Een mooi gazon ontstaat niet vanzelf. Wel is een groen tapijtje een sieraad voor elke tuin. En het goede nieuws is dat een mooi grasveld voor iedereen bereikbaar is. Zorg je voor het juiste onderhoud van het gazon, dan wordt dat zeker beloond. Ook het kalken van het gazon is iets wat absoluut onmisbaar is. Let er ook op wanneer je dit doet. Ben je benieuwd waarom dit zo belangrijk is? Vraag je jezelf af wat het kalken precies inhoudt en waar je op moet letten? Doe dan je winst met onderstaande praktische en eenvoudige tips.
Kalk strooien voor een stralend gazon
Wil je genieten van een prachtig stralend gazon? Strooi dan elk jaar kalk. Je hebt dan gegarandeerd minder last van onkruid en mos in het gazon. Je maakt door middel van het strooien van kalk de bodem namelijk minder zuur. Het gras groeit hierdoor beter en mos en onkruid krijgen juist minder kans. Je grasveld wordt mooier, stralender en veel dichter en voller. Ook hoef je niet bang te zijn voor gedeelten van het gazon die sterk vergeeld zijn.
Kalk strooien voor minder zure bodem
De bodem mag wel iets zuur zijn, maar zeker niet te zuur. Is de zuurgraad te hoog, dan groeit het gras minder goed. Alle planten halen namelijk hun voeding voor het grootste gedeelte uit de bodem. Dat geldt ook voor gras. De zuurgraad komt hierbij aardig precies. De bodem moet eigenlijk lichtzuur zijn. Dan heb je de meest optimale omstandigheden voor het groeien van je gras. En voor het voorkomen van onkruid.
Hoe zuur moet de bodem zijn?
Nu vraag je jezelf wellicht af welke zuurgraad dan het beste is voor de bodem. Met lichtzuur bedoelen we een pH-waarde die ligt tussen de 6.0 en 6.5. Bij deze zuurgraad kunnen de belangrijkste organismen in de bodem optimaal overleven. Ook worden bij deze waarden de sporenelementen en mineralen uitstekend opgenomen door de wortels van het gras.
Te hoge zuurgraad is niet goed
Zorg ervoor dat de grond nooit te zuur wordt. Denk dan aan een pH-waarde van hoger dan 6,5. Je merkt het vrij snel als de bodem te zuur is. Het gras zal minder gaan groeien. Onkruid en mos zijn je echter wel dankbaar als je de bodem zuur laat worden. Zij gedijen namelijk prima op een zure bodem. Uiteraard is dat niet wat jij wilt en daarom strooi je kalk. Hiermee verhoog je de pH-waarde en de bodem zal al snel minder zuur worden. Het leuke is dat het een ook nog met het ander samenhangt. Heb je een lagere pH-waarde, dan groeit onkruid minder goed. Gras doet het juist prima onder deze omstandigheden. Is je gazon mooi dicht en vol, dan krijgt onkruid ook om die reden veel minder kans om omhoog te komen.
Hoe vaak moet je het gras besproeien?
Lichte verzuring is geen probleem
Het is niet te voorkomen dat een tuinbodem verzuurt. Dat gebeurt overal en bij iedereen. Denk alleen al aan uitlaatgassen en zure regen, dat voorkom je gewoonweg niet. Op sommige plekken ontstaat verzuring uiteraard sneller dan op andere plekken. Dit ligt ook aan de grondsoort waar je mee te maken hebt. Op zich is dat ook geen enkel probleem. Een lichte verzuring is zelfs goed voor je gazon. Wordt de verzuring echter te erg, dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen. Uiteindelijk geldt dat natuurlijk voor heel veel dingen in het leven. Komt er ergens het woordje “te” voor te staan, dan is het vaak tijd om in te grijpen. Dat is dus ook het geval als je bodem te zwaar dreigt te verzuren.
Gazon kalken werk direct

Het mooie is dat het strooien van kalk direct effect heeft. De grond wordt hierdoor al heel snel minder zuur. Daardoor kan het gras de meststoffen veel beter opnemen. Dit merk je aan een betere groei van het gras. Kalk herstelt een bodem die te sterk verzuurd is meteen. Is de bodem niet al te erg verzuurd, dan werkt de kalk als een buffer.
Door het strooien van kalk verbetert de zuurgraad geleidelijk. Het is dus aan te raden om niet te wachten op problemen. Is de zuurgraad al te laag, dan heb je eigenlijk te lang gewacht met het strooien van kalk. Doe je dit bekalken periodiek, dan blijft je gras continue in goede conditie. Tenminste in ieder geval als het te maken heeft met de juiste zuurgraad. Die moet natuurlijk wel in orde zijn. De werking van kalk werkt op een perfecte manier in op de behoefte van de bodem.
Door kalk wordt voeding uit meststoffen goed opgenomen
Soms wordt weleens gedacht dat kalk zelf een meststof is, maar dat is niet het geval. Kalk zorgt er alleen voor dat de voeding uit andere meststoffen beter worden opgenomen. In dit kader is het dus wel van belang dat je eerst kalk strooit en daarna pas de meststof.
Voordelen van kalk strooien op gazon
Hierbij even mooi de voordelen van het strooien van kalk op een rijtje:
- Zuurgraad verbetert
- Minder onkruid
- Minder mos
- Betere opname van meststoffen
Hoe bepaal je de zuurgrond van de bodem?
