Waarom deze gazon kalender? Ben je enorm trots op je prachtige gazon? Dat groene tapijtje heb je vast en zeker niet vanzelf gekregen. Onderhoud van het gazon is absoluut noodzakelijk. Moeilijk is dat gelukkig niet en het hoeft ook niet altijd veel tijd te kosten.
Het is wel belangrijk om allerlei facetten van het onderhoud op het juiste moment uit te voeren. Maar hoe weet je nu precies wanneer je wat moet doen? Een handige tip is dan de gazon kalender. Die vertelt je precies per maand welk onderhoud aan de beurt is. Zo vergeet je minder snel bepaalde belangrijke dingen zoals bijvoorbeeld gazon bemesten of verticuteren.
Maak gebruik van onderstaande handige kalender en je weet precies wat je moet doen per maand.
Januari
In januari laat je het gazon en de grond met rust. Deze maand staat er geen enkele vorm van onderhoud op de kalender. Wel zijn er handige tips. Is het gazon bevroren? Loop er niet overheen. Is het gras nat? Loop er ook dan liever niet over heen. En rijdt bij nat weer ook niet met een grasmaaier of een kruiwagen over het grasveld. Je verdicht hierdoor namelijk de bodemstructuur. Later in het jaar pluk je daar de wrange vruchten van. De toekomstige voedingsstoffen kunnen dan namelijk slecht bij de wortels komen. In januari kost het gazon je dus eigenlijk geen tijd. Het gras vraagt absoluut niet het hele jaar om onderhoud.
Februari
Het eerste gedeelte van de maand februari is je gazon nog in rust, net als in januari dus. Later in de maand februari mag je echter toegeven aan je tuinkriebels. Wil je echt al eerder aan de slag met het onderhoud, dan is februari een ideale maand om je tuingereedschap eens onderhanden te nemen. Midden in de zomer doe je dat toch minder snel. Hoe lang is het bijvoorbeeld geleden dat je de messen van je grasmaaier hebt geslepen?
Wellicht een handige tip voor deze maand. Eind februari is een ideaal moment om een bodemtest te doen. Met behulp van een test neem je een bodemmonster. Hiermee bepaal je de zuurtegraad van de grond. Ligt de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5, dan is het nodig om je gazon te kalken. Hierdoor wordt de bodem minder zuur en verklein je de kans op de groei van mos en onkruid. Ook neemt het gras hierdoor de voedingsstoffen beter op. Is de zuurgraad juist te laag? Dan kun je verzuren met turf.
Maart
Welk onderhoud is handig om in maart uit te voeren?
Heb je in februari nog geen kalk gestrooid? Doe dat dan in de maand maart. Het liefst aan het begin. Hoe lang is het gras? Vind je het net wat aan de lange kant, dan kun je in maart de eerste keer de grasmaaier uit de schuur of de garage halen.
Na het maaien kun je het gras voor de eerste keer verticuteren. Je gazon moet dan wel ouder zijn dan drie jaar. Ga je verticuteren, dan haal je al het onkruid en mos uit het gras. De bodem wordt iets ingesneden. Het gras krijgt zo meer lucht en het wortelgestel kan zich breder vertakken. Vergeet de graskanten niet, maar steek deze ook meteen even af. Dit doe je het handigst met een graskantsteker of een platte, scherpe schop.
April
In april wil je gazon graag bemest worden. Dit doe je na het verticuteren. Bemest het liefst met een organische meststof. De mest die je nu aanbrengt, zorgt er in mei of juni voor dat het gras genoeg voedingsstoffen heeft. Mei en juni is tenslotte de groeiperiode van het gras.
Verder kun je in het voorjaar, dus zeker ook in de maand april, eventuele kale plekken in het gras herstellen door bijzaaien. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe graszoden aan te leggen. Bemest overigens pas als de temperaturen ook ’s nachts boven de 5℃ blijven.
Mei
Welk onderhoud aan het gazon is nodig in mei? Je zult zien dat het gazon inmiddels enorm is gegroeid. Maaien is daarom heel belangrijk. Haal er echter niet te veel centimeters af. Zeker in het begin moet je het gazon niet al te kort maaien. Je kunt starten met ongeveer 4,5 centimeter. Vervolgens ga je naar ongeveer 3 centimeter. Sproeien is in deze periode ook nodig. Zeker bij veel droog weer in het voorjaar. Regent het heel veel, dan is sproeien uiteraard niet nodig.
