05 sep Gazon onderhoud met ons handig stappenplan
Een gazon onderhouden hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als je weet op welk moment je wat moet doen. Je kunt er natuurlijk niet omheen dat er op de juiste momenten wel wat moet gebeuren aan onderhoud om het gazon mooi en gezond te houden.
Wanneer je het gazon een beetje aandacht geeft zal het als beloning toch mooi groen en sterk blijven. Maaien, verticuteren, bemesten, kalk strooien, beluchten, besproeien en onkruid verwijderen zijn bekende activiteiten die voor een mooi gazon noodzakelijk zijn.
Stappenplan gazon onderhoud
Wanneer je onderhoud aan het gazon gaat uitvoeren zijn er gedurende het jaar verschillende activiteiten die we moeten uitvoeren. Om een groen gazon te bereiken is vooral uw inzet erg belangrijk. De tijd die wordt besteed aan de verschillende activiteiten in de tuin zullen ook voor het gazon belangrijk zijn.
1. Maaien
Wanneer je het gras maait is het belangrijk rekening te houden met de groei. Zo kun je beter in het voorjaar, najaar en bij hoge temperaturen het gras niet te kort maaien. Bekijk dit op het moment dat je gaat maaien en als het groeizaam weer is mag u het gras ook zeker 2x per week maaien.
Tip: Zorg er altijd voor dat de messen van uw tuinmachine ieder jaar opnieuw goed scherp zijn. Het gras wordt dan minder belast en uw gazon zal mooier groen worden.
Tip: Zorg ervoor dat u het gras niet maait wanneer de temperatuur te hoog is. Het is van belang het gras niet extra te belasten tijdens de droogte.
2. Randen afsteken
Om het gazon goed te begrenzen is het zeker aan te bevelen om de randen langs het gras recht af te steken. Gebruik een spandraad om een mooie rechte lijn te maken en steek het gras hierlangs af. De borders in de tuin zullen hierdoor ook beter naar voren komen.
3. Mos bestrijden
Mos in het gras is een veel voorkomend probleem, maar ook eenvoudig op te lossen. Naast het strooien van kalk voor een optimale zuurgraad van het gras is het mos vaak ook eenvoudig met een verticuteerhark of machine te verwijderen.
Lees hier meer over mos in het gazon bestrijden.
4. Kalk strooien
Het strooien van kalk zorgt ervoor dat het gazon de voedingsstoffen beter opneemt waardoor het gras beter groeit. Het is niet alleen goed voor het tegengaan van mos, maar ook van onkruid. Een te lage PH-waarde zal uiteindelijk alleen kunnen worden voorkomen met het strooien van kalk.
Wanneer kalk strooien?
Eind Februari begin Maart is de beste tijd om het gazon te kalken. Wel is het belangrijk om eerst de zuurtegraad van de boden te testen en als deze tussen de 5,5 en 6 ligt kun je hier mee starten.
5. Gazon verticuteren
Een goed ademend gazon is de basis voor een groen gazon. Wanneer de wortels van het gras niet worden verstikt zal het ook alle voedingstoffen beter kunnen opnemen. Het gazon verticuteren is noodzakelijk om de viltlaag die vaak ontstaat bij verstikking van het gras te verwijderen.
Let wel een viltlaag zal altijd in het gras aanwezig zijn en is niets meer dan plantaardig afval van mos en onkruid. Maar te veel is niet goed en hierdoor zal het handmatig of machinaal verticuteren noodzakelijk zijn om deze dode laag te verwijderen.
6. Gazon inzaaien
Kale plekken ontstaan wanneer het gras onvoldoende mogelijkheden heeft gehad om hier te groeien. Er zijn verschillende oorzaken als schaduw, mos, onkruid en of te weinig bemesting. Toch zijn deze plekken eenvoudig te herstellen door hier opnieuw graszaad in te zaaien of gras bijzaaien.
Gebruik hetzelfde soort graszaad als het bestaande gras en bevochtig de plekken regelmatig die net zijn ingezaaid. De graszaden zullen na een paar weken volledig ontkiemen en let op dat je pas na een paar maand deze plekken gaat bemesten.
7. Gazon bemesten
Het gazon bemesten is noodzakelijk onderhoud om gedurende het gehele jaar een mooi groen gazon te houden in de tuin. Je kunt het onderscheid maken tussen organische en minerale meststoffen.
Organische meststoffen zijn ideaal om de structuur van je grasmat te verbeteren. Wel heeft je gras wat meer tijd nodig om de organische meststof optimaal te verwerken.
Wil je snel resultaat dan kun je beter een minerale meststof gebruiken maar zul je wat vaker moeten strooien aangezien de werking minder lang is.
Tip: Verwijder je grasbak eens van je maaier om op een natuurlijke manier je gras te voorzien van voedingsstoffen. Ook kun je een mulchmaaier gebruiken die altijd al het gemaaide gras verwerkt als mest. Hierdoor heb je continue een constante voeding voor je gazon.
8. Onkruid verwijderen
Het gehele seizoen zul je voor het onderhoud ook onkruid moeten verwijderen. Verwijder zoveel mogelijk onkruid uit het gazon met de hand. Gebruik een schroevendraaier of een onkruidsteker om deze te verwijderen. Is er sprake van een probleem met onkruid als emelten, engerlingen, paardenbloemen, paddenstoelen of rooddraad dan is een onkruidverdelger vaak noodzakelijk.
