Hoe blij kon je zijn als kind: yes, een klavertje vier! Wat een geluk had je als je er een vond. Dit zou je geluk brengen, misschien deed je zelfs wel een wens.

Vandaag ben je ongetwijfeld minder blij als je klavers tegenkomt. Tenminste, als het gaat om klavertjes in jouw gazon.

Hoe blij je er vroeger ook mee was en hoe mooi ze ook kunnen zijn, het betekent niets meer of minder dan onkruid in je grasveld. En dat wil je bestrijden.

Hoe herken je klavers

Een prachtig gazon is jouw grote wens? Het is dan ook een plaatje in je tuin als het grasveld er stralend bij ligt.

Zie je op een dag iets anders naar boven komen dan grassprietjes? Ben je bang dat het klaver is? Op zich is het niet lastig te herkennen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet, heb je niet alleen klaver vier, maar ook klaver drie. Zoals de naam het al vertelt, heeft de laatste drie bladeren en een klaver vier dan uiteraard vier bladeren.

Een ander symptoom van de aanwezigheid van dit onkruid is dat je grasveld er vlekkerig uit gaat zien.

Klaver is moeilijk uit te bannen

Klaver is een veel voorkomend onkruid. Je kunt het op heel veel plaatsen tegenkomen. Denk hierbij aan bermen, aan de waterkant, in akkers, in graslanden en ja, inderdaad helaas ook in jouw gazon.

Klaver is er in verschillende kleuren. Rode klaver staat rechtop en witte klaver is een kruiper. Vooral de witte variant kan echt je hele grasveld doorgaan als je het niet bestrijdt.

Even een koude winter afwachten is geen oplossing, want het plantje is bijzonder sterk en overwintert met gemak. Zelfs als de nachten erg koud zijn. De wortels zijn bijzonder hardnekkig, waardoor de plant telkens opnieuw groeit.

Er hoeft maar een heel klein gedeelte van het klavertje in de bodem te zijn achter gebleven en het groeit zo weer verder.

Oorzaak klavers in het gazon

Op zich is klaver een heel veel voorkomende plant in gazons. Meestal heeft het echter wel iets te zeggen als je dit plantje tevoorschijn ziet komen in jouw gazon. Vrijwel altijd is er dan een gebrek aan voedingsstoffen.

Er is meestal vooral te weinig stikstof aanwezig. Voor klavers is dat niet zo’n issue, want deze plant kan ook zelf stikstof uit de lucht opnemen. Dus ook al is er slechts weinig voeding, klaver groeit wel door.

Ook een vochtarme omgeving is voor klavers niet echt een probleem. Het is al met al een echte overlever. Is er echter weinig vocht, dan zal het gras daar wel onder lijden.

Laat je dit gebeuren en grijp je niet in, dan begrijp je dat klaver het gazon langzaam, maar zeker overneemt. Deze wedstrijd wint jouw gras niet zelfstandig. Daarom is het nodig om klaver te bestrijden.

Lees ook eens hoe emelten je grasmat kunnen vernielen.

Klaver bestrijden in gazon

Klaver bestrijden in gazon klinkt wel heftig. En bestrijding is misschien ook wel een groot woord. Tuineigenaren kiezen soms ook voor chemische middelen. Dat brengt natuurlijk ook weer nare gevolgen met zich mee.

Eigenlijk is klaver bestrijden in gazon vooral kijken naar de oorzaak. Hoe komt het dat dit plantje het zo goed doet in jouw gras? Pak niet het plantje zelf, maar de bodem aan, want daar vind je de oorzaak van het probleem.

Als jouw gazon een gezonde bodem heeft, dan groeit het gras optimaal en is er gewoonweg geen plek voor onkruid. Hoe houd je de bodem gezond?

Regelmatig maaien

Is maaien voor jou echt een noodzakelijk kwaad? Heel die grasmaaier uit de schuur of de garage halen en daar ga je weer met de machine. Je zou dan natuurlijk een robot kunnen overwegen, want te weinig maaien is absoluut funest voor je gazon. Misschien heb je helemaal geen hekel aan maaien, maar is het echt een genietmomentje.

Toch gebeurt het maaien bij veel tuineigenaren eerder te weinig dan te veel. Een goed maairitme zorgt voor gezond gras. Maai echt liever een keer te vaak dan een keer te weinig. Een keer te lang wachten met een maaibeurt kan direct al negatieve gevolgen hebben voor je groene tapijtje.

