Hier zijn 7 verzorgings- en onderhoudstips voor kunstgras om ervoor te zorgen dat uw kunstgras nog jarenlang groen en mooi blijft.

Huiseigenaren geven steeds meer de voorkeur aan kunstgras omdat het een lage onderhoudsbehoefte heeft en representatief blijft.

Kunstgras is uitstekend geschikt voor gebieden waar natuurgras niet goed gedijt, voor gebieden met veel voetverkeer en voor plaatsen waar u misschien wilt genieten van een zacht groen gazon dat er het hele jaar door fantastisch uitziet met minimaal onderhoud.

Kunstmatige gazons zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij.  Het onderhoud van uw kunstgrasveld is bijna te gemakkelijk!  U bespaart veel tijd en geld omdat u uw gazon niet hoeft te maaien, bemesten of zwaar te besproeien. U kunt een weelderige groene tuin hebben om van te genieten en de schoonmaak is eenvoudig, effectief en snel!

De hoeveelheid onderhoud die nodig is, hangt af van uw specifieke situatie. Bijvoorbeeld, heeft u huisdieren, kinderen of wordt het gazon omringd door bomen. 

Met dat gezegd hebbende, moet u nog steeds een oogje in het zeil houden om ervoor te zorgen dat het gazon voor de volle levensduur in optimale staat blijft. Vandaag de dag willen we de zorg en het onderhoud van een kunstgrasveld beter in de gaten houden.

Kunstgras-sportveld

Als u een van die mensen bent die hoge waterkosten en urenlang zweten heeft ingeruild voor het gemak en de constante schoonheid van kunstgras, dan is de realiteit dat uw kunstgras nog steeds enige zorg en onderhoud nodig heeft om het er fris uit te laten zien. Gelukkig is het wel gemakkelijk genoeg om dit zelf te doen.

Laten we eens kijken.

Kunstgras heeft unieke behoeften

Kunstgras wordt niet geconfronteerd met dezelfde bedreigingen als echt gras en vereist ook niet dezelfde routinematige onderhoudsprocedures. Een kunstgrasveld is veel minder gevoelig voor onkruid of ziekten, maar het riskeert wel andere slijtage in gebieden met veel activiteiten en het weerstaan van de weerselementen. Het feit dat het kunstmatig is, betekent niet dat het geen tijd en aandacht nodig heeft als het eenmaal gelegd is.

Kunstgras onderhoud en verzorging

De zorg voor kunstgras is afhankelijk van het gebruik en wat er met uw gazon gebeurt. Met kinderen, huisdieren en de weersinvloeden zal zelfs kunstgras regelmatig onderhoud nodig hebben. In tegenstelling tot echt gras waar voedsel, tuinafval of olievlekken uiteindelijk vanzelf uitgroeien of weggemaaid worden, moeten morsingen en vlekken in kunstgras worden opgelost om de kwaliteit van uw kunstgras te behouden. Bovendien kan er ook alg en onkruid tussen de kunststofvezels komen en is regelmatige verzorging noodzakelijk. 

Hier zijn een paar tips …

1. Voor milde vlekken

Het leven om het huis vindt niet alleen op het terras plaatst maar ook op het gras. Vroeg of laat valt er bij een barbecue een bordje op de grond, wordt er een alcoholisch drankje omvergegooid of laat een huisdier ergens in de tuin zijn sporen achter. Voor vlekken zoals cola, alcohol, urine, bloed, koffie, thee en andere eenvoudige alledaagse vloeistoffen is het schoonmaken en verzorgen relatief eenvoudig. 

Wees er snel bij. Het snel schoonmaken van een gemorste vloeistof is de beste manier om ervoor te zorgen dat er geen langdurige, hardnekkige vlek achterblijft.

Verwijder de gemorste vloeistof met een handdoek of met een droog absorberend middel zoals kattenbakvulling.Spoel het gebied af met een mengsel van water en een mild huishoudelijk schoonmaakmiddel. Dit zal de vezels niet beschadigen.

Als u een sterkere vlekverwijderaar nodig heeft, gebruik dan een 3%-oplossing van ammoniak in water in plaats van het huishoudelijke schoonmaakmiddel.

Spoel het reinigingsmiddel grondig uit met schoon koud water.

2. Voor hardnekkige vlekken

Vloeistoffen als motorolie, vet, inkt, bakolie, zonnebrandolie en krijt kunnen op uw grasmat terechtkomen, en ze blijken vaak iets hardnekkiger te zijn dan de hierboven genoemde alledaagse vloeistoffen. Als een vlek niet reageert op milde huishoudelijke schoonmaakmiddelen of een ammoniak mengsel, probeer dan met behulp van alcohol de vlek eruit te halen. Het reinigingsproces is vergelijkbaar met dat van een schoonmaakmiddel: neem het gebied zachtjes af en spoel de overtollige vloeistof schoon.

