Kevers bestrijden: Blad- en houtetende kevers zijn een groot probleem voor veel tuiniers. Het bestrijden van deze keverplagen in de tuin is niet eenvoudig, maar je kunt het doen door verschillende technieken te gebruiken. Bladetende kevers zorgen ervoor dat de voedingsstoffen van planten en bomen, die ze nodig hebben om goed te groeien, worden verstoord. Bovendien dragen sommige kevers ziekten bij zich die op mensen of dieren kunnen worden overgedragen door contact met hun uitwerpselen. Volg de stappen in dit artikel om uw tuin te beschermen tegen blad-, hout- en bloemenetende kevers!

Wat zijn kevers?

Het woord “kever” verwijst naar een insect met een lang, plat lichaam en sterke buitenste vleugels. Kevers zijn meestal verwant aan de orde Coleoptera (die ongeveer 350.000 verschillende soorten omvat), hoewel bepaalde soorten kevers in andere orden kunnen worden aangetroffen. Zo behoren snuitkevers tot de Curculionidae.

Sommige keversoorten worden als plaagdieren beschouwd omdat ze planten of dierlijke bijproducten eten, terwijl andere belangrijk zijn voor het ecosysteem als predatoren die de plaagdierenpopulaties in toom houden. Het bestrijden van deze keversoorten is moeilijk en vaak niet erg effectief, zelfs niet als je pesticiden gebruikt. Dit betekent dat het beste is om te voorkomen dat ze je tuin binnenkomen.

Kevers komen in elke habitat op aarde voor, maar er zijn soorten kevers die alleen daar te vinden zijn waar bepaalde planten groeien. Veel soorten bladetende kevers voeden zich bijvoorbeeld uitsluitend met wilgen of andere soorten van de Salicaceae-familie en daarom komen ze alleen voor langs rivieren en beken.

Hoe herken je een keverplaag?

Als je gaten in je planten ziet, bladeren die van binnenuit worden weggevreten of kevers die ’s nachts in je tuin rondvliegen, is er een kans dat ze al schade aanrichten. Het bestrijden van dit soort ongedierte kan moeilijk zijn en vereist meestal professionele hulp omdat de meeste insecten zich snel voortplanten en overlappende generaties hebben. In sommige gevallen is het beter om de situatie op zijn beloop te laten en alleen de zwaar aangetaste planten te verwijderen om het aantal kevers dat volgend jaar in je tuin rondloopt te verminderen.

Als algemene regel geldt dat als je meer dan vijf gaatjes per blad ziet of één kever per twee weken, wat vaak te laat is voor effectieve bestrijdingsmaatregelen, het tijd is om een professional in te schakelen. Kevers kunnen het best in een vroeg stadium van de plaag worden bestreden, als er nog maar weinig zijn.

Kevers zijn vaak resistent tegen gewone pesticiden omdat ze zich snel voortplanten en snel evolueren. Dit betekent dat de chemicaliën die je gebruikt voortdurend moeten veranderen om effectief te blijven. Kevers bestrijden met de hand of met vallen (zoals kleefband) is soms effectief, maar alleen in kleine tuinen waar het gemakkelijk is om het hele gebied in de gaten te houden. Kevers bestrijden is veel gemakkelijker als je weet welke soorten verantwoordelijk zijn voor een plaag, omdat elk type kever zich anders gedraagt en een andere bestrijdingstechniek vereist.

Algemene tips om kevers te bestrijden

– Vernietig afgevallen bladeren of ander plantenafval dat ongedierte kan aantrekken.

– Maak, indien mogelijk, een waterbarrière rond uw tuin om te voorkomen dat kevers de tuin binnendringen.

– Laat de bladeren van uw planten elkaar niet raken – dit maakt het makkelijker voor ze om uit te drogen en onaantrekkelijk te worden voor bladetende insecten. 

– Plant sterk ruikende kruiden of bloemen in de buurt van kwetsbare planten die roofkevers zouden kunnen aantrekken.

– Het bestrijden van kevers is effectiever wanneer dit gebeurt in combinatie met een gezond, uitgebalanceerd beplanting of biologische tuinieren.

Als het bestrijden van kevers te moeilijk of te tijdrovend voor je is bij het tuinonderhoud, overweeg dan een professional in te huren die gespecialiseerd is in ongediertebestrijding om je tuin te beschermen tegen blad-, hout- en bloem etend ongedierte! Het is belangrijk om te onthouden dat de beste manier om kevers te bestrijden is door te voorkomen dat ze uw tuin binnenkomen.

Welke planten en bomen zijn gevoelig voor kevers?

In het algemeen is elke plant met een groot oppervlak en eetbare bladeren of bloemen een aantrekkelijke maaltijd voor kevers. De bestrijding van kevers kan moeilijk zijn als het om bomen gaat, omdat die groot genoeg zijn om voedsel en beschutting te bieden tegen roofdieren. Bovendien is het hierdoor moeilijker om hun activiteit in de boom in de gaten te houden. Bestrijding van keverplagen in met bomen begroeide gebieden wordt vaak gedaan door alle aangetaste takken te verwijderen en ze te verbranden om alle larven te doden die zich hierin kunnen verbergen. Het bestrijden van kevers is het gemakkelijkst wanneer u uw hele tuin of boomkwekerij gemakkelijk kunt controleren, omdat u dan hun eieren kunt aanpakken voordat ze uitgroeien tot larven. 

