Je wilt een onderhoudsvrije tuin? Hier vind je 15 praktische tips
Een onderhoudsarme tuin is precies wat jij wilt? Je bent dolblij met je prachtige achter- of voortuin, maar uren spitten, snoeien, grasmaaien, verpotten en andere soorten van tuinonderhoud zijn aan jou niet besteed?
Daar kunnen diverse redenen voor zijn. Je hebt geen tijd, geen zin of het lukt je gewoonweg niet om andere redenen.
Gelukkig kan een onderhoudsvrije tuin ook een plaatje zijn. En het is zeker mogelijk om er een mooie groene tuin van te maken.
Pak je winst met onderstaande praktische tips en ga heerlijk genieten van je onderhoudsvrije tuin.
1. Kijk uit met betegelen
Dit kan echt een valkuil zijn als je zoekt naar tips voor een onderhoudsvrije tuin. Je neemt geen gras, geen borders, geen bloemen en geen planten. Nee, gewoon de hele tuin vol met tegels.
Lekker onderhoudsvrij denk je misschien. Helaas is dat echt een misvatting. Tegels zijn absoluut niet onderhoudsvrij.
Wat denk je van het krabben van de voegen? Een vervelender klusje in de tuin is nauwelijks denkbaar. En hoe zit het met het verwijderen van alg, blad en allerlei onkruid?
Natuurlijk kun je in een onderhoudsvriendelijke tuin wel een gedeelte betegelen. Probeer echter de voegen te beperken. Stap niet in de valkuil van onkruidvrije voegen, want dat valt in de praktijk vies tegen. Beperk dus de bestrating en kies liever grote dan kleine tegels.
Het kan overigens een idee zijn om bij paden en terrassen die je betegelt, bodembedekkers tussen de voegen te plaatsen. Dit moeten dan wel terrassen en paden zijn die niet al te intensief gebruikt worden.
Het voordeel van deze bodembedekkers tussen de voegen is dat het er in de eerste plaats fraai uitziet, maar daarnaast scheelt het je ook wieden en wateroverlast. Je zou kunnen denken aan kruipkamille of groenblijvende zenegroen.
Ga je overigens de oprit bestraten? De keuze voor tegels en of grind is dan vaak de meest logische stap. Maar denk dan wel aan een goede fundering en afwatering.
2. Kies voor vaste planten

Planten leveren je niet vanzelfsprekend veel werk op. Maak slimme keuzes en je geniet van een groene tuin zonder dat dit je veel tijd kost.
Kies je vooral een- en tweejarige planten, dan heb je even heel veel kleur in de tuin, maar na de bloei verpieteren ze al snel. Ben je echt iemand met groene vingers en geniet je van veel tijd in je tuin doorbrengen, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem. Maar ben je echter geen rasechte tuinier, dan kosten deze planten je onnodig veel tijd en geld.
Je moet de planten steeds weer aanplanten en verwijderen. Kies je voor vaste planten, dan is het een heel ander verhaal. Deze staan, zoals de naam al deed vermoeden, vast in je tuin. Je hoeft ze maar een keer te planten en met een heel klein beetje verzorging gaan ze jarenlang mee.
Elk jaar komen ze weer terug zonder dat jij hoeft te poten of te zaaien. Een aantal aanraders waarbij je zeker weet dat er weinig onderhoud nodig is: hertshooi, hortensia, skimmia en de vlinderstruik.
3. Neem bodembedekkers om onkruid te voorkomen
Wil je een onderhoudsvrije tuin, dan zit je natuurlijk niet te wachten op onkruid. Kies daarom voor bodembedekkers.
Dit zijn lage planten die heel breeduit groeien. Je begrijpt dat ze op deze manier een groot oppervlakte bedekken. Onkruid krijgt op die plaatsen nauwelijks tot geen kans. Kale aarde is ideaal voor onkruid, dus probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen.
Handige en mooie bodembedekkende planten zijn onder meer de ooievaarsbek, zenegroen, de kleine maagdenpalm en mansoor.
4. Zorg voor mulch
De kans is groot dat je nog nooit van mulch hebt gehoord. Toch kan dit je bijzonder goed helpen als je weinig onderhoud aan je tuin wilt hebben.
Gooi je een laagje mulch over de aarde van je tuin, dan voorkom je dat de aarde uitdroogt. Ook houd je de komst van onkruid hierdoor voor een heel groot gedeelte tegen.
Mulch kan uit van alles bestaan. Denk bijvoorbeeld aan grind, schelpen of organisch materiaal. Het voordeel van het laatste is dat dit ook nog heel langzaam belangrijke voedingsstoffen afgeeft.
Breng mulch dus zeker ook aan tussen je vaste planten. De kans op onkruid is dan nog kleiner. Kale aarde wil nu eenmaal bedekt worden. Je kunt dus kiezen voor bodembedekkende planten, maar ook voor een mulchlaag.
Een ander nadeel van kale aarde is dat het heel snel uitdroogt. Dit vraagt om schoffelen. Kies je voor mulch, dan voorkom je dit.
Lees hier meer over hoe je mulch met een versnipperaar maakt.
5. Neem alleen planten die passen in je tuin
Je wilt een onderhoudsvrije tuin, maar het liefst wel planten? Voorkom dan veel overbodig werk door te kiezen voor planten die passen bij de situatie van jouw tuin. Dat scheelt je veel werk en waarschijnlijk ook veel frustratie.
Heb je een schaduwrijke tuin, kies dan planten die daar van houden. Heb je hier zelf niet heel veel kijk op, vraag dan zeker om advies aan een expert.
Vertel bij het tuincentrum wat voor tuin je hebt en ze kunnen je zeker een aantal tips geven.
Neem foto’s van je tuin mee en vertel of de aarde meestal droog is of dat er vaak water blijft staan. De expert kan daar absoluut wat mee en zal zorgen voor advies op maat.

