10 mei Emelten bestrijden
Emelten bestrijden, hoe pak je dit aan

Emelten in gazon herkennen
Altijd was jouw gazon een plaatje. Je wist precies wat je moest doen op het gebied van onderhoud. Netjes op tijd maaien, bemesten, verticuteren en zorgen voor kalk. Er mankeerde niets aan.
Jaar op jaar genoot je van je prachtig groene tapijtje. Totdat er plotseling iets verandert. Er ontstaan gele plekken. Nee, je was echt niets vergeten op het gebied van onderhoud.
Al gebied de eerlijkheid om te zeggen dat een grondig onderhoud in veel gevallen deze plaagdieren kan voorkomen. Maar, je kunt gewoon een keer pech hebben.
En die vogels, waar komen ze ineens allemaal vandaan? Met z’n allen blijven ze pikken en graven in jouw gras.
Helaas is de kans heel groot dat je te maken hebt met emelten. Dit vraagt om een oplossing. Dit vraagt om een goede aanpak. Dus, hoe zie je dat je last zou kunnen hebben van emelten?
Hoe weet je dat je last hebt van emelten?
- Gele plekken in het gazon
- Vogels die pikken en graven in het gras
- Bruine plekken in het gras
- Kale plekken
Wanneer kun je ze zien in het gazon?
De kans om de emelten zelf te zien is dus als het donker en regenachtig is. Het seizoen waarin de kans het grootst is, is de maand mei.
Afhankelijk van het soort waar je mee te maken hebt, kun je de schade ook in de zomer waarnemen. Zolang de bovengrond niet bevroren is, gaan ze de hele winter door met jouw gras opeten en dus vernielen.
Emelten in gazon ontdekken
Er is een handige manier om erachter te komen of je last hebt van emelten larven. Vermoed je dat hier sprake van is, wacht dan op een regenachtige dag en nacht.
Voordat je ’s avonds naar bed gaat neem je een stuk zwart plastic. Hier dek je een stuk van je gazon mee af. De volgende ochtend zie je dan al snel of er wel of geen emelten in jouw gazon aanwezig zijn.
Ze zullen op deze manier namelijk aan het oppervlak komen. Is dat het geval, kies dan zeker voor emelten bestrijding.
Hoe ontstaat deze schade

