbloemen herkennen
Waarschijnlijk herkennen de meeste mensen een paardenbloem wel. Maar even voor de zekerheid iets meer over dit bloempje: van oorsprong komen ze uit Afrika, Europa en Azië. De bloem is duidelijk te herkennen aan de gele bloem en de penwortel. Deze is tussen de 10 en 20 cm lang. De blaadjes van paardebloemen groeien in een kring dicht op elkaar. Dit patroon wordt ook wel een bladrozet genoemd. Verder herken je deze bloem duidelijk aan het sap dat uit de stengel komt als je hem doormidden breekt. De kleur van het sap is wit. Is de bloem uitgebloeid, dan verandert hij in een grijswitte bol met pluisjes.
Verspreiding paardenbloem

Het bijzondere van paardebloemen is dat ze zich op twee verschillende manieren kunnen verspreiden. Wil je ze echt succesvol bestrijden, dan is het wel belangrijk om daar iets meer over te weten.
De eerste manier is waarschijnlijk voor iedereen heel bekend: de bloem vermeerdert zich doordat de zaadjes alle kanten op waaien. Is een paardenbloem uitgebloeid, dan verandert hij in een bol vol pluisjes.
De wind verspreidt deze door de hele tuin. In de pluisjes zitten zaadjes en logischerwijs kunnen deze ook uitgroeien tot paardenbloemen. De omstandigheden maken hierbij niet veel uit. Dat maakt het voor de paardenbloem gemakkelijk, maar dit maakt aan de andere kant de paardenbloem bestrijding lastiger.
Paardenbloem bestrijden is niet makkelijk
De zaadjes van de paardenbloem vinden het bijna overal prima. Ze kunnen zich eigenlijk overal wel ontwikkelen en nestelen. Het maakt ze niet uit of het nat of vochtig is.
Had je dus paardebloemen in het gazon, wees dan niet verbaasd dat je binnen no time ook paardenbloemen in je borders of zelfs tussen de tuintegels hebt.
Tweede manier van vermeerderen

Paardenbloemen vermeerderen zich dus door middel van hun zaad. Daarnaast vermeerderen ze zich vanuit de wortel. Dit kan razendsnel gaan en soms ontstaan er zelfs wel twee of drie plantjes tegelijkertijd.
Paardebloemen hebben namelijk hele lange en enorm sterke penwortels. Soms zitten deze gerust tientallen centimeters onder de grond. Dit zorgt ervoor dat de bloem ook koude winters kan overleven.
Je had het niet verwacht, maar hierdoor zie je in het voorjaar gerust weer nieuwe scheutjes tevoorschijn komen op je gazon.
Paardenbloemen bestrijden
Hoe kun je deze bloemen het beste bestrijden? Probeer allereerst te voorkomen dat de zaadjes uitwaaien. Daarmee voorkom je al heel wat nieuwe bloempjes. Dit doe je door de paardebloemen zo snel mogelijk uit het gazon te verwijderen.
Wacht niet tot ze uitgebloeid zijn. Ze veranderen dan namelijk heel snel in een bolletje met zaden. Doe dit dus zo snel als mogelijk. Let ook op de manier van verwijderen. Trek ze echt met wortel en al uit de grond. Pak je alleen het zichtbare gedeelte van de bloem dat zich boven de grond bevindt, dan is dat niet genoeg. De paardenbloem moet in zijn geheel verwijderd worden.
Paardenbloem uitsteken
Wil je de paardenbloem effectief verwijderen en dus echt met wortel en al uit de grond halen, dan is een paardenbloem steker een handig hulpmiddel. Om paardebloemen uit te steken, kun je speciaal gereedschap gebruiken. Er zijn penwortel-stekers of onkruidstekers die daar heel handig voor zijn.
Natuurlijk kun je proberen om de plant met wortel en al met de hand te verwijderen door er aan te trekken. De kans is echter heel erg groot dat de plant afbreekt. Het gevolg is dat de wortel in de grond blijft zitten en dat is nu juist wat je niet wilt. Tenminste als je niet wenst dat er later opnieuw paardebloemen omhoog komen.
Heb je heel veel bloemen in het gazon en is het bijna niet te doen om ze eruit te steken, dan kun je ook een speciaal bestrijdingsmiddel gebruiken. Het moet dan een middel zijn dat bedoeld is voor tweezaadlobbigen.
Paardebloem biologisch bestrijden
Wil je de paardebloemen met een bestrijdingsmiddel verwijderen, kies dan wel voor een biologisch afbreekbare variant. Kies je een ander product, dan beschadig je je tuin. Dat zou jammer zijn en dat zorgt alleen nog maar voor meer problemen. Je wilt tenslotte alleen de paardebloemen kwijt en niet alle andere mooie bloemen en planten in je tuin.
Paardenbloemen voorkomen