6. Neem zo min mogelijk sierpotten
Je zou misschien denken dat het makkelijk is om veel planten in potten te zetten. Dat levert je toch weinig onderhoud op? Dat is echter een misverstand.
Het is absoluut waar dat sierpotten met planten op een terras er prachtig uit kunnen zien. Maar dit vraagt zeker weten veel onderhoud van je. Je moet gewoonweg elke plant apart onderhouden.
Planten in potten hebben regelmatig water nodig en moeten bemest worden. En vaak is het ook nodig om ze na verloop van tijd te verpotten. Sierpotten zijn dus absoluut geen goede keus als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt.
Kies je voor de juiste planten in de vaste grond, dan hoef je eigenlijk bijna nooit water te geven. Planten in de volle grond kunnen zichzelf in principe redden. Of er moet echt sprake zijn van een hele lange en warme periode, dan hebben ze je soms, zeker de eerste jaren, even nodig.
Maar je hoeft eigenlijk alleen water te geven als de bladeren echt gaan hangen. In alle andere gevallen overleven ze het wel. Mulchen helpt ook om de grond vochtig te houden.
7. Plant een boom

Een boom in je tuin geeft direct een natuurlijke uitstraling. Ook heb je op een prettige manier schaduw op je terras.
Een boom in de tuin vraagt zeker niet om veel onderhoud. Als de boom al te groot wordt, moet er wellicht een keer gesnoeid worden, maar dat hoeft echt maar eens in een heel aantal jaren te gebeuren.
Natuurlijk kies je als het gaat om een onderhoudsvrije tuin wel voor een boom waar niet al te veel blad uitvalt, zoals een naaldboom.
Een groot voordeel van een of meerdere bomen in je tuin is dat je meteen veel bezoek van vogels kunt verwachten.
8. Ga voor grind
Grind hoort absoluut bij een onderhoudsvrije tuin. Het grind leggen of laten aanleggen kost even wat tijd, maar als het er eenmaal ligt, dan is het onderhoud zo goed als voorbij.
Het enige wat af en toe moet gebeuren is het losharken van het grind. Zo voorkom je eenvoudig dat er onkruid tussen het grind komt.
Verder is grind prettig omdat het waterdoorlatend is. Valt er een fikse regenbui, dan blijven er geen plassen staan. Bij tegels kan dat soms wel gebeuren.
9. Neem groenblijvende hagen of heesters
Wil je een onderhoudsvrije tuin, dan mogen groenblijvende heesters of hagen niet ontbreken.
Het grote voordeel is dat ze in de herfst geen blad laten vallen. Dat scheelt natuurlijk heel wat opruimwerk. Verder heb je het hele jaar door een groene tuin en zul je veel vogels aantrekken.
10. Schaf opsluitbanden aan
Opsluitbanden zijn ideaal voor mensen met een onderhoudsvriendelijke tuin. De banden zorgen ervoor dat eventuele stenen niet verzakken en dat grind op zijn plaats blijft.
Heb je een gazon, dan hoef je het gras niet af te steken en dat scheelt toch weer heel wat tijd. Mooi en handig is verder ook dat je met opsluitbanden netjes de lijnen in je tuin kunt aangeven en versterken.
11. Neem een waterschaal in plaats van een vijver