3. Voor het echt kleverige spul

Boomhars en kauwgom kunnen ook vast komen te zitten in kunstgras, maar gelukkig zijn ze relatief eenvoudig te verwijderen. Droogijs of aërosol koelmiddelen kunnen worden gebruikt om de hars of de kauwgom af te vriezen waarna het dan van het gras kan worden geschraapt.

4. Verwijderen van huisdier afval

Het hebben van huisdieren betekent niet dat je constant je kunstgras moet schoonmaken en spoelen. Nee het opruimen van huisdier afval is vrij eenvoudig. Laat het vaste afval drogen voordat u het verwijdert. Kunstgras zal zelf het meeste vocht afvoeren. Om stank te voorkomen sproeit u de urinevlekken op de grasmat met koel water af.

De meeste vlekken die op kunstgras ontstaan, kunnen worden verwijderd. Toch is het beter om vlekken en schade aan kunstgras te vermijden. Houd bijvoorbeeld niet alleen vloeistoffen die het gras zouden kunnen bevlekken ver weg of zet het vast, maar houd ook sigaretten en vuurwerk van het kunstgras af en gebruik ook geen sterke chemicaliën in de buurt van het gras.

5. Uw gazon onderhouden voor de toekomst

Naast de dagelijkse slijtage, scheuren en ongelukken, moeten eigenaren van kunstgras een paar routinematige stappen volgen om de kwaliteit en de levensduur van het kunstgras te behouden. Kunstgras gaat over het algemeen tussen 15 en 25 jaar mee, afhankelijk van het gebruik. Het volgen van een routine van het opruimen van het gras van afval, het regelmatig spoelen en kruislings borstelen zal kunstgras helpen om een lange, nuttige levensduur te bereiken.

Vochtige omstandigheden en rottend organisch afval kunnen de groei van algen in uw gazon bevorderen. U kunt voorkomen dat algen en mos zich in uw gazon vastzetten door enkele eenvoudige stappen te volgen:

Controleer uw gazon regelmatig op mos of algen, vooral bij vochtig weer en op schaduwrijke plekken.Door het gras regelmatig schoon te maken, te spoelen en te borstelen zal het kunstgras een langere levensduur krijgen.

6. Uitrusting die u nodig hebt

Om uw kunstgras routinematig te onderhouden en te verzorgen, wilt u er zeker van zijn dat u een paar essentiële hulpmiddelen heeft. U hebt in de eerste plaats een slang nodig – als het gebied waar u woont regelmatig regen krijgt, is dit minder noodzakelijk, maar toch nuttig om het gras naar believen te spoelen. Een bladblazer is ook nuttig om gevallen bladeren te verwijderen voordat ze in het kunstgras terechtkomen. Een veegmachine zal ook helpen om de vezels van het gras fris en ongematteerd te houden – maar vermijd beschadiging van haren, en gebruik in plaats daarvan synthetische of plastic haren, wat veel zachter voor de kunstgrasvezels is.

7. Schoonmaken, afspoelen, borstelen, herhalen

Er zijn in wezen drie belangrijke stappen om regelmatig voor uw kunstgras te zorgen. Deze stappen moeten maandelijks, zo niet wekelijks, worden uitgevoerd. Dit zijn ze:

Verwijder rotzooi van het gras. 
Dit is vooral belangrijk na harde wind of onweersbuien. Het verwijderen van bladeren, takken en ander afval zal uw gras beschermen tegen schade.

Spoel de grasmat regelmatig af. 
Gebruik een slang met koel, schoon water om stof en pollen te verwijderen. Als u in een gebied woont waar het vaak regent, hoeft u het gras niet zo vaak met een slang te spoelen.

Borstel het gras.
Door het gras tegen de haren in te borstelen wordt voorkomen dat het mat wordt en blijft het gras er sterk en fris uitzien.

Conclusie

Uw gazon is bedoeld om te gebruiken en we moedigen iedereen aan om er volop van te genieten. Maak u geen zorgen over het besmeuren van uw gazon, want de meeste vlekken kunnen worden weggespoeld met een beetje water. Gebruik voor de hardere vlekken een milde reiniger met lauw water of gebruik gelijke delen azijn en water om het uit te schrobben. Spoel vervolgens het gebied grondig af.

Hoe sneller u de neiging heeft om te morsen of te vlekken, hoe beter. Kunstgras laat u toe om met een gerust hart van uw achtertuin te genieten. Dus, voel u vrij om te genieten van regelmatige familie barbecues of om wat vrienden uit te nodigen voor een feestje.

Kunstgras is een waardige investering en zoals alle investeringen heeft het zorg en onderhoud nodig om het in optimale conditie te blijven. Het volgen van eenvoudige aanwijzingen voor het reinigen en verwijderen van vlekken, maar ook ervoor zorgen dat het vrij is van vuil, regelmatig wordt gespoeld en vaak wordt geborsteld zijn belangrijke aspecten van zorg en onderhoud en zullen zeker hun vruchten afwerpen in de bescherming van een mooie tuin met kunstgras.

Wilt u direct alle borstelmachines bekijken?

Vergelijkbare berichten