Let er ook op dat je op de juiste hoogte maait. Dit is drie tot vier centimeter. Is het maaisel lang, ruim het dan op. Het kan anders verdichting van de ondergrond tot gevolg hebben. Is het maaisel heel kort omdat je zeer regelmatig maait, dan kun je het zonder problemen laten liggen.

Ben je echter bang dat je bodem niet helemaal gezond is, ruim het maaisel dan zeker op. Het maaisel kan namelijk alleen verteren als de ondergrond in goede conditie is.

Zorg voor goede voeding

Gazon vraagt het hele jaar door om voeding. Het bemesten van het gazon is dus noodzakelijk. Natuurlijk geef je dit niet elke week of elke maand, maar gras heeft absoluut voedingsstoffen nodig.

Organische meststoffen hebben hierbij de voorkeur. Deze voeding komt namelijk geleidelijk vrij en werkt nog heel lang door.

Als je chemische of minerale mest geeft, dan jaag je het gras een beetje op en moet je vaker maaien. Dit heeft weer als gevolg dat het gras meer energie nodig heeft om door te kunnen groeien.

Genoeg vocht is belangrijk

Bewatering is noodzakelijk voor een gazon. Zeker als het een hele lange periode droog en warm is, dan snakt het gras naar water. Geef liever in een keer veel water dan elke dag een klein beetje.

Grassen zijn sterk en hebben daarom niet elke dag water nodig. Je merkt het al snel als je te weinig water geeft. Het gras groeit dan niet goed meer en je ziet dat de mooie frisse groene kleur verandert in vaal geel.

We hebben het natuurlijk ook over klaver bestrijding en dit plantje vindt het geen enkel probleem als er niet bewaterd wordt. Klavertjes houden het prima uit zonder water.

Grasveld regelmatig verticuteren

Verticuteren is geen overbodige luxe voor je grasveld. Je snijdt hierbij namelijk mos en andere soorten onkruid weg. Zoals je weet, valt ook klavertje drie en klavertje vier onder de noemer onkruid.

Je bestrijdt hen dus door regelmatig te verticuteren. Wil je specifiek klavers verwijderen, ga dan met de hark of de verticulator over de plek met klavers heen.

Een ander voordeel van dit onderhoud is dat de bovenlaag lekker luchtig wordt. Grassprietjes houden ontzettend veel van een luchtige bodem.

Je zult dan ook zien dat de groei van de grassprieten sterk verbetert als je regelmatig verticuteert.

Grasveld herstellen na bestrijding klavers

Heeft je tapijtje echt enorm geleden onder de aanwezigheid van klavers? Zijn er kale plekken ontstaan?

Ook na het verticuteren ontstaan er soms kale plekjes. Deze moet je opnieuw inzaaien met graszaad. Doe je dat niet, dan wordt de kale plek al snel ingenomen door onkruid.

Zaai je graszaad, dan komen er mooie, nieuwe grassprietjes op de kale plekken.

Extra stikstof geven

De conclusie is dus dat gazon onderhoud de beste remedie en preventie is.

Ben je te laat, door welke reden dan ook, en heeft het onkruid voor een groot gedeelte de grassprietjes verdrongen, dan kan het soms nodig zijn om een bepaalde manier van bestrijding toe te passen.

Er zijn ecologische middelen die extra stikstof bevatten. Hiermee voed je dan je verarmde grasveld. Klavertjes groeien het liefst op plaatsen waar zo min mogelijk stikstof aanwezig is, dus terwijl de grassprieten weer mooi omhoog komen, zal het onkruid juist snel verdwijnen.

Een natuurlijk bestrijdingsmiddel is er niet echt, dus het is vooral van belang om de oorzaak van het probleem weg te nemen.

Effectief middel om onkruid te verwijderen

Ga je naar een expert op het gebied van tuinen, dan kan die je wellicht nog adviseren over een goed onkruidbestrijdingsmiddel.

Meestal kun je dit zowel op een ouder grasveld als bij pas ingezaaide gazons gebruiken. Kies je hier voor, dan is het altijd belangrijk om niet te veel te gebruiken. Dit staat altijd goed aangegeven op een bijsluiter.

Ook moet het product heel gelijkmatig verdeeld worden. Vaak is het van belang om een paar dagen voor en een paar dagen na de toepassing niet te maaien.

En het product het liefst ook niet gebruiken als het onkruid bloeit. Dit is namelijk funest voor eventuele bijen. Het handigste moment om het toe te passen is in de namiddag of in de avond. Het liefst bij windstil weer.

Tenslotte is het van het grootste belang om altijd uit te kijken voor overdosering.