Wat doen deze diertjes eigenlijk? Hoe kunnen deze minuscule beestjes ooit een gazon verwoesten?
De larven hebben natuurlijk eten nodig. Het liefst eten ze jong groen gras. In het donker, dus voornamelijk ’s nachts, komen ze gedeeltelijk boven de grond.
Ze bijten aan de basis van een grasplant en trekken deze achterwaarts met zich mee de bodem in. Daar onder het gras in de bodem eten ze de grasplant op. Is het gazon op een bepaalde plek helemaal weggevreten, dan verplaatsen ze zich al snel naar een nieuwe plek en ook daar gaan ze verder met hun schadelijke werk.
Dit is helaas nog maar het begin van de schade. Vogels zijn dol op deze beestjes. Zeker roodborstjes, kraaien en spreeuwen smullen ervan. Ze zullen jouw gazon omploegen om aan hun lekkernij te komen. Zo heb je op die manier ook nog last van secundaire schade.
Ook mollen zullen trouwens graag een bezoek brengen aan jouw grasveld als er emelten aanwezig zijn. Naast gras houdt een emelt ook van groenten en allerlei andere groene planten. Je wilt deze plaagdieren dus gewoonweg niet in je tuin hebben.
Is de emelt bestrijden noodzakelijk?
Je hebt dus emelten in het gazon. Wellicht denk je dat het nog wel meevalt en dat ze vanzelf weer verdwijnen. Helaas zal dat niet zomaar gebeuren. Bestrijding is noodzakelijk.
Deze beestjes onder het gras tasten jouw gazon aan. Wanneer ze veranderen in langpootmuggen zul je last krijgen van nog meer schade en overlast. Emelten zijn namelijk larven van langpootmuggen die zich voeden met gras.
Hoe zien emelten eruit?
Deze larven van de langpootmug hebben een grijsbruine kleur en een kokervormige bouw. Ze hebben geen poten en het hoofd is niet echt goed te herkennen. Ze kunnen ongeveer 5 cm lang worden.
Je kunt wel zeggen dat het een soort kruising is tussen een worm en een rups. De langpootmug legt haar eieren afzonderlijk af. En ze legt er helaas niet weinig. Grasveldjes zijn ideaal, zeker wanneer het gras iets langer is.
De larven komen in de herfst uit de eieren en kunnen prima overwinteren in een koude winter. Het verpoppen gebeurt in juli en augustus.
Waar bevinden ze zich?
De emelten zitten vooral in de bovenste lagen van het gazon. Je vindt ze daarom vrij gemakkelijk terug. Zeker als het donker is. En dan bij regenachtige omstandigheden.
Wanneer emelten bestrijden
Je kunt de emelten het beste in het eerste larvestadium bestrijden. Dan zijn ze namelijk het meest gevoelig voor bestrijdingsmiddelen. Dit zal meestal ongeveer in september of begin oktober zijn.
Ook voor de beestjes zelf is dit de meest gunstige periode. De bodemtemperatuur is dan ideaal en de ondergrond is lekker nat. We hebben het hier over de Tipula paludosa.
Er is nog een andere langpootmug waar je last van kunt krijgen. Dat is de Tipula Oleracea. Deze komt echter iets minder voor in Nederland. Deze legt twee keer in een jaar eitjes. Deze emelten dienen bestreden te worden rond mei/juni en dan ook nog een keer in september/oktober.
Kun je emelten in het gras voorkomen?
Het is in ieder geval goed om je gras kort te houden. Is het probleem helaas al opgetreden, blijf het gras dan kort houden. Zo kun je zoveel mogelijk schade proberen te voorkomen.
Zeker eind augustus wanneer de langpootmug haar eitjes legt. Emelten houden van een verzwakte grasmat, een natte herfst en een niet al te koude winter.
Emelten verticuteren
Naast het kort houden van het gras, kun je ook proberen om je gazon zo luchtig mogelijk te houden. Voornamelijk in de zomermaanden. Verstoor de diertjes door te verticuteren en door gaten in je gazon te prikken met een riek.
Hoe kun je emelten bestrijden?
Nematoden zijn een bestrijdingsmiddel tegen deze plaag. Dit zijn insect-parasitaire aaltjes. Nematoden parasiteren op dierlijke organismen. Ze zijn zelf totaal niet schadelijk voor je gazon. Ook is dit bestrijdingsmiddel voor 100% veilig voor mensen en dieren.
Voor resistentie hoef je niet bang te zijn. Gebruik je nematoden in je gazon, dan zullen deze in de grond op zoek gaan naar de plaagdiertjes.
Ze dringen bij hen binnen via de mantelholte. Bacteriën die in symbiose leven met de nematoden komen dan vrij in het lichaam van de emelt. Deze zullen al binnen enkele dagen stoppen met eten en sterven.
In de dode emelt ontwikkelen zich nieuwe nematoden. Deze komen na de ontbinding van de emelt terug in de grond en zoeken meteen verder naar nieuwe prooien.
Dit blijft 4 weken op deze manier doorgaan. Komen er daarna nog meer larven uit de eieren, dan werkt deze behandeling dus helaas niet meer.
Wanneer aaltjes inzetten voor bestrijding emelten?
De nematoden, of aaltjes, kun je het beste gebruiken als de bodemtemperatuur niet meer al te laag is. Ze zijn het meest effectief bij een bodemtemperatuur van 14°C. Is het echt een stukje kouder, dan kunnen de aaltjes hun werk niet goed doen en is het dus jammer en vrij zinloos om ze in te zetten.

Probeer verder de vlucht van de langpootmuggen in de gaten te houden. Twee weken na de vlucht kun je de emelten het beste bestrijden. Op dat moment komen de eitjes namelijk uit en zijn de larven nog maar heel klein.
De aaltjes kunnen dan hun werk het meest effectief doen. Je kunt helaas niet alles reguleren in de natuur, dus misschien heb jij in het voorjaar of in de zomer al met de plaagdiertjes te maken. Zet dan de aaltjes in als de bodemtemperatuur op zijn minst een aantal uren op de dag niet lager is dan 12°C.
Let er overigens wel op wanneer je de aaltjes koopt, want je kunt ze niet al te lang bewaren.
Gazon herstellen na bestrijding emelten
Hopelijk ben je na een effectieve behandeling af van deze nare diertjes in je grasveld. Helaas heeft het gazon er wel onder geleden.
Hoe krijg je nu zo snel mogelijk weer een mooi grasmatje? Houd er allereerst rekening mee dat dit even tijd nodig heeft. Je kunt kale plekken op diverse manieren herstellen.
Verder is het belangrijk om steeds te zorgen voor een goed gazon onderhoud. Je kunt op de kale plekken nieuw gras inzaaien of je legt nieuwe graszoden.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.