Helaas moeten we weer afscheid nemen van die heerlijke zomer. De trekvogels zijn vertrokken en ’s avonds is het vroeg donker. Gelukkig hebben herfst en winter ook zo hun eigen charmes. En voordat je het weet, breekt de lente weer aan. Om dan meteen te kunnen genieten van een mooie tuin, is je tuin winterklaar maken een noodzakelijke klus. Hoe maak je je tuin winterklaar? Je leest het hier.
Wanneer tuin winterklaar maken?
Je tuin winterklaar maken, wanneer doe je dat? Oktober is hiervoor de beste maand. September is meestal nog net iets te vroeg omdat een aantal planten dan nog bloeien. Wacht daarom het liefst tot begin of half oktober met je tuin winterklaar maken.
Een ander voordeel van je tuin winterklaar maken in de maand oktober is dat de temperaturen vaak nog redelijk lekker zijn. Let er wel op dat het niet te warm is, want dan groeit het gras nog. Een temperatuur tussen de 5 en de 10 graden is het meest ideaal bij je tuin winterklaar gaan maken. Met een beetje geluk kun je aan de slag terwijl het najaarszonnetje schijnt.
Waarom tuin winterklaar maken?
Waarom zou je eigenlijk je tuin winterklaar maken? Is dat wel nodig? Regelt de natuur het niet allemaal zelf? Er zijn twee redenen waarom je je tuin winterklaar maakt. Je zorgt er in de eerste plaats voor dat alles in je tuin de winter goed doorstaat. Verder bevorder je door deze werkzaamheden een goede groei in het voorjaar. En ook niet onbelangrijk is dat jouw tuin er meteen mooi strak bij ligt als de lente aanbreekt.
Vijver winterklaar maken
Heb jij een vijver in je tuin, maak deze dan ergens in oktober of november winterklaar. Plan een grondige schoonmaak. Hierbij verwijder je alle afgestorven plantdelen. Niet alleen van de vijverplanten, maar ook afgevallen blad dat in het water terecht kwam. Je loopt anders het risico dat dit blad op de bodem van je vijver gaat rotten. Hierdoor stijgt de zuurtegraad van je vijver en dat heeft dan weer nadelige gevolgen voor het klimaat in je waterpoel.
Het verwijderen van het blad werkt heel gemakkelijk met een visnetje. Heb je vissen in je vijver? Dan hoef je daar verder weinig aan te doen. Zij overwinteren wel. Mits je vijver op een aantal plaatsen een diepte heeft van minimaal 80 centimeter. Voer de vissen in de wintermaanden niet. Ze komen namelijk in een zogenaamde winterstand en bewegen dan nauwelijks.
Blijf je voeren en eten de vissen het voer niet meer op, dan loop je kans op algvorming in de lente. Merk je dus dat het voer niet meer wordt opgegeten, stel dan een voerpauze in voor een aantal maanden.
Gazon winterklaar maken

Bij je tuin winterklaar maken vergeet je uiteraard je gazononderhoud niet. Je wilt de komende lente en zomer toch ook weer genieten van een prachtig groen tapijtje? In de winter kost het gazon je helemaal geen tijd. Hoe maak je je gazon winterklaar?
Verwijder allereerst het blad van het gras. Bladeren en takjes verstikken het gras waardoor je lelijke donkere vlekken krijgt. Houd het gazon de hele herfst zoveel mogelijk bladvrij. Dit doe je met een bladblazer, een bladhark, gewoon met de hand of met een zitmaaier.
Verder verticuteer je het gras en verwijder je al het mos. Vervolgens kun je het gras de laatste keer maaien. Maak het niet te kort, een centimeter of 6 is ideaal. Kalk strooien maakt het gazon winterklaar maken tenslotte helemaal af.
Eenjarige planten verwijderen
In oktober zullen er weinig eenjarigen meer bloeien. Haal deze weg voordat het de eerste keer gaat vriezen. Je loopt anders namelijk het risico op rottende stengels. Eenjarige planten verwijderen werkt heel eenvoudig. Je trekt de planten gewoon met wortel en al uit de grond.
Winterklaar maken van borders
Bij de tuin winterklaar maken, schenk je uiteraard ook aandacht aan het bordes. Juist dit is ook een gedeelte van de tuin waar je in het zomerseizoen zo enorm van kunt genieten.
Heb je in je borders en perken veel vaste planten staan, wacht dan zo lang mogelijk met weghalen. De bloei zal niet meer zo uitbundig zijn als in juli en augustus, maar toch is het nog even genieten van die laatste een of twee bloemen. Bovendien zijn de vogels en andere tuindieren blij met de zaden en vruchten.
Vind je dat het borders er op deze manier toch te onverzorgd uitziet, dan kun je natuurlijk alvast een aantal afgestorven vaste planten wegknippen. In de herfst kun je overigens nog nieuwe planten in het border zetten en vaste planten delen.
Bloembollen planten

Je kunt jezelf afvragen of bloembollen planten nu wel echt te maken heeft met een tuin winterklaar maken. Misschien is dat niet helemaal het geval, maar het is nu wel de tijd om bloembollen te planten. De herfst is zelfs de meest ideale tijd voor het planten van bloembollen. En zodra het voorjaar start, geniet jij meteen van de meest mooie bloemen. De bollen zijn uitstekend in staat om de winter te overleven.
