Gazon sproeien: Wanneer en hoe vaak?

Je gazon sproeien, is dat echt nodig? Heeft het gras regelmatig water nodig? Of kun je wat dat betreft de natuur wel zijn gang laten gaan?

Zeker in Nederland misschien toch wel? We hebben tenslotte een klimaat waarbij het regelmatig regent.

Op zich is dat allemaal waar. Over het algemeen regent het in ons land genoeg. Toch zijn er in de lente en in de zomer vaak periodes waarin het lang droog is.

Het gebeurt wel dat er wekenlang geen regen valt. Dat is niet al te best voor je gazon. Het gras heeft dan extra vocht nodig.

Waarom precies? Hoeveel? Hoe lang moet je sproeien? En wanneer doe je dat dan het beste? Je leest het hier voor een optimaal gazon onderhoud.

Waarom is gazon sproeien nodig?

Het gras heeft genoeg water nodig voor een goed functionerend wortelstelsel.

Wortels zijn belangrijk voor je gazon. Ze houden het sterk en beschermen het tegen ziektes.

Zeker als je net nieuw gras hebt, is water geven onmisbaar. Maar ook een bestaand gras vraagt in de zomer om regelmatige sproeibeurten.

Eigenlijk hoort het er vanzelfsprekend bij. Net als het maaien van gras.https://www.youtube.com/embed/Ae6PVF8zoFM

Zie je dat het gazon gesproeid moet worden?

Meestal zie je zelf wel dat het gras water nodig heeft. Het gazon verliest zijn veerkracht, ziet er lichter of zelfs gelig uit en het krijgt een doffere uitstraling.

Wacht je te lang met water bijgeven, dan zal het gras verschrompelen. Je ziet niet direct wat er onder de grond gebeurt, maar de kans is groot dat de wortels afsterven.

Je begrijpt dat er in dat geval een zee van ruimte ontstaat voor onkruid. Dat zal zeker gaan wortelen en gaan groeien. Met een beetje pech verpesten ze je hele gazon.

Zie je dus maar het minste teken van verdroging? Ga snel het gazon sproeien. Het is uiteraard beter om dit helemaal te voorkomen.

Gevolgen van het weinig water op het gazon

Even handig op een rijtje waaraan je kunt zien dat het gazon te weinig water heeft:

  • Je ziet dat het gras uitdroogt.
  • Grassprietjes sterven af.
  • Het gras ziet er dor uit.
  • Het gazon wordt veel dunner, er ontstaan ook kale plekken.
  • Op kale plekken krijg je te maken met onkruid en mos.

Wanneer sproeien

Wanneer kun je het beste je gazon sproeien? Aan het einde of aan het begin van de dag? Meestal adviseren experts dat je het beste kunt kiezen voor sproeien in de ochtend.

Niet te laat in de ochtend uiteraard. Op een moment dat de zon nog niet op haar hoogtepunt is.

gazon sproeien

Schijnt de zon echt vol op het gras, ga dan niet sproeien. Dan heeft het weinig zin, dus dat is allereerst ook jammer van het water. Het verdampt snel, maar er is een ander nadeel. Het gazon kan op deze manier namelijk snel verbranden.

Je kunt op zich wel ’s avonds sproeien, maar het nadeel is dat het water wellicht nog niet is opgedroogd als de nacht valt.

Blijft het gras de hele nacht nat, dan is het een gewillige prooi voor ziektes en schimmels. Op tijd in de ochtend is dus het meest ideale moment.

Gazon sproeien in de zon

Schijnt het zonnetje lekker, dan heb je zin om naar buiten te gaan. Je gaat je gazon besproeien?

Doe dat liever niet als de zon fel schijnt. Je brengt door het sproeien namelijk waterdruppels op het blad en deze zullen werken als een soort vergrootglas. Het gevolg is dat het blad verbrandt. Helaas zijn de gevolgen daarvan funest. Dit herstelt zich niet meer.

Sproei dus voordat de zon opkomt of eventueel op een moment dat hij niet al te sterk meer schijnt.

Na een uur of zes ’s avonds zou een handig moment kunnen zijn als je liever niet ‘s morgens beregent. Het gras heeft dan nog genoeg tijd om rustig op te drogen. In dat geval hoef je niet bang te zijn voor schimmelvorming.

Een ander nadeel van sproeien in de zon is dat veel water meteen verdampt. Je denkt dan dat je voldoende water hebt gegeven, maar veel is verloren gegaan door verdamping.

Hoe lang tuin sproeien?

Hoe lang blijf je eigenlijk sproeien? Wanneer heeft het gazon voldoende water?

Hoe lang je sproeit, hangt voor een groot gedeelte af van het grondtype in je tuin.

Heb jij te maken met kleigrond? Dan wordt het water langer vastgehouden. Graswortels krijgen veel tijd om het water op te nemen.

Is er in jouw tuin zandgrond aanwezig onder het gazon, dan zakt het water veel sneller weg.

