30 sep Boomstronk verwijderen: hoe pak je dit aan?

Boomstronk verwijderen
Is er in de tuin een boom gekapt? Dan zit je nu natuurlijk alleen nog met de oude boomstronk. Een boomstronk verwijderen is geen eenvoudige klus. Wil je de stronk laten verwijderen of zelf verwijderen, dan zul je merken dat er nog een heel wortelstelsel aan vast zit. Het ligt er natuurlijk aan wat voor boom er gekapt is.
Soms zijn wortelstelsels enorm van omvang. Gaat het om hele grote bomen met een penwortel, dan zitten die maar liefst enkele meters diep in de grond. Die verwijder je niet zomaar. Soms laten mensen een oude boomstronk dan ook maar gewoon staan.
Boomstronk verdwijnt vanzelf
Zit of staat de stronk je niet in de weg en zie je het verwijderen niet zo een twee drie zitten, dan kun je hem natuurlijk laten staan. Vaak helpt de natuur je dan wel een handje. Al moet je soms wel heel veel geduld hebben. Zeker als de boom gekapt is in verband met een schimmelsoort, zal de stronk ook langzaam maar zeker verdwijnen.
Dood hout en boomstronken zijn een eldorado voor zwammen of paddenstoelen. Wil je op deze manier de boomstronk laten verdwijnen, dan kun je de natuur nog een handje helpen. Maak met een boor een aantal gaten in de stronk. Zo krijgen zwammen en schimmels nog meer kans om zich eraan te hechten.
Hoe kun je een boomstronk verwijderen?
De meeste mensen zullen er echter niet voor kiezen om de boomstronk te laten staan. Soms gaan stronken, na het kappen van de boom, zelfs weer groeien. De snelste manier om de stronk weg te halen, is met een stobbenfrees.
Boomstronk verwijderen met een stobbenfrees

Een stobbenfrees wordt ook wel een stronkenfrees genoemd. Hiermee verwijder je heel snel en effectief boomstronken. Dit apparaat vreest de stronk in een ogenblik weg. Je neemt gewoonweg contact op met een boomverzorgingsspecialist en deze komt langs met de speciale frees voor bomen. Deze zaagt met een grove en stevige cirkelzaag de stronk uit de grond. Ook al zitten de wortels heel diep, met deze frees lukt het zeker. Er kunnen in ieder geval wortels tot een diepte van zo’n vijftig centimeter verwijderd worden. De grootte van de boomstronk bepaalt voor een groot gedeelte de kosten van deze operatie.
Wil je zelf een frees huren om de stronk op die manier te verwijderen, dan krijg je natuurlijk niet die hele machine mee. Je moet het in dat geval doen met een handfrees. Die werken natuurlijk wel veel minder goed dan een echte professionele stobbenfrees. Het zal je dan ook heel wat tijd en inspanning kosten. Overweeg voor je zelf wat in jouw situatie het beste is. Een handfrees huren of toch een vakman laten komen met een professionele machine. Je zult trouwens zien dat er nog allemaal kleine houtsnippertjes van de oude boom overblijven. Gebruik deze bijvoorbeeld voor je tuinpad.
Boomstronk op chemische wijze verwijderen
Het is mogelijk om een boomstronk met chemische middelen te verwijderen. Het is natuurlijk nog maar de vraag of dit zo goed is voor het milieu. En ook de effectiviteit is niet altijd even groot. Het idee is dat je begint met zoveel mogelijk wegzagen met een kettingzaag. Je boort verder gaten rond de stronk en hier giet je kaliumnitraat in. Verder giet je er water bij en dan wacht je een week of vijf. Als het goed is, is de stronk dan sponsachtig en kun je hem gemakkelijk verwijderen.
Boomstronk verwijderen met zout
Hierboven las je dat je eventueel stronken kunt verwijderen door middel van kaliumnitraat. In plaats daarvan zou je ook zout kunnen gebruiken. Dat zorgt voor een vergelijkbaar effect.
Boomstronk uitbranden
Er zijn mensen die de stronk laten uitbranden. Ze boren dan gaten in de stronk en vullen deze met benzine of diesel. Vervolgens wordt de boomstronk in brand gestoken. Helaas wordt er vaak heel veel diesel of benzine gebruikt en in heel veel gevallen brandt de stronk toch nog niet weg.
