18 jan Gras bijzaaien
Gras bijzaaien maakt van elk gazon een plaatje

Een eigen grasveld in de tuin is een echte blikvanger. Veel mensen kiezen voor een gazon. Je hebt zo een gedeelte in de tuin dat altijd groen blijft en het is ook een heerlijke plek waar bijvoorbeeld de kinderen kunnen spelen. Het grasveld blijft niet vanzelf mooi. Er is regelmatig onderhoud nodig, zoals gras bijzaaien. Zeker als je wilt dat het gazon echt een visitekaartje blijft.
Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen en technieken om het gras het hele jaar door in goede staat te houden. Een van de dingen die soms noodzakelijk is, is het gras bijzaaien. Waarom is dat eigenlijk nodig? En wanneer kun je dat het beste doen? Zijn er ook aandachtspunten om ervoor te zorgen dat gras in een zo goed mogelijke conditie blijft?
Kale plekken in het gazon
Helaas ontkomen de meeste tuineigenaren er niet aan. Vroeg of laat ontstaan er lelijke kale plekken in het grasveld. Ook al zorg je voor een uitstekend onderhoud, het kan je gewoon gebeuren.
Al is het zeker waar dat goed onderhoud en goede voorzorgsmaatregelen kale plekken in veel gevallen kunnen voorkomen. De oorzaak van de problemen ligt meestal in het feit dat het gras niet meer kan groeien. Logischerwijs ontstaan er daardoor kale plekken zonder gras. Of met slechts heel weinig grassprietjes.
Vaak heeft dit te maken met de bodem. Die is juist op die plekken niet helemaal gezond meer. Gelukkig is het zeker mogelijk om het gras weer te laten stralen.
Bijzaaien is een uitstekende oplossing. Natuurlijk zal in veel gevallen het gras ook vanzelf weer herstellen, maar dat kan om een lange adem vragen. En garantie daarop heb je bovendien ook niet. En waarom zou je een tijd tegen een lelijk grasveld aankijken?
Oorzaken van ongezond gazon
Voordat je begint met gras bijzaaien is het belangrijk om precies te weten wat de oorzaak is van de kale plekken in het grasveld. Anders heb je straks al het werk gedaan en na verloop van tijd treedt hetzelfde probleem weer op.
Waardoor kunnen kale plekken in het gazon ontstaan?
- Er is onkruid verwijderd en daar is nu een kale plek.
- De hond laat uitwerpselen na op die plek. Een oplossing voor dit probleem is een hondentoilet, zeg maar een vaste plaats waar je viervoeter zijn behoefte kan doen.
- Er heeft voor lange tijd een speeltoestel of een zwembad op het gazon gestaan.
- Ongezonde bodem.
- Ziektes en insecten.
- Mollen en/of vogels die op zoek gingen naar voedsel.
- Aanhoudende droogte en hitte.
Soms lukt het helaas niet om de oorzaak van de lelijke plekken in het gazon te achterhalen. Toch is het dan zeker mogelijk om te kiezen voor bijzaaien. Je zult dan in ieder geval weer voor een hele periode kunnen genieten van een mooi gazon.
Is het gras voor het grootste gedeelte lelijk, dan is het natuurlijk de vraag of bijzaaien nog veel zoden aan de dijk zet. Over het algemeen is bijzaaien vooral heel geschikt als je te maken hebt met een of meerdere kale en lelijke plekken in het gazon.
Verticuteren voordat je bijzaait
Voordat je begint met gras bijzaaien, is het belangrijk om het gazon eerst te verticuteren. Dit is sowieso heel goed om je grasveld gezond te houden. Na verloop van tijd ontstaat er op je gazon namelijk een soort viltachtig laagje. Wellicht heb je dat zelf ook weleens gezien. Deze laag ontstaat door onder meer mos, onkruid en resten gras die achter blijven na het grasmaaien.
Gaat het om een zeer dun laagje, dan hoef je je nog geen zorgen te maken. Dat vormt juist een goede beschermlaag. De hitte wordt voor een gedeelte tegengehouden, zodat het gras minder snel uitdroogt. Wordt de laag echter te dik, dan is het tijd voor een behandeling.
Doe dit ongeveer twee keer per jaar. Een keer zou ook kunnen, maar twee keer is toch wel ideaal. Een keer in de lente en een keer aan het einde van de zomer. Het is in ieder geval van belang dat het van te voren niet gevroren heeft.
En een pas ingezaaid gazon mag zeker niet geverticuteerd worden. Het gras moet er minimaal drie jaar liggen. Je kunt kiezen voor een verticuteermachine, maar het is ook prima met de hand te doen. Heb je een groot gazon, dan kan het wel een hele klus zijn om met de hand al het mos en onkruid te verwijderen.
Hoe werkt het?
Doe je winst met onderstaande praktische tips, zodat je er voor zorgt dat je grasveld op een goede manier geverticuteerd wordt.
- Eerst maai je het gras en bevochtig je het. Op die manier kan het gras makkelijker herstellen. Ook verwijder je op deze wijze eenvoudiger het mos.
- Verticuteer altijd in rechte banen. Eerst trek je in de lengte allemaal lange rechte banen naast elkaar. Vervolgens doe je dit in de breedte.
- Heb je ergens op je gazon een verhoging, dan neem je een hark. Prik hiermee gaten in het gras. Zo lukt het beter om het mos weg te halen op een heuveltje.
- Ben je klaar, dan zul je wellicht in eerste instantie schrikken van het resultaat. Het lijkt een grote bende, waar ben je aan begonnen? Hark echter al het mos weg en je zult zien dat het gras snel weer begint te groeien na deze grondige onderhoudsbeurt.
- Nu is het, als dat nodig is in verband met kale plekken, het juiste moment voor gras bijzaaien.
Hoe gras bijzaaien?
Het is helemaal niet ingewikkeld om het gras bij te zaaien. Een handig stappenplan is het volgende:
- Start altijd met het maaien van je grasveld. Belucht, bekalk, bemest en verticuteer nu het gras.
- Daarna neem je een hark en ga je naar de kale plekken. Die hark je enigszins los. Je kunt dan het oude gras gemakkelijk verwijderen.
- Vervolgens vul je gaten en putten met grond of eventueel met bodemverbeteraar.
- Nu is het dan tijd om de kale plek bij te zaaien. Doe dit heel ruim, wees zeker niet te zuinig. Niet al het zaad zal tenslotte ontkiemen.
- Hark het zaad heel voorzichtig en lichtjes in.
- Druk het tenslotte stevig aan.
- Uiteraard geef je nu meer dan voldoende water aan de ingezaaide plekken.
Het duurt vanaf het moment van bijzaaien ongeveer 6 tot 10 weken voordat het grasveld er weer mooi bij ligt. Som is het nodig om een tweede keer bij te zaaien. Dit is het geval als na een week of 6 nog veel te weinig zaadjes zijn ontkiemd.
Uiteraard wil je het bijzaaien niet eindeloos herhalen. Probeer daarom allereerst de oorzaak van de kale plekken te achterhalen.
Wanneer gras bijzaaien
Wellicht is het in jouw tuin hard nodig om bij te zaaien. Je weet nu hoe het werkt en ook waarom dit zo’n goede oplossing is. Nu is het dan de vraag wanneer je dit het beste kunt doen. In het voorjaar, in de herfst, wat is handig? Dit is overigens best belangrijk. De temperatuur bepaalt voor een groot gedeelte het resultaat.
Over het algemeen is de lente of het begin van de herfst de beste periode om gras bij te zaaien. Je kunt er dan vanuit gaan dat de bodemtemperatuur op zijn gunstigst is. Zo kan het zaad goed ontkiemen. Meestal valt er in deze jaargetijden ook ruim voldoende regen. Uiteraard kan dit per jaar verschillen.
Zou het nu toch minder dan normaal regenen, geef dan zelf regelmatig en voldoende water. Doe dit altijd aan het einde van de dag, zodat het water er goed in kan trekken. Gebruik de tuinslang, een gieter of een tuinsproeier.
Kijk wel uit dat de zaadjes niet wegspoelen en neem daarom een gieter met een kop met gaatjes en zet de sproeier in de vernevelstand. Komt het bij jou toch beter uit om in de winterperiode te zaaien, zorg dan wel voor speciaal zaad dat ook kan ontkiemen bij lagere temperaturen.
Lees hoe vaak je het gras moet sproeien na het gras bijzaaien.
Handige tips

Tenslotte nog een paar handige en praktische tips. Veel onderhoud aan je gazon kan voorkomen worden als je het gras goed verzorgt. Natuurlijk kun je er lang niet altijd zelf iets aan doen als er problemen ontstaan. Toch zijn er zeker een aantal puntjes te noemen waar je ook jouw gazon erg blij van maakt:
- Hangen er takken boven het gazon, haal ze dan weg. Deze houden namelijk het zonlicht tegen en zorgen snel voor dode en kale plekken in het grasveld.
- Gebruik goede producten als je het gazon bemest.
- Regent het lange tijd niet, geef het gazon dan op tijd water. Wacht hier zeker niet te lang mee, want dan is het kwaad van uitdroging vaak al geschied. Geef pas water als het zonnetje is ondergegaan.
- Maai in het seizoen elke week het gazon. Tijdens lange zomers is het dus ook langer noodzakelijk om elke week de grasmaaier te pakken. Het gras blijft dan namelijk lang doorgroeien.
- Maai telkens in een andere richting. Zo voorkom je dat de grassprieten elke keer in dezelfde richting worden geduwd.
- Kort de grassprieten altijd ongeveer de helft tot tweederde in. Is het erg warm, laat het gras dan iets langer, zodat het de hitte beter kan verdragen.
