Oerplekken op betontegels zijn bruine vlekken die onze stoepen en daken soms ontsieren. Deze komen door de oxidatie van natuurlijke ijzerdeeltjes in het beton. Betontegels maken we van een mix van zand, kiezel, cement en water.

Soms zit er ijzer in die mix, en dat kan roesten. Dat geeft dan die bruine oerplekken. Ze zien er misschien niet mooi uit, maar ze maken de tegels niet zwakker. Om deze plekken te vermijden, kunnen mensen proberen een beschermlaag op de tegels te leggen.

Toch is het goed om te weten dat deze oerplekken vaak gewoon gebeuren door hoe we de tegels maken. Ze laat ons zien hoe de natuur overal om ons heen is, zelfs in onze stoepen en daken.

Er zijn wel manieren om met deze plekken om te gaan. Lees verder om ze te ontdekken.

Samenvatting

 • Oerplekken zijn bruine vlekken op betontegels door roest van ijzerdeeltjes.
 • Ze zijn een natuurlijk verschijnsel en zeggen niks over de kwaliteit van de tegels.
 • Je kunt oerplekken niet helemaal voorkomen of weghalen, maar wel verminderen met bepaalde stappen zoals het kiezen van tegels met een toplaag en het schoonhouden van de tegels.

Wat zijn oerplekken op betontegels?

Oerplekken zijn bruine vlekken op betontegels. Ze komen door ijzerdeeltjes in het beton die roesten. Beton bestaat uit zand, grind, cement en water. Soms zit er ijzer in deze materialen.

Dit ijzer kan roesten. Dan zie je oerplekken.

Deze vlekken wijzen niet op slechte kwaliteit. Ze veranderen niets aan hoe sterk de tegel is. Oerplekken tonen dat de tegels natuurlijke materialen hebben. Ze zijn normaal voor betonnen producten zoals dakpannen en trottoirs.

Je kunt ze niet weg krijgen. Maar ze maken de tegel niet slecht.

Hoe ontstaan oerplekken?

Oerplekken komen door ijzerdeeltjes in de tegels. Deze deeltjes gaan roesten door water en lucht, net als hoe ijzer buiten roest.

Natuurlijke ijzerdeeltjes in beton

Beton bevat natuurlijke ijzerdeeltjes. Deze komen uit zand en grind. Tijdens het maken van betontegels mengen we zand, grind, cement en water. Hierdoor zitten er altijd kleine ijzerdeeltjes in het beton.

Deze deeltjes kunnen later oerplekken op de tegels veroorzaken.

Deze oerplekken zijn bruine vlekken. Ze ontstaan door een proces dat oxidatie heet. Als ijzer in aanraking komt met zuurstof en water, gaat het roesten. Dit zorgt voor de bruine kleur op de tegels.

De plaatsen waar dit gebeurt, noemen we oerplekken. Ze wijzen niet op slechte kwaliteit van de betontegels. Het is gewoon iets wat kan gebeuren met natuurlijke materialen zoals beton.

Oxidatieproces

Oxidatieproces maakt ijzerdeeltjes in betontegels bruin. Dit gebeurt als ijzer reageert met zuurstof en water. Door deze reactie ontstaan oerplekken op de tegels. Oerplekken zijn bruine vlekken die de tegels niet beschadigen maar wel anders laten lijken.

Betontegels bevatten natuurlijke materialen zoals zand en ijzerdeeltjes. Deze materialen reageren met elkaar en met de lucht. Zo vormen zich de oerplekken. Deze plekken tonen dat betontegels van echte, natuurlijke stoffen zijn gemaakt.

Ze bewijzen ook dat oerplekken een normaal deel van betontegels zijn. De prijs of kwaliteit van de tegels verandert niet door deze vlekken. Het schuren van de tegels verandert ook niets aan de oerplekken.

Omgang met oerplekken

Omgang met oerplekken vraagt om slimme stappen. Je kunt middelen gebruiken of nieuwe gewoontes starten om ze weg te houden.