Ook blijven wortels vaak nog geheel intact. Deze werkwijze is dus zeker niet te adviseren. Het zorgt voor milieuvervuiling en vaak ook voor ergernis. En de boomstronk is niet eens verdwenen als het een beetje tegenzit.
Boomstronk wegslijpen
Een andere manier om de stronk te verwijderen is het huren van een slijpmachine. Je slijpt hiermee zelf de stronk weg. Reken er wel op dat er een aardig prijskaartje hangt aan het huren van deze machine. Dit zou je dus beter kunnen doen als het echt om meerdere stronken gaat. Naast de slijpmachine, heb je ook nog een kettingzaag, een hark en een schop nodig.
Allereerst haal je met de schop alle stenen weg die zich op en rond de stronk bevinden. Daarna zaag je met de kettingzaag zoveel mogelijk van de stronk weg. Maak hem zo vlak mogelijk. Nu haal je met de hydraulische hendel het slijpwiel een paar centimeter boven de boomstronk uit. Het wiel mag circa 3 cm in de stronk zakken. Je beweegt hem daar met de hendel naar de zijkant. Je slijpt tot circa 4 inch met het slijpwiel en daarna beweeg je het naar voren. Dit blijf je herhalen tot de boomstronk zich minimaal 4 inch onder de grond bevindt. Houd rekening met rondslingerende houtsnippers en draag zeker een veiligheidsbril.
Boomstronk uitgraven
Wil je door middel van uitgraven een stronk verwijderen, haal dan eerst de stenen rondom de stronk zoveel mogelijk weg. Graaf een ruime geul om de boomstronk tot aan de onderkant van de stronk. Hoe dieper je graaft, hoe beter. Je gebruikt een vrij stuk aarde tussen de wortels om een diep gat te graven. Daar schuif je de aarde in vanaf de andere plaatsen waar je minder goed bij kunt komen. Daarna zaag je alle wortels door.
Gebruik je een kettingzaag, let er dan wel op dat de ketting heel snel bot wordt als deze in contact komt met zand en aarde. Je zult dus wel een aantal kettingen moeten gebruiken. Een grote reciprozaag is ook een optie, maar ook deze wordt vrij snel bot. Zorg ook dan dus voor een aantal reservezaagjes.
Boomstronk handmatig verwijderen
Ga je handmatig een stronk verwijderen, zorg dan voor goed gereedschap. Je hebt een kettingzaag, een pikhouweel, een schop, een bijl, een vierwielaangedreven truck en een graafarm nodig. Hoe ga je te werk?
1. Met de zaag verwijder je de onderste takken van de stam.
2. Verwijder het bovenste gedeelte van de stam.
3. Met een schop graaf je de wortels rond de stronk op.
4. Neem een tuinslang of hogedrukspuit om al het vuil weg te spoelen. Zo komen er nog meer wortels te voorschijn.
5. Met een bijl snijd je de grootste en belangrijkste wortels af.
6. Nu probeer je of je de stam los kunt duwen. Zie je nog meer wortels, snijd deze dan af met de bijl.
7. Blijf dit proces van duwen, trekken en snijden herhalen zo lang en zo vaak als het nodig is. Het werkt natuurlijk het snelst en het gemakkelijkst als je dit met iemand samen doet.
8. Wil de stam echt niet wijken, dan kun je er een ketting omheen wikkelen. Deze sluit je dan aan op een pickup met vierwielaandrijving. Zo kun je deze klus tot een goed einde afronden.
Vakman inschakelen voor boomstronk verwijderen
De boomstronk verwijderen gaat je te veel tijd kosten? Je bent bang dat het een te zware klus gaat worden? Je kunt natuurlijk nog overwegen om de boomstronk samen met iemand anders te verwijderen. Kies je er toch voor om het te laten doen, voer dan zelf alvast voorbereidende werkzaamheden uit. Zo bespaar je al snel op de kosten.
Wat kun je vrij eenvoudig zelf doen bij het boomstronk verwijderen? Zorg ervoor dat de boom zo dicht mogelijk bij de grond is afgezaagd. Haal rond de boom alle bestrating, stenen en eventueel grind weg. Staat de boom bijvoorbeeld vrij dicht bij een hek, haal dan als het mogelijk is het hek of een gedeelte ervan weg.
Staat de boom op een verhoging, haal dan de hogere aarde weg tot aan het tuinniveau. Op deze manier kan de expert meteen starten met het boomstronk verwijderen en zal het uiteindelijke kostenplaatje net iets lager uitvallen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.