Bij droog weer mag je gerust een half uur achter elkaar sproeien. Het water kan dan goed in de grond trekken. Sproei het liefst vroeg in de ochtend. Bij gazon onderhoud komt het soms best precies wanneer je iets doet. Sproei je aan het begin van de dag, dan kan het water nog de hele dag in het gras trekken. ’s Avonds kan eventueel ook. Dan loop je in ieder geval geen risico op gras dat door de zon verbrandt. Ook kun je het gazon in mei nog een keer bemesten.
Juni
Wil je je gazon goed onderhouden, dan zorg je er natuurlijk voor dat er geen kale plekken zijn. Heb je hier toch last van, dan is juni een ideale maand om dit te herstellen. Dit doe je door graszoden te leggen of door nieuw gras te zaaien. Het gazon bevindt zich nu in een topperiode wat betreft groei. Maai daarom het gazon met scherpe messen. Gebruik je te botte messen, dan kunnen de grassprietjes namelijk uitdrogen.
Juli
Natuurlijk blijf je in juli het gras maaien. Is het erg droog tijdens deze maand midden in de zomer, sproei dan regelmatig met veel water. Staat er gezellig een zwembad op het gras zodat de kinderen kunnen afkoelen tijdens warme dagen? Verplaats dit dan regelmatig. Je gazon is je er dankbaar voor. Zijn er toch kale plekken ontstaan? Met voldoende bemesting los je dit probleem zo weer op.
Augustus
Het gazon onderhouden is ook nodig in een vakantiemaand als augustus? Zeker weten. Maai het gras een of twee keer per week. Ben je op vakantie, vraag dan of de buren even het gazon willen maaien. In augustus is het de laatste keer van het jaar dat je het gras op een hoogte van 3,5 tot 4,5 cm maait. Vergeet ook nu de graskanten niet.
Als het gaat om noodzakelijke tips, kunnen we in juli en augustus natuurlijk niet het sproeien overslaan. Besproei het gazon tijdens warme periodes het liefst aan het eind of aan het begin van de dag. En wees niet te zuinig, want het gras kan op warme dagen veel water gebruiken. Ben je zelf op vakantie, vraag dan zeker of iemand anders dit onderhoud aan het gazon even van je overneemt.
September
Hoe zit het met het gazon onderhouden in september binnen onze gazon kalender? In deze maand, of anders echt uiterlijk in oktober, kun je het gras nog een keer bemesten. In de winter heeft het gazon behoefte aan andere voedingsstoffen, dus neem voor het bemesten speciale najaarsmest. Dit is ideaal om je gras goed de winter door te laten komen.
Maaien mag in september minder vaak. Het gras groeit minder snel omdat de temperatuur van de bodem daalt. Tijdens het onderhoud in het voorjaar heb je niet geverticuteerd? Dan kan dat ook nog in deze maand. Steek de graskanten nog een keer af en herstel kale plekken in het gazon. Dit doe je door nieuwe graszoden te leggen of door te zaaien. Het is nu ook de ideale tijd voor het inzaaien van een nieuw gazon.
Oktober
Maai in oktober voor de laatste keer dit jaar het gras. Verder is het goed om de bladeren van het gazon te harken. Zo voorkom je het ontstaan van schimmels en ziekten. Misschien is ook kalk strooien nog nodig in oktober. Check de ph waarde om dit te bepalen. Is hij lager dan 5, strooi dan extra kalk.
November
Veeg in november zoveel mogelijk het gevallen blad van het gazon. Dit onderhoud doe je natuurlijk een paar keer in november, afhankelijk van de hoeveelheid bladeren die er op jouw gazon terecht komen. Verder gaat het gras nu steeds meer weer een rustperiode in. Je zou, eventueel bij lang mooi weer, in november nog een keer kunnen maaien. Maai het gras dan niet te kort.
December
Als het gaat om gazon onderhouden, dan hoef je in december niets meer te doen. Probeer vooral zo min mogelijk over het gazon te lopen. Doe dit zeker niet als het gras erg nat is of wanneer het bevroren is. Eventueel kun je in december nieuwe of vervangende graszoden leggen.
Heb je nog vragen of opmerkingen over onze gazon kalender? Stel ze gerust even want tips zijn altijd welkom.