Je wilt graag een oprit bestraten? Of je wilt hem opnieuw aanleggen? Dit is natuurlijk ideaal voor het netjes parkeren van je auto. Ook krijgt je huis direct een betere aanblik. Heb je een eigen oprit en dus een eigen parkeerplek, dan rijd je regelrecht naar de voordeur en je hoeft nooit meer te zoeken naar een plekje in de buurt. Ga je dus je tuin renoveren dan lees je hier meer waar je aan moet denken als je de oprit gaat bestraten.

Pas op voor verzakken bij oprit bestraten

Wil je de oprit bestraten, dan is een ding ontzettend belangrijk. Tenminste als je een stevige oprit wilt en geen zin hebt in het verzakken ervan. De oprit moet op een professionele manier worden aangelegd. Ben je handig, heb je ervaring en weet je zeker dat je dit zelf kunt, dan is dat natuurlijk ideaal en een stukje goedkoper. Twijfel je hieraan, kies dan echt een stratenmaker. De oprit laten bestraten is in dit geval de beste keus.

Een stratenmaker inhuren of zelf de oprit bestraten

Jij kunt zelf het beste bepalen of je de oprit bestraten uitbesteedt of niet. Er zijn natuurlijk voor allebei de keuzes voor- en nadelen aan te dragen. Ben je zelf handig, waarom zou je dan niet zelf bestraten? Dat scheelt je een hoop geld. Speelt geld bij jou geen rol, maar is vooral je tijd je dierbaar, dan besteed je dit werk natuurlijk uit. Een stratenmaker is vaak in een dag al klaar met het bestraten van de oprit, terwijl jij er misschien zelf dagen werk aan hebt. Kies je voor laten bestraten, vraag dan een aantal offertes aan.

Goede fundering zorgt voor stevige oprit

Zorg je voor een goede fundering, dan weet je zeker dat de oprit lang meegaat. Of je het nu zelf doet of dat je kiest voor bestraten door een stratenmaker, de fundering is een belangrijk begin. Ga voor een stabiele en goed drainerende fundering.

fundering oprit

Voor een oprit met bestrating zijn 3 verschillende lagen nodig. Allereerst de tegels zelf natuurlijk, verder een straatlaag en dan als onderste de funderingslaag. Zeker als je te maken hebt met een drassige ondergrond of met een kleibodem, leg dan drainageslangen aan in de onderfunderingslaag. Deze dienen aangesloten te worden op het riool. Zo weet je zeker dat je jarenlang gaat genieten van een uitstekend functionerende oprit.

Vergeet dus nooit dat bij het aanleggen de ondergrond van cruciaal belang is.

Hoe groot moet de oprit zijn?

Nu is een oprit leuk en handig, maar je moet wel genoeg ruimte hebben. Hoeveel oppervlakte moet dat zijn? Ga voor een oprit uit van een minimale breedte van 3 meter en een lengte van 5 meter. Deze oppervlakte is ideaal als je ook nog aan beide kanten uit wilt kunnen stappen.

Welke tegels kies je?

Je wilt een nieuwe oprit. Of je kiest voor het opnieuw bestraten van de huidige. De tegels zijn dan heel bepalend voor de uitstraling. Keus is er genoeg. Er is werkelijk voor elk wat wils. Je kunt ook kiezen uit verschillende kleuren. Als het gaat om de kleuren, dan is het ook mooi om aan te sluiten bij de kleuren van je woning. Of bij de kleuren van je garage. Zo krijg je een mooi geheel. Welke tegels zijn er zoal mogelijk voor een oprit?

Als het gaat om de stenen voor de oprit, dan kiezen veel mensen voor gebakken waaltjes of voor betonklinkers.

Beton voor oprit

Betonklinkers worden niet voor niets vaak gekozen bij het bestraten van opritten. Beton is onderhoudsvriendelijk en geeft een luxe uitstraling.

Klinkers als tegels

Kies je als tegels mooie klinkers, dan kun je deze eventueel ook tweedehands aanschaffen. Vraag hierbij advies aan de stratenmaker, want die heeft hoogstwaarschijnlijk wel een goed adresje voor je.

Oprit met grind

oprit met grind aanleggen

Wil je de kosten voor de oprit laag houden, kies dan voor grind. Dat kan uitstekend bij een oprit en zoals je waarschijnlijk wel weet is grind meestal niet duur. Dit geldt ook voor split. Grind is goedkoper dan klinkers en vaak passen split of grind ook heel goed bij de rest van de tuintegels. Grind in plaats van tegels bij het aanleggen van opritten is dus een goede keus. Het is ook niet voor niets dat we zien dat veel mensen bij het aanleggen van de oprit kiezen voor grind. Kies jij ook voor grind, dan is het gemakkelijk dat dit vrijwel overal verkrijgbaar is.

Aanleg oprit met grind goede keus

Je kunt grind ook nog uitstekend combineren met ander straatwerk dat misschien al in de voortuin ligt. Dat is bij het aanleggen met grind nog een groot voordeel. Meestal wordt er bij de aanleg gebruik gemaakt van grindplaten. Zo blijft het grind goed op zijn plek liggen. Ook voorkomen deze platen lelijke sporen in het grind.