9. Besproeien
Zorg ervoor dat uw gazon het gehele jaar voldoende water krijgt. Natuurlijk zult u in droge periodes tijdens de zomer vaker moeten sproeien dan in natte periodes. Zorg ervoor dat het gazon veel water krijgt. De bodem zal bij droog weer snel volledig uitdrogen.
Volg de weerberichten daarom goed en gaat u op vakantie zorg er dan voor dat er iemand is die het gazon kan besproeien. Ook kunt u een automatisch sprinkelsysteem plaatsen die bij warm weer automatisch inschakelt.
Wanneer er een periode ontstaat van extreme droogte is dit zeer schadelijk voor het gazon. Het gras zal snel verdorren en heeft dan tijd nodig om weer volledig te herstellen.
Schade aan het gazon
Natuurlijk kunnen er altijd problemen ontstaan bij het gazon onderhoud. Zo zijn er onkruiden maar ook insecten die het onderhoud gazon behoorlijk kunnen verstoren.
Emelten
Een emelt is een larve van de langpootmug die wel 200 tot 400 eitjes kan leggen in uw grasmat. De larve zelf kan wel 6 cm lang worden en voeden zich voornamelijk met de wortels van uw gras.
Wanneer vogels doorhebben dat er emelten in uw gras zitten zullen ze naar deze larve pikken en wroeten. Vaak richten de vogels hierbij behoorlijk schade aan het gazon en is het opnieuw inzaaien of graszoden neerleggen noodzakelijk. Bestrijding kan het beste biologisch met aaltjes of met een chemisch bestrijdingsmiddel.
Engerlingen
Engerlingen zijn larven van de bladsprietkever en eten ook de wortels van het gras waardoor dit dood gaat. Preventief is het belangrijk dat het gazon in een goede conditie is en het gazononderhoud wordt uitgevoerd. Want is dit niet het geval zal een engerling zich op zijn plek voelen.
Verticuteren van het gras is belangrijk voor een goede doorluchting van de grond en lost vaak ook het probleem van engerlingen op.
Rooddraad
Rooddraad is een veel voorkomende schimmelziekte die ontstaat als het gras een tekort heeft aan stikstof. Het ontstaat vooral bij nat en broeierig weer die tot geel / roodachtige kunnen resulteren. Vaak komt rooddraad alleen voor in een net aangelegde grasmat.
Om rooddraad te bestrijden is het onderhoud van het gras enorm belangrijk. Alle aspecten als beluchting, verticuteren en bemesting zijn noodzakelijk om de schimmel te bestrijden. Na de winter is rooddraad vaak verdwenen uit het gazon. Dit zal komen door de koude temperaturen van het weer waar de schimmels niet tegen kunnen.
Kalender onderhouden gazon
Om uw grasmat optimaal te onderhouden is het belangrijk om precies te weten wat je wanneer in je tuin moet doen. Het onderhoud van het gras is vrij eenvoudig en uw gras groeit het beste bij de juiste aanpak. Nog even een overzicht per kwartaal.
1e kwartaal: (Januari – Maart)
- Bodemtest voor PH-waarde en strooien kalk
- Maai en verticuteer gazon
- Bemesten
- Randen bijwerken
2e kwartaal: (April – Juni)
- 2x per week maaien
- Sproei regelmatig
- Bemesten
3e kwartaal: (Juli – September)
- Gras op 4 centimeter maaien i.v.m. de warmte
- Regelmatig sproeien vooral bij warm weer
- Bemesten
- Inzaaien van kale plekken
4e kwartaal: (Okt – December)
- Bemesten in Oktober
- Verticuteren November
- Beluchten
- Laatste keer maaien eind November
Nog een paar tips
Maak een jaarplanning
Het onderhoud van het gazon is echt te doen als je precies weet wat je wanneer moet doen. Maak een jaarplanning en zorg ervoor dat je niets overslaat. Een groen grasveld is gegarandeerd.
Gebruik goed gereedschap
Professioneel gereedschap maakt alles wel een stuk eenvoudiger. Koop een professionele maaier of verticuteermachine die speciaal voor gazons zijn gemaakt. Het werk wordt een stuk eenvoudiger.
Grijp op tijd in
Wanneer je een probleem ontdekt bij het onderhoud van het gras wacht dan niet te lang en grijp direct in. Vaak is afwachten meer achteruitgang en zal het ook langer duren voordat je gras is herstelt.
Spullen op het gras
Oh, ja als je ziet hoeveel attributen we wel niet op het gras plaatsen? Zwembadje, stoelen of zandbak het is minder wanneer je het te lang laat staan. Probeer de objecten zoveel mogelijk te verplaatsen en zeker in de winterperiode compleet van het gazon te halen. Bij warm weer is het aan te bevelen om verstikking van het gras door dit soort objecten te voorkomen.
Ongedierte bestrijden
Last van mollen of ander ongedierte? Wacht niet te lang en los het probleem direct op. Voordat je het weet is de schade lastig herstelbaar.
Doe een bodemtest (PH-test)
Je grasmat onderhouden kun je nog beter door inzicht te krijgen via een bodemtest. Naast de zuurtegraad kun je dan exact bepalen hoeveel kalk noodzakelijk is maar ook of er sprake is van veel vilt en voldoende organische meststoffen. Kortom, je test de kwaliteit van je grasmat.
Informatie
Wilt u meer informatie over het onderhoud van het gazon of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op.
Geen reactie's