Als er geen succes is bij de bestrijding van kevers, is de beste optie om bomen te planten die resistent zijn tegen kevers. Ongedierte kan ook worden bestreden door geurende bloemen of kruiden (citroenmelisse, citroenverbena, citroengras of de citroengeranium) te planten naast kwetsbare planten die roofinsecten kunnen aantrekken. De geur zal mannelijke kevers verwarren en het voor hen moeilijker maken hun doelwit te vinden. 

Wat zijn nu die verschillende soorten kevers?

soorten kevers

Kevers behoren tot de meest voorkomende insecten in elke tuin en ze zijn verrassend divers. Het bestrijden van de kever kan moeilijk zijn omdat er zoveel verschillende soorten kevers zijn, elk met zijn eigen unieke kenmerken en gedragingen. Het bestrijden van keverplagen kan ook ingewikkeld worden als je bedenkt dat alle volwassen kevers vleugels hebben, wat betekent dat ze van een grote afstand naar je tuin kunnen vliegen. Kevers bestrijden is het gemakkelijkst als u weet welk type kever uw boom of plant heeft aangetast – dit stelt u in staat een effectief bestrijdingsplan te ontwikkelen en hun eieren aan te pakken voordat de larven uitgroeien tot volwassenen dieren!

Er zijn veel verschillende soorten bladetende kevers, waaronder: 

Kevers die bloemblaadjes eten worden “bloemenkevers” genoemd en voeden zich meestal met rottende bloemen. Het bestrijden van dit ongedierte is moeilijk, omdat hun larven zich ook door de grond kunnen ingraven om de wortels van uw planten te bereiken. Hierdoor kunnen ze na verloop van tijd ernstige schade aanrichten voordat u zelfs maar in de gaten hebt dat ze er zijn!

Sommige soorten houtetende kevers, zoals schorskevers of graafkevers, kunnen worden bestreden door aangetaste takken fysiek te verwijderen en ze te verbranden om te voorkomen dat de larven volwassen worden. Het bestrijden van kevers is het gemakkelijkst als je je hele tuin in de gaten kunt houden op tekenen van activiteit. Zo kun je je richten op hun eieren voordat ze uitgroeien tot larven, die veel moeilijker zijn dan volwassen kevers!

Hier een mooi overzicht van alle 4200 soorten kevers.

Sommige kevers verspreiden ziekten.

Kevers bestrijden is niet alleen een kwestie van uw tuin beschermen! Het bestrijden van ongedierte kan gunstig zijn voor het milieu omdat het risico van verspreiding van ziekten naar andere planten wordt verminderd. Het bestrijden van kevers is ook belangrijk als u wilt voorkomen dat ze bepaalde soorten bomen vernietigen die van vitaal belang zijn voor het overleven van de mens, zoals fruitdragende bomen of bomen die hout opleveren. De bestrijding van deze insecten is ook belangrijk voor de dierlijke voedselproductie omdat daardoor het risico van verspreiding van ziekten onder dieren wordt verminderd, wat een hogere opbrengst betekent. 

Sommige soorten zijn zelfs in staat om de dood van mensen te veroorzaken. Dit maakt het bestrijden van keverplagen een absolute prioriteit. Het bestrijden van kevers is essentieel voor de menselijke gezondheid en de veiligheid van dieren vooral als ze als huisdier worden gehouden. Ongedierte kan worden bestreden door een ongediertebestrijdingsbedrijf in te huren dat is gespecialiseerd in de bestrijding van kevers!

Waarom kevers bestrijden 

kever

– Uw tuin beschermen tegen blad-, hout- en bloem etende insecten 

– Voorkom bij de aanleg van de tuin dat ze uw tuin binnendringen door gebruik van de juiste beplanting en door eventueel waterpartijen.

– Het bestrijden van kevers is doeltreffender wanneer dit gebeurt in combinatie met een gezonde, evenwichtige voeding en biologische tuiniermethoden.

– Het bestrijden van keverplagen moet een absolute prioriteit zijn 

– Ongediertebestrijding kan ook goed zijn voor het milieu omdat het risico van verspreiding van ziekten naar andere planten wordt beperkt. 

– Ongediertebestrijding is ook belangrijk voor de dierlijke voedselproductie omdat het risico van verspreiding van ziekten naar dieren wordt verminderd, wat een hogere opbrengst betekent. 

– Om een keverplaag te bestrijden, kan het nodig zijn alle aangetaste takken te verwijderen en ze te verbranden om de larven te doden die zich erin kunnen verbergen. Ongedierte bestrijden doet u door een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen!

– Bestrijding van keverplagen kan ook goed zijn voor het milieu en de veiligheid van dieren, omdat het risico van verspreiding van ziekten naar mensen en andere dieren wordt verminderd. Bestrijding van kevers is essentieel voor de volksgezondheid, de voedselproductie en de veiligheid van huisdieren. 

– Het bestrijden van keverplagen kan moeilijk zijn wanneer er bomen bij betrokken zijn, omdat deze groot genoeg zijn om voedsel en beschutting te bieden tegen roofdieren, wat het moeilijker maakt om hun activiteit in de loop van de tijd te controleren. 

– Het bestrijden van ongedierte kan gemakkelijk worden gedaan door een professioneel bestrijdingsbedrijf in te huren dat is gespecialiseerd in het bestrijden van kevers!