Mulchen in de tuin

Mulchen in de tuin

< Alle onderwerpen

Mulchen in de tuin

mulchen

Zoek je naar informatie over mulchen? Dan zit je hier helemaal goed. Je leest in dit artikel wat mulchen is, wat je ervoor nodig hebt, wat de voor- en nadelen zijn en ook hoe jij het in jouw tuin eventueel kunt toepassen. Het kan net zo goed zo zijn dat je op deze pagina terecht kwam, maar dat je geen idee hebt bij mulchen. Misschien heb je er nog nooit eerder van gehoord. We zullen daarom eerst vertellen wat het inhoudt.

Wat houdt mulch en mulchen in?

Mulchen wordt vaak gebruikt in het kader van een moestuin, maar kan ook gebruikt worden voor siertuinen. Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen wat het inhoudt. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. En dat kan werkelijk van alles zijn.

Wat is mulch?

Mulch is organisch materiaal. Waar kun je zoal aan denken?

 • Bladeren
 • Houtsnippers
 • Plantenresten
 • Stro
 • Hooi
 • Gemaaid gras, zonder graspollen
 • Cacaodoppen
 • Plastic of karton
 • Boomschors

Over een aantal mulchsoorten even iets meer informatie:

Plastic of karton als mulch

Plastic of karton kun je gebruiken als je last hebt van hardnekkig onkruid zoals zevenblad. Je bedekt in dit geval de kale grond met karton of plastic. Dit dek je af met redelijk zwaar materiaal zodat het niet wegwaait. Laat dit een jaar liggen. Het wortelonkruid krijgt dan geen kans meer en sterft geheid af door gebrek aan lucht, water en licht.

Stro als mulch

Stro is ideaal als je aardbeien, pompoenen of courgettes in de moestuin hebt. Bedek je de bodem met stro, dan loop je veel minder kans op het rotten van de vruchten.

Houtsnippers als mulch

Houtsnippers zijn heel goed te gebruiken en kosten je ook niets. Je maakt ze eenvoudig zelf door de takken die je gesnoeid hebt, met een hakselaar te versnipperen.

Boomschors als mulch

boomschors als mulch

Boomschors kun je kopen in zakken of helemaal los. Dit organische materiaal is heel geschikt voor siertuinen. Het werkt uitstekend tegen gravende katten en tegen slakken. Het is bij dit materiaal wel van belang dat je een dikke laag aanbrengt. Omdat het bodemleven de boomschors laag voor laag verwerkt, is het ook nodig dat je de laag jaarlijks weer even aanvult.

Cacaodoppen als mulch

Cacaodoppen zijn eigenlijk gewoon een afvalproduct uit de chocolade industrie. Deze bodembedekker werkt ook uitstekend tegen slakken. Heb je zelf een hond, let dan wel op. Deze huisdieren kunnen namelijk niet tegen de stof theobromine die aanwezig is in de cacaodoppen.

Kruiden door de mulchlaag

Heb jij veel last van insecten in je moestuin, verwerk dan kruiden door de mulchlaag. Kies voor oregano, munt, lavendel, salie of koriander. De insecten raken helemaal in de war door deze geuren en zullen jouw gewassen voortaan met rust laten.

Goede mulch is belangrijk

Het is van belang dat je weet waar je mulch vandaan komt. Kies je voor materiaal uit je eigen tuin, dan is dat natuurlijk altijd het geval. Koop je het echter ergens, let er dan op dat je een zuiver product hebt. Je wilt tenslotte niet dat je mooie planten of je heerlijke groenten worden aangetast door chemicaliën.

Je kunt het materiaal natuurlijk ook afwisselen en gewoon gebruiken wat voorhanden is. In de lente en in de zomer heb je een overvloed aan gemaaid gras en dan gebruik je dat als mulch. Heb je bomen in de tuin, dan heb je in de herfst vast en zeker geen tekort aan afgevallen blad. In het najaar gebruik je dat dan als mulch.

Voordelen van mulchen

Wat zijn nu dan de voordelen, waarom zou je dit materiaal gebruiken over je bodem? Er zijn een aantal voordelen op te sommen:

 1. Het is zeer goed voor het bodemleven. Bodemdieren zoals pissebedden, wormen en kevers zijn je er enorm dankbaar voor.
 2. Je beschermt de bodem tegen uitdroging. Dit is natuurlijk vooral relevant tijdens warme, droge en zeer zonnige periodes. Door het laagje organisch materiaal verdampt het vocht minder snel. Je hoeft hierdoor minder vaak te begieten.
 3. Je hebt veel minder last van onkruid. Dit komt omdat de zaadjes in de bodem minder licht krijgen.
 4. Het voorkomt dat de bodem te nat wordt in koude en vochtige periodes. De wortels van je planten en groenten zullen minder snel wegrotten.
 5. Heb je planten of groenten in je tuin die gevoelig zijn voor vorst, dan blijven ze lekker warm dankzij de mulch.
 6. De bodemdieren zijn je dankbaar voor de mulch en dat laten ze nog blijken ook. Zij maken namelijk gratis compost van het organisch materiaal. Dit verbetert vervolgens je bodem enorm.
 7. Je hoeft zelf veel minder tuinafval af te voeren. Het gras laat je gewoon lekker liggen en hetzelfde geldt voor de bladeren en afgestorven plantenresten in het najaar.