Natuursteen voor oprit

natuursteen oprit

Kies je voor natuursteen op je oprit, dan heb je slechts weinig onderhoud. Natuursteen is, zoals de naam al zegt, een echt natuurproduct. Een groot voordeel van natuursteen is de mooie uitstraling en daarnaast is natuursteen op een oprit echt uniek. Elke steen is weer anders.

Met kasseien bestraten

Overweeg je kasseien op de oprit? Dan heb je een stevig oprit en een prachtige authentieke uitstraling. Bestraten met kasseien wordt vaak gebruikt bij opritten. Het materiaal is duurzaam.

Kosten oprit bestraten

Je laat een oprit aanleggen in de onderhoudsvrij tuin en nu ben je heel benieuwd wat het bestraten je gaat kosten. Kies je bij het bestraten van een oprit voor een vakman, dan kun je uitgaan van ongeveer de volgende kosten:

Voor de stratenmaker die komt aanleggen zelf betaal je ongeveer 15 euro per m2. Wordt er bij het oprit bestraten een uurtarief gehanteerd, ga dan uit van ongeveer 35 euro per uur. Natuurlijk komen er dan nog kosten bij voor de stenen. Reken voor de stenen ongeveer 25 euro per m2. Verder komt er dan nog ophoogzand bij. Dat kost ongeveer 60 euro per big bag. Als laatste heb je voor het oprit bestraten opsluitbanden nodig. Die kosten niet heel veel, ongeveer 3 euro per meter. Ga voor een beetje een idee maar eens uit van het bestraten van een redelijk gangbare oprit van zo’n 14 m2. Parkeren kan op zo’n oprit uitstekend. Je hebt ook voldoende ruimte naast de auto. Voor het hele bestraten van de oprit betaal je dan ongeveer 620 euro. De stenen en al het andere materiaal zijn hier bij inbegrepen.

Stevige oprit aanleggen

Ga je een oprit aanleggen, dan wil je natuurlijk wel dat deze stevig wordt. Huur je een stratenmaker in voor het aanleggen van een oprit en kies je dus voor laten bestraten, dan mag je ervan uitgaan dat het aanleggen van de oprit op een goede manier gebeurt. Een stratenmaker weet precies wat er bij het aanleggen van de oprit komt kijken. Kies je voor zelf aanleggen, let dan op het volgende:

Ophoogzand nodig voor bestrating

Wil je op een goede manier bestraten, dan is ophoogzand onmisbaar. Dit om verzakkingen te voorkomen. Voor een stevige oprit reken je op een laag van ongeveer 30 centimeter van dit zand.

Hoe dik zijn de stenen?

Ook de dikte van de stenen zijn een aandachtspunt bij het bestraten. Je wilt tenslotte een goede en duurzame oprit. Kies voor stenen van minimaal 7 cm dik. Die kunnen prima auto’s aan. Met gebakken waaltjes en betonklinkers lukt dit zeker. Kies je liever andere stenen, let dan dus wel op de dikte.

Legverband bestrating

Er zijn verschillende legverbanden mogelijk als je de oprit gaat bestraten. De meest gangbare bij een bestrating van een oprit zijn elleboogverband en keperverband. Bij beide manieren worden de stenen dwars tegen elkaar gelegd. Dit verkleint de kans op een verschuiving.

Randafwerking onmisbaar bij bestraten

De oprit heeft aan de zijkant opsluitbanden nodig. Deze zorgen ervoor dat de stenen niet kunnen verschuiven. De auto drukt tenslotte best veel kracht uit op de bestrating. Bij een oprit kies je het liefst voor banden van 8 keer 20 keer 100 centimeter.

Aftrillen na het bestraten

Is het bestraten klaar, dan moet er goed afgetrild worden met een trilplaat. Zo komen de stenen stevig in de oprit te liggen. Voordat dit kan gebeuren moet de oprit goed schoon zijn. Natuurlijk kun je de oprit reinigen met een emmer water, een bezem en wat sop, maar er zijn handigere manieren. Kies voor een veegmachine en je weet zeker dat de bestrating helemaal schoon is.

Stappenplan oprit aanleggen

Je wilt de oprit niet laten bestraten maar je kiest er voor om de oprit zelf aan te leggen. Een stappenplan oprit aanleggen is dan handig.

  1. Zet de contouren van de oprit uit. Deze graaf je af. Plaats dan paaltjes en span hiertussen touwtjes. Zo weet je precies waar de oprit tegels moeten komen. Een goede voorbereiding is nog altijd het halve werk.
  2. De volgende stap voor de oprit: je plaatst ophoogzand onder de tegels. Over de gehele breedte van de oprit. Is de hoogte bereikt, druk het zand dan goed aan.
  3. Dan is het nu tijd voor de klinkers. Je neemt de uitgekozen stenen voor je oprit. Leg ze in jouw uitgekozen verband. Stond de oude oprit vaak onder water, vergeet dan geen drainage aan te leggen. Dit om later problemen te voorkomen.
  4. Nu komen de opsluitbanden op de oprit. Zo kunnen de oprit stenen niet verschuiven.
  5. De laatste stap is het aftrillen van de stenen van de oprit. Gebruik voegzand om de voegen op de oprit te vullen.

Veegmachine voor onderhoud oprit

Een veegmachine is handig bij het afronden van de bestrating, maar ook later komt deze goed van pas. Zo houd je de bestrating prima vrij van vuil en onkruid. Snel en effectief bij bestrating van opritten, oprijlanen en paden.

Gerelateerde artikelen: