Zoek je naar informatie over mulchen? Dan zit je hier helemaal goed. Je leest in dit artikel wat mulchen is, wat je ervoor nodig hebt, wat de voor- en nadelen zijn en ook hoe jij het in jouw tuin eventueel kunt toepassen. Het kan net zo goed zo zijn dat je op deze pagina terecht kwam, maar dat je geen idee hebt bij mulchen. Misschien heb je er nog nooit eerder van gehoord. We zullen daarom eerst vertellen wat het inhoudt.

Wat houdt mulch en mulchen in?

Mulchen wordt vaak gebruikt in het kader van een moestuin, maar kan ook gebruikt worden voor siertuinen. Eigenlijk is het heel simpel uit te leggen wat het inhoudt. Mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch materiaal. En dat kan werkelijk van alles zijn.

Wat is mulch?

Mulch is organisch materiaal. Waar kun je zoal aan denken?

 • Bladeren
 • Houtsnippers
 • Plantenresten
 • Stro
 • Hooi
 • Gemaaid gras, zonder graspollen
 • Cacaodoppen
 • Plastic of karton
 • Boomschors

Over een aantal mulchsoorten even iets meer informatie:

Plastic of karton als mulch

Plastic of karton kun je gebruiken als je last hebt van hardnekkig onkruid zoals zevenblad. Je bedekt in dit geval de kale grond met karton of plastic. Dit dek je af met redelijk zwaar materiaal zodat het niet wegwaait. Laat dit een jaar liggen. Het wortelonkruid krijgt dan geen kans meer en sterft geheid af door gebrek aan lucht, water en licht.

Stro als mulch

Stro is ideaal als je aardbeien, pompoenen of courgettes in de moestuin hebt. Bedek je de bodem met stro, dan loop je veel minder kans op het rotten van de vruchten.

Houtsnippers als mulch

Houtsnippers zijn heel goed te gebruiken en kosten je ook niets. Je maakt ze eenvoudig zelf door de takken die je gesnoeid hebt, met een hakselaar te versnipperen.

Boomschors als mulch

mulch boomschors

Boomschors kun je kopen in zakken of helemaal los. Dit organische materiaal is heel geschikt voor siertuinen. Het werkt uitstekend tegen gravende katten en tegen slakken. Het is bij dit materiaal wel van belang dat je een dikke laag aanbrengt. Omdat het bodemleven de boomschors laag voor laag verwerkt, is het ook nodig dat je de laag jaarlijks weer even aanvult.

Cacaodoppen als mulch

Cacaodoppen zijn eigenlijk gewoon een afvalproduct uit de chocolade industrie. Deze bodembedekker werkt ook uitstekend tegen slakken. Heb je zelf een hond, let dan wel op. Deze huisdieren kunnen namelijk niet tegen de stof theobromine die aanwezig is in de cacaodoppen.

Kruiden door de mulchlaag

Heb jij veel last van insecten in je moestuin, verwerk dan kruiden door de mulchlaag. Kies voor oregano, munt, lavendel, salie of koriander. De insecten raken helemaal in de war door deze geuren en zullen jouw gewassen voortaan met rust laten.

Goede mulch is belangrijk

Het is van belang dat je weet waar je mulch vandaan komt. Kies je voor materiaal uit je eigen tuin, dan is dat natuurlijk altijd het geval. Koop je het echter ergens, let er dan op dat je een zuiver product hebt. Je wilt tenslotte niet dat je mooie planten of je heerlijke groenten worden aangetast door chemicaliën.

Je kunt het materiaal natuurlijk ook afwisselen en gewoon gebruiken wat voorhanden is. In de lente en in de zomer heb je een overvloed aan gemaaid gras en dan gebruik je dat als mulch. Heb je bomen in de tuin, dan heb je in de herfst vast en zeker geen tekort aan afgevallen blad. In het najaar gebruik je dat dan als mulch.

Voordelen van mulchen

Wat zijn nu dan de voordelen, waarom zou je dit materiaal gebruiken over je bodem? Er zijn een aantal voordelen op te sommen:

 1. Het is zeer goed voor het bodemleven. Bodemdieren zoals pissebedden, wormen en kevers zijn je er enorm dankbaar voor.
 2. Je beschermt de bodem tegen uitdroging. Dit is natuurlijk vooral relevant tijdens warme, droge en zeer zonnige periodes. Door het laagje organisch materiaal verdampt het vocht minder snel. Je hoeft hierdoor minder vaak te begieten.
 3. Je hebt veel minder last van onkruid. Dit komt omdat de zaadjes in de bodem minder licht krijgen.
 4. Het voorkomt dat de bodem te nat wordt in koude en vochtige periodes. De wortels van je planten en groenten zullen minder snel wegrotten.
 5. Heb je planten of groenten in je tuin die gevoelig zijn voor vorst, dan blijven ze lekker warm dankzij de mulch.
 6. De bodemdieren zijn je dankbaar voor de mulch en dat laten ze nog blijken ook. Zij maken namelijk gratis compost van het organisch materiaal. Dit verbetert vervolgens je bodem enorm.
 7. Je hoeft zelf veel minder tuinafval af te voeren. Het gras laat je gewoon lekker liggen en hetzelfde geldt voor de bladeren en afgestorven plantenresten in het najaar.

Mulching nadelen

Je zou denken dat er alleen maar voordelen zijn als je kiest voor mulch aanbrengen op de bodem. Toch is er ook wel een nadeel te noemen. Heb je een redelijk dikke laag mulch, dan kun je slakken, mollen, muizen en ander ongedierte aantrekken. Maak de laag dus niet al te dik en vermijd zeker keukenafval in je compost.

Hoeveel mulch moet je gebruiken?

Misschien ben je helemaal overtuigd van het nut. En het is nog eenvoudig toe te passen ook. Zeker als je materiaal gebruikt dat toch al in je tuin aanwezig is. Nu alleen nog de vraag: moet je een dikke of juist een dunne laag aanbrengen of maakt dat niet uit? Dit ligt eigenlijk vooral aan het soort materiaal dat je gebruikt.

Als je fijne mulch hebt, dan mag het laagje vrij dun zijn. Bij fijn materiaal is de luchtcirculatie namelijk minder. Maak je bij fijn materiaal de laag te dik, dan heb je kans op schimmel of gisting. Als voorbeeld noemen we gras. Kies je dat als mulch, houd de laag dan maximaal 5 cm hoog. Kies je echter voor stro, dan is een laag van 10 cm helemaal goed.

Wanneer mulchen?

mulch

Wanneer kun het mulch het beste aanbrengen? Is er een bepaald seizoen waarin je het beter niet kunt doen of waarin het juist extra belangrijk is?

Eigenlijk kan mulchen altijd. De tuin is er in alle seizoenen blij mee. Welk jaargetijde het ook is, mulch verspreiden kan elke dag.

Het is vrij gemakkelijk om te zien wanneer je weer een nieuw laagje aan moet brengen. Dat doe je namelijk als de oude laag verteerd is. Je hoeft dan niet te wachten, maar je kunt er gewoon direct weer een nieuwe laag op strooien.

Let alleen even op met zaaien. Heb je net zaadjes in je moestuin gestrooid, wacht dan wel even. Je hebt anders hetzelfde probleem als waar het onkruid tegenaan loopt. Al is dit in dat geval alleen maar positief. Je wilt echter niet dat je zaadjes slecht opkomen omdat ze te weinig licht krijgen. Dus strooi mulch ruim voordat je wilt zaaien. Dan is het voor het grootste gedeelte al verteerd of de zaailingen zijn inmiddels al groot genoeg.

In de herfst komt de mulch vanzelf

Mulch strooien kan dus het hele jaar door. Nu is het altijd goed om op te letten dat je geen dubbel werk doet. Vaak ontstaat mulch in de herfst vanzelf. Laat je in dit seizoen de tuin met rust en verwijder je niet continue het afgevallen blad en de afgestorven plantenresten, dan ontstaat er vanzelf een mooie mulchlaag.

Wil je de bladeren graag van je gazon af hebben, dan kan dat evengoed wel. Dat doe je met een hark of een bladblazer. Je verwijdert dan alleen het blad en de rest laat je gewoon liggen. Zo heb je automatisch een goede bescherming voor de planten en de dieren in je tuin. Ben jij in de herfst altijd heerlijk aan het snoeien, bewaar het snoeiafval dan. Je haalt het door een hakselaar en je hebt mooi een partijtje mulchmateriaal.

Wat is mulchmaaien?

Sommige maaimachines hebben ook een speciale mulchfunctie. Hiermee versnipper je het gras. Dit blijft daarna als mulchlaag op het gazon liggen. Dit kan vervolgens door het gras als voeding worden opgenomen.

Let er bij mulchen met grasmaaisel wel op dat je het gras niet te lang laat worden. De mulchlaag wordt dan namelijk veel te dik en dan kan het gaan rotten. Is er nu toch een keer niets van het maaien gekomen en ben je te laat, laat het gemaaide gras dan die keer niet liggen als organisch materiaal, maar vang het voor een keer op. Een groot voordeel van gras als mulch is dat dit rijk is aan stikstof.

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik aan mulch?

Mulch is te koop bij de meeste tuincentra. U kunt ook uw plaatselijke gemeente bellen om te zien of zij gratis mulch aanbieden. U kunt ook afgevallen bladeren en ander afval verzamelen om uw eigen mulch te maken. Strooi de bladeren of het afval gewoon over de grond en geef goed water. Mulch helpt om vocht in de bodem vast te houden, reguleert de bodemtemperatuur en voorkomt de groei van onkruid.

Wat is geschikt om te mulchen?

Mulchen is een geweldige manier om het uiterlijk van je tuin te verbeteren en uw planten gezond te houden. Er zijn veel verschillende soorten mulch verkrijgbaar, dus het is belangrijk om de juiste mulch voor je behoeften te kiezen. Enkele veel voorkomende mulchsoorten zijn:

– Houtsnippers of schors: Deze zijn ideaal voor het voorkomen van onkruid en het vasthouden van vocht in de grond. Ze geven ook een mooi esthetisch tintje aan de tuin.

– Stro: Dit is een populaire keuze voor moestuinen omdat het helpt om de grond warm te houden en voorkomt dat onkruid ontkiemt.

– Compost: Dit is een uitstekende mulch voor alle doeleinden die de vruchtbaarheid van je bodem na verloop van tijd zal verbeteren. Het is ook geweldig voor het onderdrukken van onkruid.

Bij het kiezen van een mulch is het belangrijk om rekening te houden met het soort planten dat je kweekt en het klimaat waarin je leeft. Bepaalde mulchsoorten zijn beter geschikt voor bepaalde planten en omstandigheden. Stro is bijvoorbeeld een goede keuze voor een koel klimaat, terwijl houtsnippers beter zijn voor een warm klimaat.

Je moet je ook bewust zijn van de mogelijke problemen die mulch kan veroorzaken. Als je te veel mulch gebruikt, kan dit je planten verstikken en voorkomen dat ze de lucht en het licht krijgen die ze nodig hebben. Het is ook belangrijk om mulch weg te houden van de basis van bomen en struiken om wortelrot te voorkomen.

Over het geheel genomen is mulchen een geweldige manier om het uiterlijk van uw tuin te verbeteren en de planten te beschermen. Zorg er wel voor dat je de juiste mulch kiest voor uw behoeften en gebruik het spaarzaam om problemen te voorkomen.

Is mulchen goed voor het gazon?

Ja, mulchen is goed voor het gazon omdat het de wortels van het gras beschermt tegen extreme temperaturen, de grond vochtig houdt en voorkomt dat er onkruid groeit.

Wat is het voordeel van mulchen?

Mulchen is het toevoegen van een laag materiaal aan de grond in de tuin. Dit kan om verschillende redenen worden gedaan, onder meer om de grond te verbeteren, te voorkomen dat onkruid groeit en de grond vochtig te houden. Mulchen heeft ook enkele voordelen voor de planten.
 
 
Een voordeel van mulchen is dat het de bodem kan helpen verbeteren. De mulch voegt organisch materiaal toe aan de grond, waardoor deze vruchtbaarder wordt. Dit is vooral gunstig als uw grond arm is aan voedingsstoffen of een hoge pH-waarde heeft.

Een ander voordeel van mulchen is dat het kan helpen voorkomen dat er onkruid groeit. Onkruid kan de tuin overnemen als het niet onder controle wordt gehouden, dus mulchen kan een nuttige manier zijn om het op afstand te houden.

Mulchen kan ook helpen om de grond vochtig te houden. Dit is vooral gunstig in warme, droge klimaten waar de grond snel kan uitdrogen. De mulch houdt het vocht in de grond vast, zodat je planten niet verwelken.

Over het geheel genomen is mulchen een nuttige manier om de gezondheid van je tuin en de planten te verbeteren. Het kan voedingsstoffen aan de grond toevoegen, voorkomen dat onkruid groeit en de grond vochtig houden. Als je op zoek bent naar een manier om uw tuin te verbeteren, overweeg dan mulchen!

Wat zijn de nadelen van mulchen?

Er zijn een paar nadelen aan mulchen, waarvan het eerste is dat het tijdrovend kan zijn om het goed te doen. Verkeerd mulchen kan ook schadelijk zijn voor planten in plaats van ze te helpen, door een te vochtige omgeving te creëren of knaagdieren of insecten aan te trekken. 

Bovendien kan mulching weliswaar helpen om vocht in de bodem vast te houden en de groei van onkruid te onderdrukken, maar het kan ook warmte vasthouden en leiden tot hogere bodemtemperaturen. Dit kan een probleem zijn in gebieden die vatbaar zijn voor droogte of hittegolven. Tot slot kan mulch duur zijn en moet het regelmatig worden aangevuld om effectief te blijven.

Hoe mulch ik mijn tuinplanten?

Het mulchen van je tuinplanten is een goede manier om ze te beschermen tegen de elementen en ze gezond te houden. Er zijn een paar verschillende manieren om te mulchen, dus kies de methode die het beste bij je past. 

Veelgebruikte mulchmaterialen zijn stro, bladeren, gemaaid gras en houtsnippers. Je kunt ook mulch kopen bij de meeste tuinwinkels. 

Zorg ervoor dat je een laag mulch rond de planten aanbrengt die ten minste 15 cm dik is. Dit helpt de wortels te isoleren en voorkomt dat de grond te snel uitdroogt. Mulchen is een belangrijk onderdeel van de verzorging van planten, dus zorg ervoor dat je dit regelmatig doet!