Ook snoeien hoort bij tuin winterklaar maken
Snoeien doe je misschien wel het hele jaar door. Dit ligt natuurlijk voor een groot gedeelte aan de planten en struiken die je in je tuin hebt. Een aantal planten en bomen moet je echt snoeien om je tuin winterklaar te krijgen. Denk hierbij onder andere aan fruitbomen, de klimop, stamrozen, de laurier en de plataan.
Wordt er vorst voorspeld, wacht dan niet langer met snoeien, want als de vorst echt zijn intrede doet, kun je niet meer snoeien. Doe je dit toch, dan kan de plant beschadigen. Tijdens het snoeien ontstaan er namelijk hele kleine wondjes die de plant kwetsbaar maken. Zou er nu vorst optreden, dan kan er op die zwakke plekken rot ontstaan. Natuurlijk ga je niet snoeien als een plant nog uitbundig bloeit. Je wacht altijd tot de bloemen zijn uitgebloeid.
Vorstgevoelige planten beschermen
Je planten beschermen is ook een van de acties je onderneemt als je wilt dat je tuin winterklaar is. Niet elke plant kan goed tegen vorst. Heb je planten die niet winterhard zijn, zet deze dan tijdens de wintermaanden binnen. Of bescherm ze buiten goed tegen eventuele vorst.
Gaan je bladverliezende planten naar binnen, geef ze dan een zo donker mogelijke plek. Ga je in oktober aan de slag met je tuin winterklaar te krijgen, dan hoef je deze gevoelige planten nog niet in te pakken. Dit doe je pas als de temperatuur echt onder nul komt en het daadwerkelijk gaat vriezen.
Gebruik het afgevallen blad
Op het gazon en in de vijver zie je het liefst geen afgevallen bladeren. Anders haal je deze tijdens het tuin winterklaar maken even weg. Verder is het echter geen probleem om afgevallen blad te laten liggen. In de rest van je tuin vormt deze laag van bladeren juist een uitstekende bescherming tegen de vorst. Hark de bladeren dus gerust naar je border.
Verder vormt een laagje afgevallen blad een goede isolatielaag, zodat de bodem niet dichtslaat. Egels en andere dieren zijn je tenslotte ook dankbaar voor het blad dat je laat liggen.
Moestuin winterklaar maken
Tijdens je tuin winterklaar krijgen geef je ook de moestuin een beurt. Haal al het onkruid weg, zodat je dat in de lente niet meer hoeft te doen. Haal ook dode en verdorde planten weg. Het is geen probleem als je een laagje bladeren laat liggen. Pak tenslotte je tuingereedschap en berg dit op. Uiteraard op een droge plek, zodat je geen kans hebt op roestvorming.
Buitenkraan winterklaar maken
Maak ook je buitenkranen winterklaar als je je tuin winterklaar gaat maken. Je zit natuurlijk niet te wachten op gebarsten leidingen. Denk overigens niet alleen aan de kraan en de leidingen, maar ook aan je tuinslang. Het gebeurt nogal eens dat mensen deze de hele winter in de tuin laten liggen. Het is echter beter om ze goed op te bergen, zodat het water in de slangen niet kan bevriezen. Verder sluit je de afvoer naar de buitenkraan af tijdens het tuin winterklaar maken. Meestal is deze aansluiting te vinden in je woning.
Heb je de afvoer voor de buitenkraan afgesloten, maak dan daarna nog de leidingen leeg. Dit doe je door de buitenkraan open te zetten. Net zo lang tot er helemaal geen water meer uitkomt. Tenslotte is het nog verstandig om de kraan te isoleren. Zorg bijvoorbeeld voor een aantal lagen plastic om de kranen. Of hang een klein emmertje om de kraan. Het zijn maar kleine acties, maar juist die zorgen ervoor dat het uiteinde van de kraan niet bevriest. Met al deze stappen bij elkaar is je tuin winterklaar.
Help de vogels
Je wilt je tuin winterklaar hebben? Dan hoef je toch niet voor de vogels te zorgen? Als echte tuinliefhebber, heb je vast ook een zwak voor deze gevederde vrienden. Ze geven je misschien wel extra vreugde tijdens de wat saaie en donkere wintermaanden. Vogels kunnen vaak best wat hulp gebruiken.
Ben je toch bezig met je tuin winterklaar te krijgen, hang dan gelijk wat nieuwe vogelhuisjes op. Of zet er een voor je raam. Maak je oude vogelhuisje schoon. Natuurlijk is het altijd leuk om wat extra voedsel op te hangen of neer te leggen. Vooral als het sneeuwt of hard vriest.
Tuinmeubilair winterklaar maken
Je tuin is winterklaar? Of moet je alleen de tuinmeubels nog opruimen? Heb je nog tijd over en schijnt het zonnetje lekker? Geef het tuinmeubilair dan een uitgebreide poetsbeurt. Houten meubelen zijn je dankbaar voor een laagje olie. Heb je tuinkussens, reinig deze dan met een textielreiniger.
Om na de lange winter weer zo snel mogelijk te kunnen genieten van de barbecue, maak je hem nu grondig schoon. Schroef hem verder zo mogelijk uit elkaar en smeer losse onderdelen in met vaseline. Zo voorkom je het ontstaan van roest.
Laat de winter nu maar komen, jouw tuin is er klaar voor!