Mulching nadelen

Je zou denken dat er alleen maar voordelen zijn als je kiest voor mulch aanbrengen op de bodem. Toch is er ook wel een nadeel te noemen. Heb je een redelijk dikke laag mulch, dan kun je slakken, mollen, muizen en ander ongedierte aantrekken. Maak de laag dus niet al te dik en vermijd zeker keukenafval in je compost.

Hoeveel mulch moet je gebruiken?

Misschien ben je helemaal overtuigd van het nut. En het is nog eenvoudig toe te passen ook. Zeker als je materiaal gebruikt dat toch al in je tuin aanwezig is. Nu alleen nog de vraag: moet je een dikke of juist een dunne laag aanbrengen of maakt dat niet uit? Dit ligt eigenlijk vooral aan het soort materiaal dat je gebruikt.

Als je fijne mulch hebt, dan mag het laagje vrij dun zijn. Bij fijn materiaal is de luchtcirculatie namelijk minder. Maak je bij fijn materiaal de laag te dik, dan heb je kans op schimmel of gisting. Als voorbeeld noemen we gras. Kies je dat als mulch, houd de laag dan maximaal 5 cm hoog. Kies je echter voor stro, dan is een laag van 10 cm helemaal goed.

Wanneer mulchen?

mulch

Wanneer kun het mulch het beste aanbrengen? Is er een bepaald seizoen waarin je het beter niet kunt doen of waarin het juist extra belangrijk is?

Eigenlijk kan mulchen altijd. De tuin is er in alle seizoenen blij mee. Welk jaargetijde het ook is, mulch verspreiden kan elke dag.

Het is vrij gemakkelijk om te zien wanneer je weer een nieuw laagje aan moet brengen. Dat doe je namelijk als de oude laag verteerd is. Je hoeft dan niet te wachten, maar je kunt er gewoon direct weer een nieuwe laag op strooien.

Let alleen even op met zaaien. Heb je net zaadjes in je moestuin gestrooid, wacht dan wel even. Je hebt anders hetzelfde probleem als waar het onkruid tegenaan loopt. Al is dit in dat geval alleen maar positief. Je wilt echter niet dat je zaadjes slecht opkomen omdat ze te weinig licht krijgen. Dus strooi mulch ruim voordat je wilt zaaien. Dan is het voor het grootste gedeelte al verteerd of de zaailingen zijn inmiddels al groot genoeg.

In de herfst komt de mulch vanzelf

Mulch strooien kan dus het hele jaar door. Nu is het altijd goed om op te letten dat je geen dubbel werk doet. Vaak ontstaat mulch in de herfst vanzelf. Laat je in dit seizoen de tuin met rust en verwijder je niet continue het afgevallen blad en de afgestorven plantenresten, dan ontstaat er vanzelf een mooie mulchlaag.

Wil je de bladeren graag van je gazon af hebben, dan kan dat evengoed wel. Dat doe je met een hark of een bladblazer. Je verwijdert dan alleen het blad en de rest laat je gewoon liggen. Zo heb je automatisch een goede bescherming voor de planten en de dieren in je tuin. Ben jij in de herfst altijd heerlijk aan het snoeien, bewaar het snoeiafval dan. Je haalt het door een hakselaar en je hebt mooi een partijtje mulchmateriaal.

Wat is mulchmaaien?

Sommige maaimachines hebben ook een speciale mulchfunctie. Hiermee versnipper je het gras. Dit blijft daarna als mulchlaag op het gazon liggen. Dit kan vervolgens door het gras als voeding worden opgenomen.

Let er bij mulchen met grasmaaisel wel op dat je het gras niet te lang laat worden. De mulchlaag wordt dan namelijk veel te dik en dan kan het gaan rotten. Is er nu toch een keer niets van het maaien gekomen en ben je te laat, laat het gemaaide gras dan die keer niet liggen als organisch materiaal, maar vang het voor een keer op. Een groot voordeel van gras als mulch is dat dit rijk is aan stikstof.

Vorige Mos verwijderen
Volgende Tuintegels schoonmaken
Inhoudsopgave
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

HEEFT U VRAGEN OF SPECIFIEKE WENSEN? NEEM GERUST CONTACT MET ONS OP.

Pin It on Pinterest