Heb je wel eens last van een mol in de tuin? Deze kleine dieren kunnen behoorlijk veel schade aanrichten. In dit artikel vertellen we meer over hoe je de mol kunt verjagen en of voorkomen. We geven ook 11 tips om ervoor te zorgen dat de mol uit je tuin verdwijnt!

Hoe weet je of je last van een mol hebt in je tuin?

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt zien of je last hebt van een mol in de tuin. Allereerst is het belangrijk om te weten dat mollen ondergronds leven. Dit betekent dat ze niet boven de grond te zien zijn, behalve wanneer ze hun gangetje graven. Een andere manier waarop je kunt zien of je last hebt van een mol is door de aanwezigheid van molshopen. Deze hopen bestaan ​​uit aarde en gras en worden achtergelaten wanneer een mol zijn gangetje graaft. Wanneer je deze hopen in je tuin ziet, is het een teken dat je last hebt van een mol!

Waarom zou je willen dat de mol uit je tuin verdwijnt?

Mollen kunnen veel schade toebrengen aan een tuin. Ze graven gangetjes en tunnels onder de grond, waardoor er scheuren in het gazon kunnen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat planten en bloemen niet goed groeien. Mollen kunnen ook het gras eten, waardoor het gazon er slecht uit kan zien. In sommige gevallen kan de mol zelfs wortels van planten opgraven en opeten! Als je tuin er belangrijk voor je is, wil je natuurlijk niet dat de mol hier schade aan toebrengt.

Waarom komen er mollen in je tuin?

Mollen zijn kleine zoogdieren die voornamelijk in de grond leven. Ze hebben een lengte van ongeveer 20 cm en wegen ongeveer 150 gram. Mollen zijn nachtdieren en worden vaak gezien als tuinafval. Dit is omdat ze graag knaagdieren vangen en opeten, waardoor er in sommige gevallen schade aan planten ontstaat. Er zijn verschillende soorten mollen, maar de meest voorkomende mol in Nederland is de witte mol (Latijnse naam: Talpa europaea). Mollen kunnen in korte tijd veel schade aanrichten in je tuin. Ze graven namelijk gangetjes en holen, waardoor er gaten ontstaan in het gras. Dit kan vervelend zijn wanneer je net een mooi aangelegd gazon hebt. Ook planten kunnen door de gangetjes van de mol beschadigd raken.

Mollen verjagen hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren waarop je een mol uit de tuin kunt verjagen. Sommige mensen gebruiken chemische middelen, maar dit is niet aan te raden omdat deze middelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Een andere optie is om mechanische vallen te gebruiken. Dit zijn valstrikken die ervoor zorgen dat de mol in een bak wordt opgevangen wanneer hij of zij een gangetje graaft. De mol kan dan worden vrijgelaten in een andere plek. Eén van de meest humane manieren om een ​​mol uit je tuin te verjagen is door het gebruik van geluid. Dit kan worden bereikt door middel van een geluidsapparaat of een pieper. De mol zal dan wegvluchten uit de tuin omdat hij of zij geïrriteerd raakt door het geluid!

Wat werkt het beste tegen mollen?

Er zijn verschillende methodes die je kunt toepassen om mollen te verjagen. Hieronder hebben we de 11 beste tips op een rijtje gezet:

 • Gebruik molshoorns of speciale molshoornmengsels. Dit is een natuurlijk product dat zeldzaam is en helaas duur.
 • Vul gaten in je tuin met stenen of andere harde materialen, zo voorkom je dat de mol weer terug kan keren.
 • Leg een gaas over het gat waar de mol vandaan komt.
 • Zet een mollenval neer in het gebied waar je de mol vermoedt.
 • Gebruik ultrageluid om de mol te verjagen, dit is helaas niet erg effectief.
 • Verstrooi wat koffiedik op de plekken waar de mol vandaan lijkt te komen, dit kan helpen afschrikken.
 • Maak een mengsel van azijn en water en spuit dit over de grond rondom het gebied waar je de mol hebt gezien.
 • strooi talkpoeder of bloem over de grond in het gebied waar je de mol vermoedt.
 • Leg een stuk vlees of vis in het gebied waar je de mol vermoedt, dit kan helpen lokken.
 • Zet een mollenklem neer op de plek waar je de mol denkt te zien. Wacht totdat de mol is gevangen.
 • Gebruik chemische middelen als laatste optie, dit is niet erg milieuvriendelijk en kan schadelijk zijn voor andere dieren en planten in je tuin.

Kunnen mollen tegen azijn?

Mollen houden niet van de geur van azijn en zullen hierdoor snel wegvluchten. Azijn is daarom een goede optie als je op zoek bent naar een manier om de mol uit je tuin te verjagen. Maak een oplossing van azijn en water met een verhouding van ongeveer 50/50 en spray dit over het gebied waar de mol actief is. Herhaal dit elke dag totdat de mol weg is.

Hoe verwijder je de molshopen?