- Houd je graskanten goed bij. Steek het gras af en knip de randen van het gazon. Gebruik je een kantafsteker, dan kun je twee keer per jaar zorgen voor een nette afscheiding van het gazon met de tegels of andere delen van je tuin.
- Met een grasschaar knip je na elke maaibeurt de randen van het grasveld bij.
- Heb je gemaaid en is het erg vochtig weer? Vang het gemaaide gras op en laat het zeker niet liggen.
- Zorg elk kwartaal voor een goede beluchting van het grasveld.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je gras bijzaaien?
Om gras opnieuw in te zaaien, moet je eerst de grond losmaken met een hark of schoffel. Verspreid het zaad vervolgens gelijkmatig over het gebied en hark het lichtjes in. Geef het gebied goed water en houd het zaad vochtig tot het ontkiemt. Zodra het gras goed groeit, kunt je het gaan maaien.
Wat te doen tegen kale plekken in het gras?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om kale plekken in het gras te verhelpen. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je het gazon regelmatig en op de juiste hoogte maait. Je moet het gazon ook regelmatig bemesten om nieuwe groei te bevorderen. Als er kale plekken zijn, kunt je overwegen deze opnieuw in te zaaien. Zorg er ten slotte voor dat je het gazon gelijkmatig en diep besproeit, zodat de wortels beter kunnen wortelen. Als je deze tips opvolgt, zal het gazon er op zijn best uitzien!
Hoelang duurt het voordat graszaad opkomt?
Het meeste graszaad ontkiemt binnen zeven tot 14 dagen. Sommige grassoorten, zoals overblijvend raaigras, kunnen echter tot 21 dagen nodig hebben. De tijd die het zaad nodig heeft om te ontkiemen hangt af van de temperatuur, de hoeveelheid vocht in de grond en het soort zaad. Warmere temperaturen en meer vocht zullen het proces versnellen, terwijl koelere temperaturen en minder vocht het proces zullen vertragen.
Als je niet zeker weet hoe lang het duurt voordat uw type graszaad ontkiemt, raadpleeg dan de zaadverpakking of neem contact op met een plaatselijke tuinder. Zij kunnen je meer specifieke informatie geven.
Hoe lang niet op gras lopen na bijzaaien?
Het is raadzaam te wachten tot het gras ten minste 3 tot 4 centimeter hoog is voordat je erop gaat lopen. Dit zorgt ervoor dat de graswortels sterk genoeg zijn om je gewicht te dragen en minimaliseert het risico op beschadiging van de nieuwe zaailingen. Probeer ook te vermijden dat je op het gras loopt bij nat weer, want dit kan de nieuwe zaailingen beschadigen en het groeiproces vertragen.
Hoe gras zaaien op kale plekken?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om te helpen gras te zaaien op kale plekken. Je kunt wat teelaarde of compost aanbrengen om de plek op te vullen, of je kunt een zaadmengsel gebruiken dat speciaal is ontwikkeld voor het opvullen van kale plekken. je kunt de plek ook gladharken en vervolgens goed water geven voordat je de graszaden uitstrooit. Zorg er ten slotte voor dat u het gebied vochtig houdt totdat de zaden ontkiemen en het nieuwe gras begint te groeien.
Hoe moet je doorzaaien?
Als algemene regel geldt dat je het gazon voor 1/3 tot 1/2 deel moet doorzaaien. Dit betekent dat als je een gazon van 1000 vierkante meter hebt, u 333 tot 500 vierkante meter nieuw zaad moet doorzaaien. Doorzaaien is vooral belangrijk op plaatsen waar veel slijtage optreedt, zoals langs voetpaden of speelterreinen. Doorzaaien helpt ook om een gazon dikker te maken dat dunner wordt door slechte drainage of andere factoren.
Doorzaaien kan het beste in de herfst gebeuren, wanneer de kieming van graszaad op zijn hoogtepunt is. Je kunt echter ook in het voorjaar doorzaaien, hoewel de resultaten dan minder goed zijn. Als je in het voorjaar doorzaait, moet je dit doen voordat het gazon groen begint te worden. Zo heeft het nieuwe zaad voldoende tijd om te ontkiemen en wortel te schieten.
Bij het doorzaaien is het belangrijk dat je een graszaadmengsel van hoge kwaliteit gebruikt dat is afgestemd op het klimaat en bodemtype. Zorg ervoor dat je de verpakking goed leest om te weten wat het zaadmengsel bevat. Goedkope, generieke graszaadmengsels presteren vaak niet zo goed als duurdere mengsels, dus het is meestal de moeite waard om te investeren in een goed product.
Als je niet zeker weet hoe je moet doorzaaien of welk zaadmengsel je moet gebruiken, neem dan contact op met uw plaatselijke tuinderij of tuincentrum. Zij kunnen je helpen het juiste product te kiezen en je tips geven over hoe je het beste kunt doorzaaien.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.