Je weet ondertussen dat de juiste zuurgraad cruciaal is. De samenstelling van de grond in je tuin bepaalt eigenlijk alles wanneer het gaat om de conditie van je gras. Nu wil je wellicht weten hoe het staat met de zuurgraad bij jou in de tuin. Er zijn bepaalde testkitjes te koop. Daarmee meet je heel eenvoudig de pH-waarde. Op zich is zo’n test niet noodzakelijk. Over het algemeen is in de meeste tuinen de zuurgraad in de grond al snel aan de hoge kant. Je kunt jezelf dus een test besparen en er dan vanuit gaan dat je gazon echt elk jaar wel kalk nodig heeft.
Hoe vaak moet je gazon kalken?
Het is altijd lastig om precies aan te geven hoe vaak een bepaalde tuineigenaar kalk moet aanbrengen op het gazon. Geen enkele situatie is wat dat betreft hetzelfde. De meningen zijn hierover ook wel iets verdeeld. Houd het in ieder geval op 1 keer per jaar kalken, maar 2 keer hoeft ook niet verkeerd te zijn. Dan hebben we het dus puur over het strooien van kalk. Uiteraard is het ook nodig om je gazon te voeden met meststoffen. Dit moet vaker gebeuren, namelijk zo’n 3 keer in een jaar. Ook het gazon verticuteren is een klusje dat jaarlijks terugkomt. Het liefst in de lente. Uiteraard heb je dan nog het maaien van het gazon. Dat doe je midden in de zomer waarschijnlijk elke week.
Wanneer gazon kalken?
Dat kalken van het gazon belangrijk is dat geloof je inmiddels helemaal. Nu vraag je jezelf misschien af wanneer je dit klusje het beste kunt doen. In het voorjaar of in het najaar of kan het ook in de zomer? Ga in ieder geval geen kalk strooien als er nog kans is op vorst. Is dit risico verdwenen, dan kun je je gazon gaan kalken. Het kan eigenlijk het hele voorjaar wel. Houd een eventuele kans op vorst wel echt in de gaten. Wacht dus tot het gras niet meer bevroren is. Over bevroren gras lopen is echt een van de slechtste dingen die je kunt doen. Absoluut vermijden dus.
Eerst kalken en pas daarna bemesten
Je wilt in het voorjaar kalk strooien op je gazon, maar je ziet dat het ook hard nodig is om te bemesten. Zorg er altijd voor dat je eerst kalkt en daarna pas bemest. Laat het liefst een week of 6 tussen kalken en bemesten zitten. Als het niet meer vriest, ga je dus eerst kalken en dan een week of 6 later kun je je gazon bemesten. Zo creëer je de meest optimale omstandigheden voor het gras. Na 6 weken kalken nemen de wortels de voeding namelijk het beste op. ‘
Kalk strooien in het voorjaar of in het najaar

Je strooit het kalk dus ergens in februari of maart. Op zich is het najaar ook nog een uitstekend seizoen om te bekalken. Kies dan voor de maanden oktober of november. Ga je voor het voorjaar, dan bereid je je gazon voor op het groeiseizoen. De kalk wordt opgenomen in de bodem. Je begrijpt dat een gedeelte ook wegspoelt door de regen. Daarom kan het goed zijn om in de herfst nog een keer te bekalken. Dan gaat je gazon op een prima manier de winter in. Je voorkomt op die manier dat de grond in de koude maanden te erg zal verzuren. Ga je dus voor de meest optimale omstandigheden en wil je de best mogelijke resultaten, strooi dan 2 keer per jaar kalk. In de lente gebruik je overigens kalk die sneller oplost en dus sneller werkt.
Kalken na verticuteren
Je begint de lente goed en je hebt het gras geverticuteerd? Strooi de kalk dan pas na het verticuteren over het gazon. Hierna kunt u het gras dan bemesten en bijzaaien.
Hoe werkt kalk strooien?
Hierbij een aantal handige tips voor als je kalk gaat strooien:
- Strooi secuur, niet alle planten houden van kalk, dus echt alleen op het gazon
- Moeilijk is het absoluut niet, een kind kan de was doen
- Gebruik een handstrooier, een strooiwagen of strooi eenvoudig met de hand
- Strooi circa 1 kilogram kalk per 10 m²
- Goed verspreiden is belangrijk
- Neem een windstille dag, zodat de kalk echt in jouw tuin op jouw gazon terechtkomt
- Volg de instructies die je op de verpakking leest
Hoe kun je verzuring van de grond tegengaan?
Het verzuren van de bodem kun je nooit volledig voorkomen. Je ziet op zich wel vrij gemakkelijk of je bodem te zuur is. Er komt dan veel mos op en vaak vertoont het gazon gele plekken. De oorzaak van zure grond is onder meer zure regen en het natuurlijke proces van compostering van resten gras en bladeren. Tijdens het composteren ontstaan er zuren die doordringen in de bodem.
Dit is meteen een tip om verzuring voor een gedeelte tegen te gaan:
- Haal afgevallen blad van het gazon
- Haal het maaisel na het grasmaaien zoveel mogelijk van het gras
Overigens speelt ook de grondsoort een rol bij het verzuren. Heb jij te maken met zand- en of kleigrond, dan heb je sneller last van extreme verzuring. Deze gronden zijn namelijk uit zichzelf al aan de zure kant.