Een of twee keer per dag sproeien

Waar gedijt het gazon het beste bij? Een keer per dag lang sproeien of twee keer per dag iets korter?

Geef je het gras steeds een klein beetje water, dan maak je het als het ware lui. Natuurlijk heeft gras niet echt een geheugen, maar toch werkt het wel zo.

Krijgt het gras vaak een klein beetje water, dan wordt het niet gestimuleerd om dieper te wortelen. Het haalt zijn vocht eenvoudig uit de bovenste laag.

Sproei dus liever minder vaak en geef dan meer water. Het gras zal dieper wortelen om aan genoeg vocht te komen.

Geef je dan een keer niet op tijd water, dan is het ook veel minder kwetsbaar. Dit kan bijzonder handig zijn tijdens bijvoorbeeld vakanties of een weekendje weg. Al zal het soms zeker nodig zijn om even iemand anders je gras te laten sproeien.

Water sproeien op kleigrond

Kleigrond houdt het water dus goed vast. Je hoeft daardoor minder vaak en ook minder lang te sproeien.

kleigrond

Een handige richtlijn is de volgende: is het buiten ongeveer 20ºC, dan sproei je ongeveer een half uurtje.

Is het een stukje warmer en komt de temperatuur boven de 25ºC, sproei dan zeker ruim een uur.

Is er sprake van een hele warme periode, is het echt extreem warm, sproei dan gerust twee uur achter elkaar.

Je wilt tenslotte voorkomen dat de kleigrond kei- en keihard wordt. Dat gebeurt tenslotte wel als je het laat uitdrogen.

Water geven op zandgrond

Je begrijpt dat je bij zandgrond nog iets langer moet sproeien.

Ook bij dit grondtype een handige richtlijn: is het buiten ongeveer 20ºC, geef je gazon dan een uur lang water. Dit herhaal je een paar keer per week.

Is de temperatuur hoger, blijf dan langer sproeien. Je zit helemaal goed als je per vijf graden stijging van de temperatuur, de sproeitijd verdubbelt.

Is er dus echt sprake van een hittegolf, dan kun je met gemak drie uur lang water geven. Doe dit om de dag, dan is het effect het grootst.

Lees ons artikel over mos in het gazon.

Hoeveel water sproeien

Of je het gazon moet besproeien hangt dus sterk af van de regenval. Wellicht is het handig om een indicatie te hebben van de hoeveelheid water die je grasveld nodig heeft.

In het voorjaar, de zomer en het najaar is dat circa 2,5 tot zo’n 4 cm per week. Dat is echt wel een voorwaarde wil je het gazon gezond en mooi groen houden.

Is het alleen niet nogal lastig om te bepalen hoeveel water je gazon elke week krijgt? Dit zou je wellicht denken, maar het valt mee.

Je neemt een regenmeter of een oud blikje (even meten hoe diep het is) en daar vang je het regenwater in op. Zo weet je precies hoe het zit met de regenhoeveelheden in elke week.

Soms kun je van tevoren al voorspellen dat het de hele week niet gaat regenen. Dan zorg je er zelf door middel van het gazon sproeien voor dat het gras toch die 2,5 cm krijgt.

Is het erg warm, ga dan voor zo’n 4 cm.

Hoe gras sproeien

Wat is de handigste manier om je gazon te sproeien? Dit ligt aan de grootte van het oppervlak, maar uiteraard ook aan jouw persoonlijke voorkeur.

Er zijn twee verschillende manieren. Je sproeit of met de hand of je sproeit automatisch.

Gazon sproeien met de hand

gras sproeien met de hand

Kies je voor handmatig sproeien, dan doe je dit met sproeiers, met een gieter of met de tuinslang. Je kunt op deze manier heel goed in de gaten houden hoeveel water er gegeven wordt.

Je moet er natuurlijk wel zelf continue bij blijven staan. Het voordeel van een sproeier is dat er niet snel plassen ontstaan. Het water wordt heel gelijkmatig verdeeld.

Gazon automatisch sproeien

Natuurlijk kun je je gras ook automatisch van water voorzien. Je kunt dan zelf iets anders doen en de sproei-installatie doet het werk.

Je sluit de installatie aan op het grondwater, het oppervlaktewater of het leidingwater.

Heb je een heel groot gazon, dan zit je haast wel aan deze manier van sproeien vast. Handmatig sproeien is dan eigenlijk niet te doen.

Sproeien na maaien

Het gras maaien is een klusje dat zeker in de zomermaanden telkens weer terugkomt. Hoe zit het eigenlijk met sproeien na maaien? Is dat een soort must?

Na het maaien pak je altijd standaard de sproeier erbij? Op zich is dat niet noodzakelijk. Zeker niet als je het gras niet al te kort maait. En uiteraard als het gazon in goede conditie is.

Voldoet het gras aan deze twee voorwaarden, dan hoef je het niet meteen na het maaien water te geven. Daarnaast is het een belangrijk aandachtspunt om het gras pas te maaien als het droog is.