Als je eenmaal weet dat je last hebt van mollen, is het belangrijk om te weten hoe je de molshopen in je tuin kunt verwijderen. Dit kan met een spade of speciale molshoop schep. Wanneer je de molshopen weghaalt moet je ervoor zorgen dat er geen gaten meer overblijven. Als er wel gaten overblijven, zullen de mollen hier weer in terugkeren en opnieuw beginnen met graven. Daarnaast is het belangrijk om de molshopen meteen weg te gooien. Als je ze in je tuin laat liggen, zullen de mollen hier weer in terugkeren.
Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat de mol niet terugkomt?
Om ervoor te zorgen dat de mol niet terugkomt, is het belangrijk om je tuin schoon te houden. Dit betekent dat je het gazon regelmatig moet maaien en de bladeren moet opruimen. Het is ook aan te raden om planten in potten te plaatsen, zodat de mol niet bij de wortels kan komen. Als je tuin schoon is, zal de mol minder geneigd zijn om hier terug te keren!

Wat is de beste tijd om mollen te vangen?

Mollen zijn meestal het actiefst in de lente en zomer. Dit is omdat ze dan op zoek gaan naar voedsel, water en een plek om te nestelen. In de winter kunnen mollen wel eens slapend worden aangetroffen in hun holletjes. Wanneer je wilt gaan vangen is dus het beste om dit in de lente of zomer te doen.

Hoe vind je de hoofdgang van een mol?

Mollen maken gangen in de grond om zich heen te verplaatsen. Deze gangen zijn vaak ongeveer 15 cm breed en 50 cm diep. Mollen maken ook kleinere holletjes langs de hoofdgang, waar ze slapen of eten. Om de hoofdgang van een mol te vinden, kun je het beste zoeken naar ronde heuveltjes in het gras. Wanneer je hieroverheen gaat, voel je soms een trilling door de grond gaan. Dit is eigenlijk de mol die je aan het zoeken bent!

Welke maanden zijn mollen actief?

Mollen zijn het actiefst in de lente en zomer, wanneer ze op zoek gaan naar voedsel, water en een plek om te nestelen. In de winter kunnen mollen wel eens slapend worden aangetroffen in hun holletjes. Wanneer je wilt gaan vangen is dus het beste om dit in de lente of zomer te doen.

Welke uren graaft een mol?

Mollen zijn nachtdieren en zullen dus voornamelijk ’s nachts graven. Wanneer het donker is, gaan ze op zoek naar voedsel en water. In de winter kunnen mollen wel eens slapend worden aangetroffen in hun holletjes. Wanneer je wilt gaan vangen is dus het beste om dit in de lente of zomer te doen, wanneer ze het meest actief zijn.

Hoe lang leven mollen?

Mollen kunnen ongeveer drie jaar oud worden. Wanneer ze ouder worden, gaan ze vaak minder graven en zijn ze minder actief. Dit maakt ze makkelijker te vangen.

Wat betekent het als er veel molshopen zijn?

Molshopen zijn heuveltjes die mollen graven in de grond. Wanneer er veel molshopen zijn, betekent dit dat er waarschijnlijk ook veel mollen in de buurt zijn. Dit kan vervelend zijn wanneer je net een mooi aangelegd gazon hebt. Ook planten kunnen door de gangetjes van de mol beschadigd raken.

Waar moet je een mollenklem plaatsen?

Om een mollenklem te plaatsen, moet je eerst de hoofdgang van de mol vinden. Deze is vaak rond en bevindt zich onder een heuveltje in het gras. Wanneer je de hoofdgang hebt gevonden, kun je de mollenklem erop plaatsen. Zorg ervoor dat de klem stevig op zijn plek zit, zodat de mol niet kan ontsnappen.

Waar let je op bij het aanschaffen van een mollenklem?

Er zijn verschillende soorten mollenklemmen. Sommige klemmen werken beter dan andere. Wanneer je een mollenklem gaat aanschaffen, is het belangrijk om te letten op de volgende dingen:

 • De mollenklem moet stevig zitten, zodat de mol niet kan ontsnappen.
 • Het is handig als de mollenklem gemakkelijk te plaatsen en te verwijderen is.
 • Sommige mollenklemmen hebben een alarm, zodat je weet wanneer er een mol is gevangen.
 • Andere mollenklemmen laten de mol levendig, zodat je hem ergens anders naartoe kunt brengen.

Hoe verwijder je een mollenklem?

Wanneer je een mollenklem hebt geplaatst, moet je deze regelmatig controleren. Wanneer er een mol in de klem zit, kun je hem voorzichtig uit de klem halen en ergens anders neerzetten. Zorg ervoor dat je de mollenklem niet te lang laat zitten, omdat de mol anders kan sterven.

Kan een mol bijten?

Mollen zijn niet agressief en zullen dus ook niet snel bijten. Wel kunnen ze een beetje schrikken wanneer je hen aanraakt of probeert te vangen. Als een mol gevaarlijk is, is het vooral door de bacteriën die hij kan overbrengen. Deze bacteriën kunnen diarree en voedselvergiftiging veroorzaken. Daarom is het belangrijk om mollen meteen weg te gooien als je ze hebt gevangen.

Hoe diep gaat een mol onder de grond?

Mollen kunnen ongeveer twee meter diep graven. Dit is een reden waarom het vaak zo moeilijk is om ze te vangen. Wanneer je een mol wilt vangen, moet je dus goed zoeken naar de hoofdgang en de molshopen.