Het blijft een feit; voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt zeker ook voor deze mooie gele bloemetjes in je gazon en je tuin. Gelukkig is dit zeker een haalbare zaak. Er zijn verschillende manieren om paardebloemen in je tuin te voorkomen. Uiteraard horen deze bloemen ook gewoon bij het onkruid.
Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een goed grasmengsel bij de aanleg van het gazon. Neem je een gazon met redelijk fijn gras, dan is de kans op onkruid groter. Daarmee dus automatisch ook de kans op paardebloemen.
Neem je een grovere textuur, dan loop je wat dit betreft minder risico. We zien daarom in de praktijk dat siergazons vaak meer last hebben van paardenbloemen en ander onkruid dan bijvoorbeeld sportgazons en speelgrasveldjes. Bij de aanschaf van nieuw graszaad, kun je hier natuurlijk altijd even informatie over inwinnen bij de expert.
Goed onderhoud kan paardebloemen voorkomen
Het onderhoud van het gazon is belangrijk. Als tuinliefhebber, en dan speciaal als liefhebber van een eigen gazon, wist je dat waarschijnlijk al lang. Er zijn allerlei redenen op te sommen waarom het belangrijk is om het gazon goed te onderhouden.
Het voorkomen van paardebloemen hoort zeker ook thuis in dat rijtje. Een gezond gazon is veel minder aantrekkelijk voor onkruid, waaronder paardebloemen. Een onverzorgd gazon is echter ideaal voor deze bloem.
Denk bij onderhoud aan bemesten, kalk strooien in de lente en verticuteren. In de periode dat het gras hard groeit is het belangrijk om regelmatig te maaien. In droge perioden is het van belang om regelmatig te sproeien. Dit draagt er allemaal aan bij om de paardebloemen buiten de deur (of liever gezegd buiten de tuin) te houden. Volg je deze werkwijze bij het onderhouden van je gazon, dan is de kans op paardebloemen vrij klein.
Verticuteren werkt preventief
Een goede verticuteermachine is ideaal als je een eigen gazon hebt. Over het algemeen is een keer in het jaar verticuteren voldoende. Dit doe je in het voorjaar. Mocht je nu veel last hebben van onkruid en dus ook van paardebloemen, dan kun je ook in september de verticuteermachine nog wel een keer gebruiken.
Robotgrasmaaier lost dit probleem niet op
Heb je een groot gazon, dan ben je vast en zeker ook in het bezit van zo’n handige automatische robotgrasmaaier. Veel onkruid houd je hiermee prima onder controle. Maar jammer genoeg de paardenbloem niet. Dat is een onkruid dat je niet verwijdert met je robotgrasmaaier. En dus ook niet met je gewone grasmaaier. Hoe vaak je ook maait, de paardebloemen verdwijnen hierdoor niet.
Paardenbloem verwijderen met onkruidborstelmachine

Je weet jezelf geen raad met al die paardebloemen in je tuin? Je hebt al een aantal dingen geprobeerd, maar nog steeds steken de gele kopjes omhoog in het gazon? Overweeg dan een onkruidborstelmachine. Dit is een uitstekende manier om onkruid zoals paardenbloemen te verwijderen. De voordelen van het gebruik van deze machine zijn heel divers:
De machine is milieuvriendelijk
- Je kunt de machine bij elk weertype gebruiken
- Je ziet direct resultaat, de paardebloemen zijn absoluut verdwenen
- De voedingsbodem wordt ook meteen verwijderd, dus dat is bij de paardenbloem ideaal
- De aanschafprijs valt naar verhouding heel erg mee
- De machine is met zijn gewicht van 35 kilo prima te bedienen en zeer wendbaar
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.