Voor jezelf moet je hier dus even een handigheidje in vinden. Je wilt niet dat de maai- en sproeibeurten elkaar in de weg zitten.

Het kan daarom handig zijn om na het maaien te sproeien. Het is dus niet dat het gazon dat nodig heeft, maar het kan voor jezelf een gemakkelijke en logische volgorde en werkwijze zijn.

Lees hier wanneer je het gazon moet kalken.

Sproeien na bemesten

hoe werkt bemesten

Je grasveld heeft niet alleen water nodig. Ook voeding is onmisbaar. Drie keer per jaar verrijk je het gazon met meststoffen. Deze kunnen alleen in het gras worden opgenomen in opgeloste vorm. Daar is water voor nodig.

Na het bemesten besproei je daarom het gazon. De meststof wordt daardoor geactiveerd.

Beregen niet voor het bemesten, want dan blijft de mestkorrel aan de grassprietjes hangen en zou het gras kunnen verbranden.

Nieuwe graszoden sproeien

Heb je net nieuwe graszoden aangelegd? Wees dan de eerste paar weken voorzichtig met sproeien. Zeker de eerste twee weken.

Sproei het liefst wel elke dag, maar niet te hard. Veel water is belangrijk, maar je moet voorzichtig zijn met de nieuwe zoden.

Is het erg droog weer, sproei dan het liefst drie keer per dag.

Nieuwe graszoden water geven vraagt dus echt even om een andere aanpak. Dat geldt in het bijzonder voor de eerste weken, maar zeker ook nog wel voor het hele eerste jaar.

De graszoden wortelen in het begin vrij oppervlakkig. Het lukt het gras daardoor niet om zelf voldoende water uit de grond te halen. Zeker niet als je te maken hebt met zandgrond.

Daarbij zakt het water namelijk heel snel weg in de bodem. Het graszoden sproeien moet dan zeer frequent gebeuren.

Wanneer moet je het gras ook bijzaaien?

Veelgestelde vragen

Hoe lang je het gazon water moet geven, hangt af van een aantal factoren, zoals het soort gras, de tijd van het jaar en het weer. In het algemeen geldt dat je het gazon minder vaak en minder diep moet besproeien. Dit bevordert de groei van diepe wortels, wat belangrijk is voor een gezond gazon.

Als je een gazon hebt dat pas is ingezaaid, moet je vaker water geven om de zaailingen in leven te houden. Als je gazon eenmaal is aangelegd, kun je minder vaak water geven. Tijdens perioden van droogte of extreem warm weer moet je wellicht vaker water geven om te voorkomen dat het gazon bruin wordt.

Eén manier om te weten of je gazon water nodig heeft, is de bodemvochtigheid te controleren. Neem een grondmonster en knijp het in je hand uit. Als de grond bij elkaar blijft wanneer je het loslaat, heeft het geen water nodig. Als de grond uit elkaar valt, heeft het wel water nodig.

Een andere manier om te zien of je gazon water nodig heeft, is naar het gras te kijken. Als het gras verwelkt is of een blauwgroene kleur heeft, dan heeft het water nodig. Als het gras hoog staat en er gezond uitziet, dan heeft het geen water nodig.

De beste manier om te bepalen hoe lang je het gazon water moet geven, is het weerbericht te raadplegen. De neerslagkaart heeft een website waar u uw locatie kunt invoeren en kunt zien hoeveel regen je gebied de afgelopen week, maand en jaar heeft ontvangen. Weeronline heeft ook een website die u vertelt hoe lang u uw gazon moet besproeien op basis van de weersvoorspelling.

Het gazon moet worden besproeid tijdens droogteperiodes wanneer het gras actief aan het groeien is. De beste tijd om dit te doen is vroeg in de ochtend of laat in de avond. Geef het water langzaam zodat het in de grond kan trekken en er niet afloopt. Houd de weersvoorspelling in de gaten en pas je besproeiingsschema hierop aan.

In het ideale geval moet je nieuwe graszoden ongeveer twee weken water geven. Het kan echter nodig zijn om langer water te geven als er te weinig regen valt. Controleer de grond regelmatig om te zien of hij droog is en geef dan de juiste hoeveelheid water. Je wilt niet dat je nieuwe grasmat afsterft door te veel of te weinig water!

Je moet het gazon water geven wanneer de bovenste paar centimeter van de grond droog zijn. Als je het gazon te vaak water geeft, blijven de wortels ondiep en groeien ze niet erg diep. Hierdoor wordt je gazon vatbaarder voor droogte en andere problemen. Besproeiing in de vroege ochtend of avond is het beste, zodat het water de kans krijgt in de grond te trekken voordat het verdampt.

Je kunt het gazon op verschillende manieren besproeien, maar de populairste optie is het gebruik van een tuinslang. Je kunt ook een gieter of een sproeier gebruiken, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. Zorg ervoor dat je het gazon regelmatig water geeft, vooral tijdens de zomermaanden, zodat het er gezond en groen blijft uitzien.