Preventieve maatregelen

Oerplekken op betontegels komen vaak voor. Ze zijn natuurlijk en wijzen niet op een gebrek aan kwaliteit.

 1. Kies tegels met een toplaag. Dit beschermt beter tegen oerplekken.
 2. Houd bladeren weg van de tegels. Ze kunnen bruine vlekken achterlaten.
 3. Maak regelmatig schoon. Water helpt om beginnende vlekken te verminderen.
 4. Gebruik coating producten. Ze maken de tegels minder vatbaar voor vlekken.
 5. Leg tegels in een zonnige plek. Zonlicht remt de groei van mossen die vocht vasthouden en oerplekken veroorzaken.
 6. Beperk contact met metalen voorwerpen. Roest van metaal kan leiden tot extra vlekken op de tegels.
 7. Overweeg waterdoorlatende opties voor plaatsing. Dit vermindert waterophoping, wat oerplekken kan beperken.

Elke stap draagt bij aan het verlagen van de kans op oerplekken zonder de esthetiek of kwaliteit van betontegels te schaden.

Behandelmethoden

Omgaan met oerplekken op betontegels vraagt een heldere aanpak. Hier zijn de belangrijkste methoden:

 1. Kies tegels met een toplaag om oerplekken te verminderen. Deze laag beschermt tegen oxidatie.
 2. Bedek nieuwe betontegels snel na plaatsing. Dit houdt bladeren en andere zaken die vlekken kunnen veroorzaken weg.
 3. Maak gebruik van roestvrijstalen accessoires in de tuin. Dit voorkomt dat metalen voorwerpen roestvlekken achterlaten op de tegels.
 4. Pas speciale schoonmaakmiddelen toe om bestaande roestvlekken te verwijderen, zoals oplossingen met citroenzuur of oxaalzuur.
 5. Vermijd langdurig contact van de betontegels met water om het oxidatieproces te vertragen.
 6. Veeg regelmatig bladeren en organisch materiaal van de tegels om bruine vlekken door afbraak te voorkomen.

Elke stap helpt bij het beheersen van oerplekken, een veelvoorkomend verschijnsel bij betonnen daktegels en bestrating.

Conclusie

Oerplekken op betontegels zijn normaal. Ze komen door ijzer in het beton dat reageert met zuurstof. Dit maakt bruine vlekken. Je kunt deze vlekken niet weghalen, maar ze doen niets slechts aan de tegels.

Ze zijn alleen niet zo mooi om te zien. Met een toplaag kun je oerplekken soms voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn oerplekken precies?

Oerplekken zijn roestbruine vlekken die kunnen ontstaan op betontegels door uitbloeiingen van ijzerdeeltjes (oer) in het beton.

Hoe ontstaan oerplekken?

Oerplekken worden veroorzaakt door kleine stukjes ijzerhoudend gesteente (oer) in het grind dat gebruikt wordt voor de betonspecie. Deze ijzerdeeltjes kunnen gaan oxideren en uitbloeiingen veroorzaken.

Zijn oerplekken schadelijk?

Nee, oerplekken zijn puur een cosmetisch probleem en hebben geen invloed op de sterkte of duurzaamheid van de betontegels.

Hoe kan ik oerplekken voorkomen?

Helaas is het nagenoeg onmogelijk om oerplekken volledig te voorkomen, omdat er altijd kleine sporen ijzer in het grind aanwezig kunnen zijn.

Kan ik oerplekken verwijderen?

Ja, in veel gevallen kunnen oerplekken worden verwijderd met een speciaal reinigingsmiddel op basis van zoutzuur. Raadpleeg hiervoor een expert.

Zijn oerplekken een gebrek?

Nee, oerplekken worden niet gezien als een productiefout of gebrek, maar als een natuurlijk verschijnsel inherent aan het materiaal beton.

Kan ik betontegels met oerplekken ruilen?

De meeste fabrikanten en leveranciers accepteren geen retouren of omruilingen vanwege oerplekken, tenzij dit vooraf contractueel is overeengekomen.