Als je graag geniet van een mooie tuin, dan is water toch echt wel aantrekkelijk. Helaas past een vijver niet helemaal bij een onderhoudsvrije tuin. Een vijver vraagt veel als het gaat om tijd en energie.
Wil je toch graag water in de tuin omdat dit een levendig beeld geeft en veel leven aantrekt, kies dan voor een waterschaal. Je zult zien dat de vogels hiervan genieten en er zeker uit zullen drinken. Ook zullen ze regelmatig langskomen om een lekker bad te nemen.
12. Verlichting op zonne-energie
Verlichting maakt je tuin extra sfeervol. Er zijn natuurlijk allerlei soorten licht mogelijk. Denk aan spotjes in de grond, een hanglamp aan de muur of een lamp op een paal. Meestal moet je stroom aan laten leggen.
En gaan de lampen kapot, dan zul je ze moeten vervangen. Op de langere termijn vraagt dit dus zeker om onderhoud. Een goed alternatief is daarom lampen op zonne-energie.
Deze passen uitstekend bij een onderhoudsvrije tuin. De lampen laden zich overdag op en ’s avonds geniet je van het licht dat vrijkomt door de opgevangen energie.
13. Schutting kost weinig onderhoud
Je vindt het belangrijk om niet al te veel tijd kwijt te zijn aan het onderhouden van je tuin? Waarschijnlijk stel je het wel op prijs om privacy te hebben. Een schutting is dan eigenlijk onmisbaar.
Veel schuttingen zijn van hout. Wil je zo min mogelijk onderhoud, ga dan voor een hardhouten schutting. Bij aanschaf betaal je even iets meer, maar op de langere termijn verdien je dat zeker terug. Er is namelijk bijna geen onderhoud nodig en de levensduur is lang.
Wil je echt helemaal geen onderhoud, dan is een stenen schutting een goed alternatief.
14. Liever geen houten meubelen
Als het gaat om onderhoudsvriendelijke tuin ideeën, dan moeten we het ook even hebben over de tuinmeubelen. Zeker als je kiest voor een tuin weinig onderhoud, kun je hopelijk veel en lang in de tuin zitten en genieten van het mooie weer.
Je zult niet blij worden als je dan weinig onderhoud hebt aan de tuin zelf, maar wel veel aan de meubelen. Kies daarom niet voor hout, maar liever voor metaal of steen. Deze meubelen kunnen in de winter ook gewoon buiten blijven staan.
Dat scheelt je zelfs nog een opruimbeurt en is het in het vroege voorjaar een keer erg mooi weer, dan staan jouw tuinmeubelen gewoon al buiten.
Wat uitstraling betreft, kun je ook met stenen en metalen tuinmeubelen nog alle kanten op. Zachte kussens in vrolijke kleuren maken het geheel helemaal af.
15. Al over kunstgras nagedacht?

Wist je dat er tegenwoordig kunstgras te koop is die bijna niet van echt gras is te onderscheiden? Wanneer je kunstgras in je tuin aanlegt zul je zeker minder onderhoud hebben dan een natuurlijk gras.
Als er blad of afval op het kunstgras ligt kun je dit eenvoudig met een bezem, of bij grotere oppervlakte, met een veegmachine schoonmaken.
Hoe onderhoud je een onderhoudsvrije tuin?
Nu schrik je misschien. Je kiest voor een tuin met weinig onderhoud en dan gaat het toch nog over onderhoud. Dit is om teleurstellingen te voorkomen.
Als je je onderhoudsvrije tuin net hebt aangelegd, heb je in het begin nog wat onderhoud. Dat is vrijwel niet te voorkomen.
Maar dit betekent absoluut investeren in de toekomst. In de toekomst van hoegenaamd geen onderhoud meer.
Poot je nieuwe planten, dan moeten deze in het begin even begeleid worden. Is het warm, geef ze dan in het begin af en toe wat water.
Laat verder absoluut geen onkruid toe. Verwijder het vanaf het allereerste begin met wortel en al. Doe je dit het eerste jaar nauwgezet, dan zul je daarna bijna geen tijd meer hoeven te spenderen aan tuinonderhoud.
De planten zijn dan dichtgegroeid en bedekken de bodem. Onkruid krijgt geen kans meer en planten die groter zijn gegroeid, kunnen ook beter zonder water.
Gerelateerde artikelen: